• ΑΜΑΛΙΑΔΑ
  • Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Χέλμης Σπύρος – Τσαούσης Διονύσιος – Βιζήλης Λάμπρος

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Χέλμης Σπύρος – Τσαούσης Διονύσιος – Βιζήλης Λάμπρος

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

ΘΕΜΑ: «ΔΑΣΑΚΙ ΜΥΤΙΚΑ ΠΑΛΟΥΚΙΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ»

Χέλμης Σπύρος

Αρχιτέκτων-Μηχανικός

Μέλος Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου

 

Ο χώρος των 53 στρεμμάτων στο Δασάκι Μύτικα Παλουκίου, συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για την δημιουργία καινοτόμου υψηλής αισθητικής οργάνωση παιδικής κατασκήνωσης.

Ως φορέα διαχείρισης προτείνουμε το Δήμο Ήλιδας. Η διαμόρφωση των παιδικών κατασκηνώσεων, θα υπακούει απόλυτα στις προδιαγραφές του νόμου περί λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων. Η οποία αυτή μορφή επέμβασης στην εν λόγω ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ, καλύπτεται απόλυτα από τον ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟ 4280/2014.

Η προτεινόμενη δυναμικότητα προτείνεται να είναι 100 παιδιά, ανά κατασκηνωτική περίοδο. Ως μοντέλο καταλύματος των παιδιών, προτείνεται ο επιτρεπόμενος από τον ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟ 4280/2014 , ΛΥΟΜΕΝΟΣ ΞΥΛΙΝΟΣ ΟΙΚΙΣΚΟΣ. Ο κάθε οικίσκος προβλέπεται να έχει εμβαδόν περίπου τα 40τ.μ, για άνετη παραμονή 10 απιδιών. Για την δυναμικότητα της παιδικής κατασκήνωσης των 100 παιδιών, απαιτείται τοποθέτηση 10 ξύλινων οικίσκων.

Συμπληρωματικά απαιτείται ένας οικίσκος 50τ.μ, για χώρος εστίασης ένας οικίσκος 50τ.μ, για Γραφείο Διοίκησης-Ρεσεψιόν – Ιατρείο, ένας οικίσκος 50τ.μ. για χώρο αποθήκης πλυντηρίου ρούχων, σιδερωτήριο κ.τ.λ. Συνολικά απαιτείται η τοποθέτηση 13 ξύλινων οικίσκων συνολικής περίπου κάλυψης τα 600τ.μ. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 300.000,00€.

Επισημαίνουμε ότι το εν λόγω μοντέλο του ξύλινου οικίσκου φέρει αυτονομία στην αποχέτευση , με βυθιζόμενες δεξαμενές στο έδαφος, που τροφοδοτούνται με σύστημα από μύκητες, και το εκβαλλόμενο νερό  είναι κατάλληλο για πότισμα. Έργα που απαιτούνται να εκτελεσθούν για δοθεί η άδεια λειτουργίας είναι τα εξής:

  1. ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
  2. ΔΙΚΤΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ
  3. ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
  4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  5. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
  6. ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ
  7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  8. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
  9. ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ
  10. ΚΡΕΒΑΤΙΑ

Το διαμορφωμένο οικονομικό μέγεθος κόστους κυμαίνεται περίπου  στις 500.000,00€. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος των 300.000,00€ των 13 ξύλινων οικίσκων αντιμετωπίζεται θετικά να καλυφθεί από τον θεσμό της χορηγίας.

Τέλος ο καθαρισμός και ευπρεπισμός του δάσους, θα εκτελεσθεί δωρεάν από εθελοντική ομάδα εργασίας του κινήματος και υπό την εποπτεία του Δασαρχείου Αμαλιάδας.

Απαιτούμενη μελέτη που θα συνοδεύσει το αίτημα του Δήμου Ήλιδας, για την έκδοση άδειας επέμβασης, εκπονείται από εθελοντή Αρχιτέκτονα Μηχανικό του Κινήματος. Θεωρούμε εύστοχο το εγχείρημα των Δημοτικών Κατασκηνώσεων να κινηθεί ανεξάρτητα του υπόλοιπου εγχειρήματος για τα 820στρ. στο Δάσος Μαραθιάς.

Για δύο κύριους λόγους, ότι η εν λόγω προτεινόμενη χρήση, δεν συναντά ενδεχόμενα εμπόδια, που μπορούν να προκύψουν συνολικά , για το εγχείρημα του ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ στα 820στρ. στο δάσος Μαραθιάς που είναι άλλης τάξεως και μεγέθους παρέμβαση.

Εκτιμούμε ότι εάν δοθεί στο Δήμο Ήλιδας άμεσα ο χώρος, υπάρχουν πολλές πιθανότητες, να λειτουργεί έστω για μια εικοσαήμερη κατασκηνωτική περίοδο το καλοκαίρι του 2018. Αυτό θα είναι καταλυτικό αποτέλεσμα διαμορφώνοντας θετικό κλίμα για την ώθηση συνολικά του υπόλοιπου εγχειρήματος.


Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

 

ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΕΡΣΑΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ»

Παρατηρητήριο Χελωνίτη Κόλπου

Τσαούσης Διονύσιος

Οδοντίατρος

Μέλος Κινήματος Φίλων Χελωνίτη κόλπου

Η τοποθέτηση και λειτουργία του παρατηρητηρίου Χελωνίτη Κόλπου προτείνεται να γίνει στην Πλατεία Κουρούτας. Το παρατηρητήριο κατασκευάζεται από ειδικό μέταλλο και αναπτύσσεται σε μέγιστο ύψος 30 μ., όσο είναι το επιτρεπόμενο όριο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Η πρόσβαση στη στέγη θα γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας με ανελκυστήρα και με ευθύνη του συνοδού ασφαλείας. Στη στέγη θα τοποθετηθεί περιστρεφόμενο τηλεσκόπιο μεγάλης εμβέλειας που θα λειτουργεί με κερματοδέκτη και στο μέγιστο ύψος του παρατηρητηρίου θα λειτουργεί φωτιζόμενος ανεμόμυλος ως θαλάσσιος φάρος. Το κόστος κατασκευής και τοποθέτησης θα καλυφθεί μέσω του θεσμού της χορηγίας, καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.

