• ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Χαρτογράφηση ελαιοπαραγωγικής Ελλάδας 2017/18

Χαρτογράφηση ελαιοπαραγωγικής Ελλάδας 2017/18

Μετά τη χαρτογράφηση της Μεσογείου [Ο κόσμος του ελαιολάδου την 2017/18 07/07/2017] , προχωράμε στις εκτιμήσεις για την ελαιοπαραγωγή της Ελλάδας την επερχόμενη εσοδεία 2017/18

1) Αργολίδα: Η παραγωγή υπολογίζεται μερί τους 5.000 – 5.500 τόνους, δηλαδή διπλάσια της περσινής.
Ο μίνι καύσωνας του Μαΐου επηρέασε αρνητικά αρκετούς ελαιώνες