Αίθριο Μουσείο Χερσαίας και θαλάσσιας μεταφοράς

Στην πλατεία της Κουρούτας προτείνουμε να λειτουργήσει ένα καινοτόμο αίθριο μουσείο «Χερσαίας και Θαλάσσιας Μεταφοράς». Ειδικότερα προτείνουμε την τοποθέτηση ενός κίτρινου τρόλεϊ, ενός εμπορικού βαγονιού και μιας παλιάς ατμομηχανής του ΟΣΕ. Στον εσωτερικό χώρο του κίτρινου τρόλεϊ, εμβαδού 28 μ., που εκχωρείται δωρεάν από τη διοίκηση του ΗΛΠΑΠ, προτείνεται η λειτουργία Τουριστικού Κέντρου Ενημέρωσης, με σκοπό την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των επισκεπτών που έχουν επιλέξει την Κουρούτα ως τουριστικό προορισμό. Διασυνδεδεμένο με το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής, το τουριστικό κέντρο ενημέρωσης θα διακινεί έντυπο και ηλεκτρονικό διαφημιστικό υλικό, προκειμένου οι επισκέπτες να ενημερώνονται τόσο για τις δυνατότητες περιήγησης στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της περιοχής, όσο και για τα πολιτιστικά δρώμενα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, του Φεστιβάλ Χελωνίτη Κόλπου και του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Στον ίδιο χώρο προτείνεται η λειτουργία υποσταθμού του Αστυνομικού Τμήματος Αμαλιάδας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επίσης προτείνουμε να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας του τουριστικού κέντρου ενημέρωσης οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον προηγουμένως έχουν προχωρήσει στην ίδρυση Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Κουρούτας. Το εμπορικό βαγόνι του ΟΣΕ και η ατμομηχανή, που παραχωρούνται δωρεάν από την παλιά διοίκηση του ΟΣΕ, σε συνδυασμό με τα δύο πέτρινα λιθάρια παλαιού ελαιοτριβείου και την μάκινα επεξεργασίας της σταφίδας, που θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο, αποτελούν σύμβολα της εποχής της τοπικής παραγωγικής επανάστασης. Γι’ αυτό προτείνουμε στο εσωτερικό του εμπορικού βαγονιού, εμβαδού 16τ.μ, την λειτουργία «Μόνιμου Εκθετηρίου-Πωλητηρίου Ηλειακών Προϊόντων» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, την ευθύνη του οποίου θα αναλάβει ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας. Τέλος, έχει εξασφαλιστεί η τοποθέτηση ενός στοιχείου θαλάσσιας μεταφοράς, ιστορικού συμβολισμού. Η συνολική λειτουργία του αίθριου μουσείου «Χερσαίας και Θαλάσσιας Μεταφοράς» σε συνδυασμό με το «Παρατήριο Χελωνίτη Κόλπου», που θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο, συνθέτουν ένα καινοτόμο, αλληλοτροφοδοτούμενο, λειτουργικό δρώμενο. Η συνολική παρέμβαση επί της Πλατείας Κουρούτας θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.


ΒΙΖΗΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΩΝ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ

 

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

 

ΘΕΜΑ: «ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ»

ΘΕΣΗ:  ΔΑΣΟΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ – ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ – ΚΙΝΗΜΑΦΙΛΩΝ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ

Ο σκοπός της επιλογής για την οργάνωση του διεθνούς εναλλακτικού κάμπινγκ εδράζεται στη στόχευση ανάδειξης του φυσικού δασικού περιβάλλοντος και στις δυνατότητες για παραγωγή τουριστικής οικονομικής υπεραξίας από ήπιες μορφές παρέμβασης αξιοποίησης. Η μαζική λειτουργία από την προσέλευση χιλιάδων κατασκηνωτών του κάμπινγκ θα βοηθήσει να κατανοηθεί ότι αυτός ο τόπος  έχει δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, επί της ουσίας η αναγκαιότητα υλοποίησης του εγχειρήματός μας θα περάσει στην κοινωνία για να αναμετρηθεί με το χρόνο, έως την έναρξη της λειτουργίας του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ στον Χελωνίτη κόλπο.

ΑΔΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η πρώτη ενέργεια απαιτεί αίτημα του Δήμου Ήλιδας προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έκδοση άδειας επέμβασης διάρκειας 90ημερών Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2018.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΑΣΟΥΣ

Η πρόταση είναι το κάμπινγκ να εκδηλωθεί στο δυτικό τμήμα που οριοθετείται από τις κολώνες ηλεκτροφωτισμού όδευσης 1.200m. Το υπόλοιπο δάσος θα οργανωθεί εκτός λειτουργίας με δίκτυο Απαγορευτικών Σημάνσεων. Για τις εργασίες καθαρισμού το κίνημα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει εθελοντικά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η οργάνωση και λειτουργία των υποδομών θα έχει πρόβλεψη εξυπηρέτησης έως 2.000 κατασκηνωτές την ημέρα. Ως χρόνος λειτουργίας του κάμπινγκ προτείνεται να είναι 70 ημέρες από 26/06/2018 έως 30/08/2018.

ΠΡΟΒΟΛΗ – ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραγωγή ενός site όπου θα προβάλλει τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος τις ιδανικές συνθήκες παραμονής, τις περιγραφόμενες παροχές, τις δυνατότητες αναψυχής και περιήγησης στους Αρχαιολογικούς και Ιστορικούς χώρους της Ηλείας, την προσβασιμότητα, όπως αυτή προκύπτει από το λιμάνι πύλης εισόδου Πατρών, η χρήση του Αεροδρομίου Αράξου και το Εθνικό Οδικό Δίκτυο με ειδικότερη αναφορά στην προσβασιμότητα από την Αττική και την Ιόνια οδό και την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Η προβολή του κάμπινγκ  θα γίνει κύρια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Ελλάδα και Ευρώπη και σε στοχευμένα σημεία προβολής π.χ. σταθμοί Αττικού μετρό.

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ

Η έκδοση φυλλαδίου όπου θα περιγράφουν το σκοπό δημιουργίας  του ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, τις συνθήκες παραμονής στον κατασκηνωτικό χώρο, καθώς και κανόνες λειτουργίας, που θα είναι δεσμευτικοί για τους κατασκηνωτές από την άφιξή τους στη ρεσεψιόν του κάμπινγκ.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

  • ΥΔΡΕΥΣΗ

Η υδροδότηση του χώρου αποτελεί την πρώτη ανάγκη στο χώρο του Δάσους Μαραθιάς, υπάρχουν από το παρελθόν δύο (2) γεωτρήσεις και με ευθύνη του Δήμου Ήλιδας επιβάλλεται να ερευνηθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας του. Η δεύτερη εκδοχή είναι η σύνδεση του Δάσους  με το υπάρχον δημοτικό δίκτυο ύδρευσης που βρίσκεται 100 μέτρα από την ανατολική είσοδο του Δάσους Μαραθιάς. Η διαμόρφωση εσωτερικά του δάσους του αναγκαίου δικτύου ύδρευσης, εγκατάσταση κρουνών τροφοδοσίας πυροσβεστικών οχημάτων, τροφοδοσία αναγκών υπαίθριων ντους αποτελεί βασική λειτουργία υποδομής. Σε αυτή τη κατεύθυνση το κίνημα έχει δυνατότητα να συμβάλλει καθοριστικά.

  • ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

Εσωτερικά του δάσους, υπάρχουν πίνακες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και δίκτυο ηλεκτροφωτισμού συνολικής όδευσης 1200m. από το 1997. Η επαναλειτουργία του με ευθύνη του Δήμου Ήλιδας κρίνεται επιβεβλημένη.

  • ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Η εγκατάσταση ενός δικτύου από 20 χημικές τουαλέτες αντιμετωπίζει απόλυτα τις ανάγκες του κάμπινγκ.  Η οργάνωση και λειτουργία για παροχή ζεστού νερού από τις ντουζιέρες κρίνεται απόλυτα αναγκαία.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Στην εγκατάσταση του δικτύου ύδρευσης εντός του Δάσους η πρόβλεψη για τοποθέτηση κρουνών τροφοδοσίας πυροσβεστικών οχημάτων αποτελεί αναγκαία επιλογή. Η τοποθέτηση πλαστικής εφεδρικής δεξαμενής 10κ.μ. για έκτακτη ανάγκη τροφοδοσίας πυροσβεστικών οχημάτων κρίνεται επίσης αναγκαία. Η εξασφάλιση σε 24ωρη παραμονή στο χώρο ενός πυροσβεστικού οχήματος αποτελεί σημαντική ασφαλιστική δικλίδα άμεσης επέμβασης.

  • 24ΩΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Η ασφάλεια του κάμπινγκ σε 24ωρη βάση είναι εφικτή με τοποθέτηση συστήματος καμερών και υπηρεσιών security.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Στον χώρο της ρεσεψιόν προτείνεται να υπάρχει πρόβλεψη διαμόρφωσης χώρου ΙΑΤΡΕΙΟΥ, για την παροχή άμεσα πρώτων βοηθειών.

  • ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η τοποθέτηση ηχητικής εγκατάστασης με διεύθυνση από το χώρο της ρεσεψιόν αποτελεί αναγκαιότητα, για την ομαλή επικοινωνία και πληροφόρηση με τους κατασκηνωτές.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

  • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΡΕΣΕΨΙΟΝ

Η τοποθέτηση ενός ξύλινου οικίσκου με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος θα αποτελεί την επιδιωκόμενη πρώτη θετική εικόνα του επισκέπτη τη στιγμή της άφιξής του στο χώρο του Δάσους – Κάμπινγκ. Ο εν λόγω λυόμενος ξύλινος οικίσκος προτείνεται να είναι 50τ.μ. και να περιλαμβάνει χώρο ρεσεψιόν – πληροφοριών – γραφείο διοίκησης – χώρο ιατρείου. Η θέση του προτείνεται να είναι σε σημείο που θα χρησιμοποιηθεί αξιοποιούμενης στο μέλλον και στην λειτουργία του διεθνούς εναλλακτικού χωριού. Το κόστος εγκατάστασης του ενδεικτικά 20.000€ δύναται να καλυφθεί από τον θεσμό της χορηγίας και την αντιπαροχή ενδιαφερόμενων παροχών τροφοδοσίας του κάμπινγκ π.χ. παροχές προϊόντων αναψυκτήριου ή εστίασης.

  • ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ – ΣΚΗΝΩΝ

Η τοποθέτηση του κατασκηνωτή θα γίνεται με ευθύνη της Διοίκησης του Κάμπινγκ, σε χώρο όπου θα αναφέρεται η αρίθμηση  της σκηνής και που θα αντιστοιχεί με τα δηλωμένα έγγραφα των κατασκηνωτών στη ρεσεψιόν, ταυτότητα – διαβατήριο.

Να επισημανθεί ότι, θα υπάρχουν στο χώρο τοποθετημένες σκηνές και ράντζα, δωρεά του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ που θα παρέχονται δωρεάν στους κατασκηνωτές που δεν διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό κάμπινγκ.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ

Για την άνετη εξυπηρέτηση του κατασκηνωτή προτείνουμε ως μοντέλο παροχής υπηρεσιών δικτύου εγκατάστασης επαγγελματιών ψυγείων με κερματοδέκτη , που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες αναψυκτήριου σε αναψυκτικά, καφέδες, κρύα σάντουϊτς κ.λπ.. Η εγκατάσταση στο Δάσος αυτής της παροχής  θα γίνει μετά από δημόσια πρόσκληση της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου σε αντίστοιχες και πιστοποιημένες εταιρείες, εκτιμώντας ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο. Προτείνεται ως αντιπαροχή από τους τελικούς παρόχους να καλύψουν με δαπάνες τη λειτουργία π.χ. των χημικών τουαλετών, 20 ντουζιέρες ζεστού νερού, καθώς και την κάλυψη εγκατάστασης του ξύλινου οικίσκου της ρεσεψιόν 50μ., ενδεικτικού κόστους 20.000 ευρώ. Η διαχείριση αυτού του μοντέλου θα γίνεται υπό την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ως εξής:

Η ευθύνη παραλαβής του περιεχομένου από τους κερματοδέκτες θα χρημάτων θα γίνεται από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, η οποία θα καταβάλει στους προμηθευτές το κόστος από την τροφοδοσία και τοποθέτηση των αντίστοιχών προϊόντων στα ψυγεία και λοιπά σημεία εξυπηρέτησης. Είναι σαφές ότι από αυτή τη διαδικασία θα προκύπτει και ένα σοβαρό έσοδο για την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ.

Το δίκτυο των εν λόγω σημείων θα αναπτυχθεί σε όλο το χώρο του κάμπινγκ για την άνετη εξυπηρέτηση των κατασκηνωτών.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Στον κατασκηνωτή επιβάλλεται να παρέχουμε όσο το δυνατόν παροχές που θα κάνουν ευχάριστη την παραμονή του στο κατασκηνωτικό κέντρο. Καλύπτουμε απόλυτα την επιθυμία του για γεύματα στο χώρο του δάσους χωρίς να υπάρχουν εγκαταστάσεις εστίασης.

Προτείνουμε το εξής καινοτόμο και εφικτό μοντέλο παροχής εστίασης αυτό που εδράζεται στο ηλεκτρονικό σύστημαdelivery. Ειδικότερα ο κατασκηνωτής επιθυμεί να γευματίσει στο χώρο του κάμπινγκ, σε ειδικά διαμορφωμένες εστίες που διαθέτουν τραπεζαρίες και πάγκους δασικού χαρακτήρα, ξύλινες κατασκευές. Είναι εφοδιασμένος από την άφιξή του στο χώρο από τη ρεσεψιόν του κάμπινγκ με ειδικό φυλλάδιο ενημέρωσης των υπαρχόντων καταστημάτων εστίασης, με τα περιγραφόμενα γεύματά τους.

Επιδιώκουμε όλα τα καταστήματα εστίασης της παραλίας Κουρούτας να γίνουν συμμέτοχοι στο εγχείρημά μας. Ο κατασκηνωτής μέσα από ειδική πλατφόρμα σύνδεσης με το σύνολο των καταστημάτων εστίασης, επιλέγει με ευθύνη του και δίνει την παραγγελία ηλεκτρονικά. Η μεταφορά των γευμάτων θα γίνεται με το σύστημα delivery από τα συμβαλλόμενα καταστήματα με την διοίκηση του κάμπινγκ, με αποκλειστική δική τους υγειονομική και φορολογική ευθύνη. Η αντιπαροχή που προτείνουμε είναι με δική τους δαπάνη να τοποθετήσουν τους αναγκαίους πάγκους / τραπεζαρίες στο χώρο του κάμπινγκ.

  • ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η τοποθέτηση δικτύου κάδων απορριμμάτων, καλαθάκια καθαριότητας, κρίνεται απόλυτα επιβεβλημένη. Προτείνουμε ότι στην καθαριότητα εκτός από τον Δήμο, μπορούν να συμβάλλουν εθελοντικά τα κινήματα ή οι πολιτιστικοί σύλλογοι που θα κληθούν να αναλάβουν ευθύνες στήριξης του εγχειρήματος με συμβολική αντιπαροχή τη δωρεά παραμονή στο χώρο του κάμπινγκ. Εδώ κρίνεται επιβεβλημένη η συνεργασία με τους φοιτητές του ΤΕΙ Αμαλιάδας.

  • ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ

Η δυνατότητα παροχής εξυπηρέτησης των κατασκηνωτών με πρόσβαση σε πλυντήριο – στεγνωτήριο ρούχων θα αντιμετωπιστεί απόλυτα και έγκαιρα από λύση που θα προτείνουμε.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Η απαγόρευση εντός του δάσους κάθε μορφής τροχοφόρου αποτελεί προϋπόθεση διαφύλαξης του χαρακτήρα της εναλλακτικότητας του κάμπινγκ. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε η οργάνωση του παρκινγκ να γίνει στην είσοδο έξω από το δάσος σε ιδιόκτητο χώρο που θα εξασφαλιστεί.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Το κόστος παραμονής προτείνουμε να είναι συμβολικό και ταυτόχρονα να λειτουργεί ως κίνητρο ενδιαφέροντος για τους εναλλακτικούς κατασκηνωτές. Ειδικότερα η καταβολή ηλεκτρονικά στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, το ποσό των 50 ευρώ ονομαστικά με την μορφή οικονομικής ενίσχυσης του συνολικού εγχειρήματος και δικαίωμα παραμονής από μία ημέρα έως εβδομήντα ημέρες. Εκτιμάται ότι στην διάρκεια των 70 ημερών του κάμπινγκ η ημερήσια παραμονή στοχεύει το ελάχιστο στον αριθμό των 500 κατασκηνωτών, διαμορφώνοντας ένα ελάχιστο μέγεθος των 35.000 ατομικών διανυκτερεύσεων, εκτίμησή μας είναι ότι η προσέλευσης θα ξεπεράσει τις 50.000 διανυκτερεύσεις, αντιλαμβανόμεθα πλήρως τι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Λειτουργία σινέ Μαραθιά
  • Φεστιβάλ Χελωνίτη Κόλπου
  • Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

 

  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Λειτουργία υπαίθριου γυμναστηρίου σε συνεργασία με τα γυμναστήρια της πόλης.
  • Εκμάθηση ιππασίας σε συνεργασία με τους Ιππικούς Ομίλους Κουρούτας & Αμαλιάδας – Πηνείας.
  • Αγώνες beach volley
  • Αγώνες ξυλορακέτας
  • Θαλάσσια σπόρ, όπου θα ανακοινωθεί έγκαιρα το περιεχόμενό τους.
  • Διαμόρφωση διαδρομής με τουριστικό τρενάκι (σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του στο Κατάκολο).
  • Οργάνωση πτήσεων παρατήρησης με αερόστατο στο Χελωνίτη κόλπο (περιγράφονται αναλυτικά στο φυλλάδιο της ιδρυτικής μας διακήρυξης οι προδιαγραφές των προγραμματιζόμενων πτήσεων)
  • Οργάνωση παρατηρητηρίου πουλιών σε συνεργασία με τους κυνηγητικούς συλλόγους
  • Χρήση ποδηλάτου σε συνεργασία με τον ποδηλατικό όμιλο, όπου η συνεργασία κρίνεται επιβεβλημένη για την παροχή ποδηλάτων στη λειτουργία του διεθνούς εναλλακτικού κάμπινγκ.

 

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στόχος μας είναι οι κατασκηνωτές να γνωρίσουν την πόλη της Αμαλιάδας. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε την οργάνωση ημερήσιας περιήγησης στην πόλη, την αρχαία Ήλιδα, το κάστρο Χλεμούτσι και την Αρχαία Ολυμπία σε συνεργασία με τα τοπικά τουριστικά γραφεία.

Ειδικότερα, θα επιδιώξουμε να εκδοθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας εκπτωτική κάρτα συμβαλλομένων καταστημάτων που θα απευθύνεται στους κατασκηνωτές του κάμπινγκ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Το επιδιωκόμενο μέγεθος παρουσίας των κατασκηνωτών στο εναλλακτικό κάμπινγκ αποτελεί στοίχημα της πόλης και καθήκον συστράτευσης όλων των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων για τη νικηφόρα έκβαση αυτού του εγχειρήματος.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

Πύργος: Τίμησαν τους αγωνιστές του 21

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Πύργο ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, τιμώντας την μνήμη …

  • ΑΜΑΛΙΑΔΑ
  • Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Χέλμης Σπύρος – Τσαούσης Διονύσιος – Βιζήλης Λάμπρος

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Χέλμης Σπύρος – Τσαούσης Διονύσιος – Βιζήλης Λάμπρος

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

ΘΕΜΑ: «ΔΑΣΑΚΙ ΜΥΤΙΚΑ ΠΑΛΟΥΚΙΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ»

Χέλμης Σπύρος

Αρχιτέκτων-Μηχανικός

Μέλος Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου

 

Ο χώρος των 53 στρεμμάτων στο Δασάκι Μύτικα Παλουκίου, συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για την δημιουργία καινοτόμου υψηλής αισθητικής οργάνωση παιδικής κατασκήνωσης.

Ως φορέα διαχείρισης προτείνουμε το Δήμο Ήλιδας. Η διαμόρφωση των παιδικών κατασκηνώσεων, θα υπακούει απόλυτα στις προδιαγραφές του νόμου περί λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων. Η οποία αυτή μορφή επέμβασης στην εν λόγω ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ, καλύπτεται απόλυτα από τον ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟ 4280/2014.

Η προτεινόμενη δυναμικότητα προτείνεται να είναι 100 παιδιά, ανά κατασκηνωτική περίοδο. Ως μοντέλο καταλύματος των παιδιών, προτείνεται ο επιτρεπόμενος από τον ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟ 4280/2014 , ΛΥΟΜΕΝΟΣ ΞΥΛΙΝΟΣ ΟΙΚΙΣΚΟΣ. Ο κάθε οικίσκος προβλέπεται να έχει εμβαδόν περίπου τα 40τ.μ, για άνετη παραμονή 10 απιδιών. Για την δυναμικότητα της παιδικής κατασκήνωσης των 100 παιδιών, απαιτείται τοποθέτηση 10 ξύλινων οικίσκων.

Συμπληρωματικά απαιτείται ένας οικίσκος 50τ.μ, για χώρος εστίασης ένας οικίσκος 50τ.μ, για Γραφείο Διοίκησης-Ρεσεψιόν – Ιατρείο, ένας οικίσκος 50τ.μ. για χώρο αποθήκης πλυντηρίου ρούχων, σιδερωτήριο κ.τ.λ. Συνολικά απαιτείται η τοποθέτηση 13 ξύλινων οικίσκων συνολικής περίπου κάλυψης τα 600τ.μ. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 300.000,00€.

Επισημαίνουμε ότι το εν λόγω μοντέλο του ξύλινου οικίσκου φέρει αυτονομία στην αποχέτευση , με βυθιζόμενες δεξαμενές στο έδαφος, που τροφοδοτούνται με σύστημα από μύκητες, και το εκβαλλόμενο νερό  είναι κατάλληλο για πότισμα. Έργα που απαιτούνται να εκτελεσθούν για δοθεί η άδεια λειτουργίας είναι τα εξής:

  1. ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
  2. ΔΙΚΤΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ
  3. ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
  4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  5. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
  6. ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ
  7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  8. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
  9. ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ
  10. ΚΡΕΒΑΤΙΑ

Το διαμορφωμένο οικονομικό μέγεθος κόστους κυμαίνεται περίπου  στις 500.000,00€. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος των 300.000,00€ των 13 ξύλινων οικίσκων αντιμετωπίζεται θετικά να καλυφθεί από τον θεσμό της χορηγίας.

Τέλος ο καθαρισμός και ευπρεπισμός του δάσους, θα εκτελεσθεί δωρεάν από εθελοντική ομάδα εργασίας του κινήματος και υπό την εποπτεία του Δασαρχείου Αμαλιάδας.

Απαιτούμενη μελέτη που θα συνοδεύσει το αίτημα του Δήμου Ήλιδας, για την έκδοση άδειας επέμβασης, εκπονείται από εθελοντή Αρχιτέκτονα Μηχανικό του Κινήματος. Θεωρούμε εύστοχο το εγχείρημα των Δημοτικών Κατασκηνώσεων να κινηθεί ανεξάρτητα του υπόλοιπου εγχειρήματος για τα 820στρ. στο Δάσος Μαραθιάς.

Για δύο κύριους λόγους, ότι η εν λόγω προτεινόμενη χρήση, δεν συναντά ενδεχόμενα εμπόδια, που μπορούν να προκύψουν συνολικά , για το εγχείρημα του ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ στα 820στρ. στο δάσος Μαραθιάς που είναι άλλης τάξεως και μεγέθους παρέμβαση.

Εκτιμούμε ότι εάν δοθεί στο Δήμο Ήλιδας άμεσα ο χώρος, υπάρχουν πολλές πιθανότητες, να λειτουργεί έστω για μια εικοσαήμερη κατασκηνωτική περίοδο το καλοκαίρι του 2018. Αυτό θα είναι καταλυτικό αποτέλεσμα διαμορφώνοντας θετικό κλίμα για την ώθηση συνολικά του υπόλοιπου εγχειρήματος.


Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

 

ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΕΡΣΑΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ»

Παρατηρητήριο Χελωνίτη Κόλπου

Τσαούσης Διονύσιος

Οδοντίατρος

Μέλος Κινήματος Φίλων Χελωνίτη κόλπου

Η τοποθέτηση και λειτουργία του παρατηρητηρίου Χελωνίτη Κόλπου προτείνεται να γίνει στην Πλατεία Κουρούτας. Το παρατηρητήριο κατασκευάζεται από ειδικό μέταλλο και αναπτύσσεται σε μέγιστο ύψος 30 μ., όσο είναι το επιτρεπόμενο όριο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Η πρόσβαση στη στέγη θα γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας με ανελκυστήρα και με ευθύνη του συνοδού ασφαλείας. Στη στέγη θα τοποθετηθεί περιστρεφόμενο τηλεσκόπιο μεγάλης εμβέλειας που θα λειτουργεί με κερματοδέκτη και στο μέγιστο ύψος του παρατηρητηρίου θα λειτουργεί φωτιζόμενος ανεμόμυλος ως θαλάσσιος φάρος. Το κόστος κατασκευής και τοποθέτησης θα καλυφθεί μέσω του θεσμού της χορηγίας, καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.

Αίθριο Μουσείο Χερσαίας και θαλάσσιας μεταφοράς

Στην πλατεία της Κουρούτας προτείνουμε να λειτουργήσει ένα καινοτόμο αίθριο μουσείο «Χερσαίας και Θαλάσσιας Μεταφοράς». Ειδικότερα προτείνουμε την τοποθέτηση ενός κίτρινου τρόλεϊ, ενός εμπορικού βαγονιού και μιας παλιάς ατμομηχανής του ΟΣΕ. Στον εσωτερικό χώρο του κίτρινου τρόλεϊ, εμβαδού 28 μ., που εκχωρείται δωρεάν από τη διοίκηση του ΗΛΠΑΠ, προτείνεται η λειτουργία Τουριστικού Κέντρου Ενημέρωσης, με σκοπό την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των επισκεπτών που έχουν επιλέξει την Κουρούτα ως τουριστικό προορισμό. Διασυνδεδεμένο με το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής, το τουριστικό κέντρο ενημέρωσης θα διακινεί έντυπο και ηλεκτρονικό διαφημιστικό υλικό, προκειμένου οι επισκέπτες να ενημερώνονται τόσο για τις δυνατότητες περιήγησης στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της περιοχής, όσο και για τα πολιτιστικά δρώμενα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, του Φεστιβάλ Χελωνίτη Κόλπου και του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Στον ίδιο χώρο προτείνεται η λειτουργία υποσταθμού του Αστυνομικού Τμήματος Αμαλιάδας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επίσης προτείνουμε να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας του τουριστικού κέντρου ενημέρωσης οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον προηγουμένως έχουν προχωρήσει στην ίδρυση Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Κουρούτας. Το εμπορικό βαγόνι του ΟΣΕ και η ατμομηχανή, που παραχωρούνται δωρεάν από την παλιά διοίκηση του ΟΣΕ, σε συνδυασμό με τα δύο πέτρινα λιθάρια παλαιού ελαιοτριβείου και την μάκινα επεξεργασίας της σταφίδας, που θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο, αποτελούν σύμβολα της εποχής της τοπικής παραγωγικής επανάστασης. Γι’ αυτό προτείνουμε στο εσωτερικό του εμπορικού βαγονιού, εμβαδού 16τ.μ, την λειτουργία «Μόνιμου Εκθετηρίου-Πωλητηρίου Ηλειακών Προϊόντων» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, την ευθύνη του οποίου θα αναλάβει ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας. Τέλος, έχει εξασφαλιστεί η τοποθέτηση ενός στοιχείου θαλάσσιας μεταφοράς, ιστορικού συμβολισμού. Η συνολική λειτουργία του αίθριου μουσείου «Χερσαίας και Θαλάσσιας Μεταφοράς» σε συνδυασμό με το «Παρατήριο Χελωνίτη Κόλπου», που θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο, συνθέτουν ένα καινοτόμο, αλληλοτροφοδοτούμενο, λειτουργικό δρώμενο. Η συνολική παρέμβαση επί της Πλατείας Κουρούτας θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.


ΒΙΖΗΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΩΝ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ

 

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

 

ΘΕΜΑ: «ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ»

ΘΕΣΗ:  ΔΑΣΟΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ – ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ – ΚΙΝΗΜΑΦΙΛΩΝ ΧΕΛΩΝΙΤΗ ΚΟΛΠΟΥ

Ο σκοπός της επιλογής για την οργάνωση του διεθνούς εναλλακτικού κάμπινγκ εδράζεται στη στόχευση ανάδειξης του φυσικού δασικού περιβάλλοντος και στις δυνατότητες για παραγωγή τουριστικής οικονομικής υπεραξίας από ήπιες μορφές παρέμβασης αξιοποίησης. Η μαζική λειτουργία από την προσέλευση χιλιάδων κατασκηνωτών του κάμπινγκ θα βοηθήσει να κατανοηθεί ότι αυτός ο τόπος  έχει δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, επί της ουσίας η αναγκαιότητα υλοποίησης του εγχειρήματός μας θα περάσει στην κοινωνία για να αναμετρηθεί με το χρόνο, έως την έναρξη της λειτουργίας του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ στον Χελωνίτη κόλπο.

ΑΔΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η πρώτη ενέργεια απαιτεί αίτημα του Δήμου Ήλιδας προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έκδοση άδειας επέμβασης διάρκειας 90ημερών Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2018.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΑΣΟΥΣ

Η πρόταση είναι το κάμπινγκ να εκδηλωθεί στο δυτικό τμήμα που οριοθετείται από τις κολώνες ηλεκτροφωτισμού όδευσης 1.200m. Το υπόλοιπο δάσος θα οργανωθεί εκτός λειτουργίας με δίκτυο Απαγορευτικών Σημάνσεων. Για τις εργασίες καθαρισμού το κίνημα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει εθελοντικά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η οργάνωση και λειτουργία των υποδομών θα έχει πρόβλεψη εξυπηρέτησης έως 2.000 κατασκηνωτές την ημέρα. Ως χρόνος λειτουργίας του κάμπινγκ προτείνεται να είναι 70 ημέρες από 26/06/2018 έως 30/08/2018.

ΠΡΟΒΟΛΗ – ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραγωγή ενός site όπου θα προβάλλει τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος τις ιδανικές συνθήκες παραμονής, τις περιγραφόμενες παροχές, τις δυνατότητες αναψυχής και περιήγησης στους Αρχαιολογικούς και Ιστορικούς χώρους της Ηλείας, την προσβασιμότητα, όπως αυτή προκύπτει από το λιμάνι πύλης εισόδου Πατρών, η χρήση του Αεροδρομίου Αράξου και το Εθνικό Οδικό Δίκτυο με ειδικότερη αναφορά στην προσβασιμότητα από την Αττική και την Ιόνια οδό και την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Η προβολή του κάμπινγκ  θα γίνει κύρια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Ελλάδα και Ευρώπη και σε στοχευμένα σημεία προβολής π.χ. σταθμοί Αττικού μετρό.

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ

Η έκδοση φυλλαδίου όπου θα περιγράφουν το σκοπό δημιουργίας  του ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, τις συνθήκες παραμονής στον κατασκηνωτικό χώρο, καθώς και κανόνες λειτουργίας, που θα είναι δεσμευτικοί για τους κατασκηνωτές από την άφιξή τους στη ρεσεψιόν του κάμπινγκ.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

  • ΥΔΡΕΥΣΗ

Η υδροδότηση του χώρου αποτελεί την πρώτη ανάγκη στο χώρο του Δάσους Μαραθιάς, υπάρχουν από το παρελθόν δύο (2) γεωτρήσεις και με ευθύνη του Δήμου Ήλιδας επιβάλλεται να ερευνηθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας του. Η δεύτερη εκδοχή είναι η σύνδεση του Δάσους  με το υπάρχον δημοτικό δίκτυο ύδρευσης που βρίσκεται 100 μέτρα από την ανατολική είσοδο του Δάσους Μαραθιάς. Η διαμόρφωση εσωτερικά του δάσους του αναγκαίου δικτύου ύδρευσης, εγκατάσταση κρουνών τροφοδοσίας πυροσβεστικών οχημάτων, τροφοδοσία αναγκών υπαίθριων ντους αποτελεί βασική λειτουργία υποδομής. Σε αυτή τη κατεύθυνση το κίνημα έχει δυνατότητα να συμβάλλει καθοριστικά.

  • ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

Εσωτερικά του δάσους, υπάρχουν πίνακες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και δίκτυο ηλεκτροφωτισμού συνολικής όδευσης 1200m. από το 1997. Η επαναλειτουργία του με ευθύνη του Δήμου Ήλιδας κρίνεται επιβεβλημένη.

  • ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Η εγκατάσταση ενός δικτύου από 20 χημικές τουαλέτες αντιμετωπίζει απόλυτα τις ανάγκες του κάμπινγκ.  Η οργάνωση και λειτουργία για παροχή ζεστού νερού από τις ντουζιέρες κρίνεται απόλυτα αναγκαία.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Στην εγκατάσταση του δικτύου ύδρευσης εντός του Δάσους η πρόβλεψη για τοποθέτηση κρουνών τροφοδοσίας πυροσβεστικών οχημάτων αποτελεί αναγκαία επιλογή. Η τοποθέτηση πλαστικής εφεδρικής δεξαμενής 10κ.μ. για έκτακτη ανάγκη τροφοδοσίας πυροσβεστικών οχημάτων κρίνεται επίσης αναγκαία. Η εξασφάλιση σε 24ωρη παραμονή στο χώρο ενός πυροσβεστικού οχήματος αποτελεί σημαντική ασφαλιστική δικλίδα άμεσης επέμβασης.

  • 24ΩΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Η ασφάλεια του κάμπινγκ σε 24ωρη βάση είναι εφικτή με τοποθέτηση συστήματος καμερών και υπηρεσιών security.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Στον χώρο της ρεσεψιόν προτείνεται να υπάρχει πρόβλεψη διαμόρφωσης χώρου ΙΑΤΡΕΙΟΥ, για την παροχή άμεσα πρώτων βοηθειών.

  • ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η τοποθέτηση ηχητικής εγκατάστασης με διεύθυνση από το χώρο της ρεσεψιόν αποτελεί αναγκαιότητα, για την ομαλή επικοινωνία και πληροφόρηση με τους κατασκηνωτές.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

  • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΡΕΣΕΨΙΟΝ

Η τοποθέτηση ενός ξύλινου οικίσκου με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος θα αποτελεί την επιδιωκόμενη πρώτη θετική εικόνα του επισκέπτη τη στιγμή της άφιξής του στο χώρο του Δάσους – Κάμπινγκ. Ο εν λόγω λυόμενος ξύλινος οικίσκος προτείνεται να είναι 50τ.μ. και να περιλαμβάνει χώρο ρεσεψιόν – πληροφοριών – γραφείο διοίκησης – χώρο ιατρείου. Η θέση του προτείνεται να είναι σε σημείο που θα χρησιμοποιηθεί αξιοποιούμενης στο μέλλον και στην λειτουργία του διεθνούς εναλλακτικού χωριού. Το κόστος εγκατάστασης του ενδεικτικά 20.000€ δύναται να καλυφθεί από τον θεσμό της χορηγίας και την αντιπαροχή ενδιαφερόμενων παροχών τροφοδοσίας του κάμπινγκ π.χ. παροχές προϊόντων αναψυκτήριου ή εστίασης.

  • ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ – ΣΚΗΝΩΝ

Η τοποθέτηση του κατασκηνωτή θα γίνεται με ευθύνη της Διοίκησης του Κάμπινγκ, σε χώρο όπου θα αναφέρεται η αρίθμηση  της σκηνής και που θα αντιστοιχεί με τα δηλωμένα έγγραφα των κατασκηνωτών στη ρεσεψιόν, ταυτότητα – διαβατήριο.

Να επισημανθεί ότι, θα υπάρχουν στο χώρο τοποθετημένες σκηνές και ράντζα, δωρεά του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ που θα παρέχονται δωρεάν στους κατασκηνωτές που δεν διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό κάμπινγκ.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ

Για την άνετη εξυπηρέτηση του κατασκηνωτή προτείνουμε ως μοντέλο παροχής υπηρεσιών δικτύου εγκατάστασης επαγγελματιών ψυγείων με κερματοδέκτη , που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες αναψυκτήριου σε αναψυκτικά, καφέδες, κρύα σάντουϊτς κ.λπ.. Η εγκατάσταση στο Δάσος αυτής της παροχής  θα γίνει μετά από δημόσια πρόσκληση της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου σε αντίστοιχες και πιστοποιημένες εταιρείες, εκτιμώντας ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο. Προτείνεται ως αντιπαροχή από τους τελικούς παρόχους να καλύψουν με δαπάνες τη λειτουργία π.χ. των χημικών τουαλετών, 20 ντουζιέρες ζεστού νερού, καθώς και την κάλυψη εγκατάστασης του ξύλινου οικίσκου της ρεσεψιόν 50μ., ενδεικτικού κόστους 20.000 ευρώ. Η διαχείριση αυτού του μοντέλου θα γίνεται υπό την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ως εξής:

Η ευθύνη παραλαβής του περιεχομένου από τους κερματοδέκτες θα χρημάτων θα γίνεται από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, η οποία θα καταβάλει στους προμηθευτές το κόστος από την τροφοδοσία και τοποθέτηση των αντίστοιχών προϊόντων στα ψυγεία και λοιπά σημεία εξυπηρέτησης. Είναι σαφές ότι από αυτή τη διαδικασία θα προκύπτει και ένα σοβαρό έσοδο για την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ.

Το δίκτυο των εν λόγω σημείων θα αναπτυχθεί σε όλο το χώρο του κάμπινγκ για την άνετη εξυπηρέτηση των κατασκηνωτών.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Στον κατασκηνωτή επιβάλλεται να παρέχουμε όσο το δυνατόν παροχές που θα κάνουν ευχάριστη την παραμονή του στο κατασκηνωτικό κέντρο. Καλύπτουμε απόλυτα την επιθυμία του για γεύματα στο χώρο του δάσους χωρίς να υπάρχουν εγκαταστάσεις εστίασης.

Προτείνουμε το εξής καινοτόμο και εφικτό μοντέλο παροχής εστίασης αυτό που εδράζεται στο ηλεκτρονικό σύστημαdelivery. Ειδικότερα ο κατασκηνωτής επιθυμεί να γευματίσει στο χώρο του κάμπινγκ, σε ειδικά διαμορφωμένες εστίες που διαθέτουν τραπεζαρίες και πάγκους δασικού χαρακτήρα, ξύλινες κατασκευές. Είναι εφοδιασμένος από την άφιξή του στο χώρο από τη ρεσεψιόν του κάμπινγκ με ειδικό φυλλάδιο ενημέρωσης των υπαρχόντων καταστημάτων εστίασης, με τα περιγραφόμενα γεύματά τους.

Επιδιώκουμε όλα τα καταστήματα εστίασης της παραλίας Κουρούτας να γίνουν συμμέτοχοι στο εγχείρημά μας. Ο κατασκηνωτής μέσα από ειδική πλατφόρμα σύνδεσης με το σύνολο των καταστημάτων εστίασης, επιλέγει με ευθύνη του και δίνει την παραγγελία ηλεκτρονικά. Η μεταφορά των γευμάτων θα γίνεται με το σύστημα delivery από τα συμβαλλόμενα καταστήματα με την διοίκηση του κάμπινγκ, με αποκλειστική δική τους υγειονομική και φορολογική ευθύνη. Η αντιπαροχή που προτείνουμε είναι με δική τους δαπάνη να τοποθετήσουν τους αναγκαίους πάγκους / τραπεζαρίες στο χώρο του κάμπινγκ.

  • ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η τοποθέτηση δικτύου κάδων απορριμμάτων, καλαθάκια καθαριότητας, κρίνεται απόλυτα επιβεβλημένη. Προτείνουμε ότι στην καθαριότητα εκτός από τον Δήμο, μπορούν να συμβάλλουν εθελοντικά τα κινήματα ή οι πολιτιστικοί σύλλογοι που θα κληθούν να αναλάβουν ευθύνες στήριξης του εγχειρήματος με συμβολική αντιπαροχή τη δωρεά παραμονή στο χώρο του κάμπινγκ. Εδώ κρίνεται επιβεβλημένη η συνεργασία με τους φοιτητές του ΤΕΙ Αμαλιάδας.

  • ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ

Η δυνατότητα παροχής εξυπηρέτησης των κατασκηνωτών με πρόσβαση σε πλυντήριο – στεγνωτήριο ρούχων θα αντιμετωπιστεί απόλυτα και έγκαιρα από λύση που θα προτείνουμε.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Η απαγόρευση εντός του δάσους κάθε μορφής τροχοφόρου αποτελεί προϋπόθεση διαφύλαξης του χαρακτήρα της εναλλακτικότητας του κάμπινγκ. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε η οργάνωση του παρκινγκ να γίνει στην είσοδο έξω από το δάσος σε ιδιόκτητο χώρο που θα εξασφαλιστεί.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Το κόστος παραμονής προτείνουμε να είναι συμβολικό και ταυτόχρονα να λειτουργεί ως κίνητρο ενδιαφέροντος για τους εναλλακτικούς κατασκηνωτές. Ειδικότερα η καταβολή ηλεκτρονικά στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, το ποσό των 50 ευρώ ονομαστικά με την μορφή οικονομικής ενίσχυσης του συνολικού εγχειρήματος και δικαίωμα παραμονής από μία ημέρα έως εβδομήντα ημέρες. Εκτιμάται ότι στην διάρκεια των 70 ημερών του κάμπινγκ η ημερήσια παραμονή στοχεύει το ελάχιστο στον αριθμό των 500 κατασκηνωτών, διαμορφώνοντας ένα ελάχιστο μέγεθος των 35.000 ατομικών διανυκτερεύσεων, εκτίμησή μας είναι ότι η προσέλευσης θα ξεπεράσει τις 50.000 διανυκτερεύσεις, αντιλαμβανόμεθα πλήρως τι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Λειτουργία σινέ Μαραθιά
  • Φεστιβάλ Χελωνίτη Κόλπου
  • Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

 

  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Λειτουργία υπαίθριου γυμναστηρίου σε συνεργασία με τα γυμναστήρια της πόλης.
  • Εκμάθηση ιππασίας σε συνεργασία με τους Ιππικούς Ομίλους Κουρούτας & Αμαλιάδας – Πηνείας.
  • Αγώνες beach volley
  • Αγώνες ξυλορακέτας
  • Θαλάσσια σπόρ, όπου θα ανακοινωθεί έγκαιρα το περιεχόμενό τους.
  • Διαμόρφωση διαδρομής με τουριστικό τρενάκι (σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του στο Κατάκολο).
  • Οργάνωση πτήσεων παρατήρησης με αερόστατο στο Χελωνίτη κόλπο (περιγράφονται αναλυτικά στο φυλλάδιο της ιδρυτικής μας διακήρυξης οι προδιαγραφές των προγραμματιζόμενων πτήσεων)
  • Οργάνωση παρατηρητηρίου πουλιών σε συνεργασία με τους κυνηγητικούς συλλόγους
  • Χρήση ποδηλάτου σε συνεργασία με τον ποδηλατικό όμιλο, όπου η συνεργασία κρίνεται επιβεβλημένη για την παροχή ποδηλάτων στη λειτουργία του διεθνούς εναλλακτικού κάμπινγκ.

 

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στόχος μας είναι οι κατασκηνωτές να γνωρίσουν την πόλη της Αμαλιάδας. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε την οργάνωση ημερήσιας περιήγησης στην πόλη, την αρχαία Ήλιδα, το κάστρο Χλεμούτσι και την Αρχαία Ολυμπία σε συνεργασία με τα τοπικά τουριστικά γραφεία.

Ειδικότερα, θα επιδιώξουμε να εκδοθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας εκπτωτική κάρτα συμβαλλομένων καταστημάτων που θα απευθύνεται στους κατασκηνωτές του κάμπινγκ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Το επιδιωκόμενο μέγεθος παρουσίας των κατασκηνωτών στο εναλλακτικό κάμπινγκ αποτελεί στοίχημα της πόλης και καθήκον συστράτευσης όλων των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων για τη νικηφόρα έκβαση αυτού του εγχειρήματος.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων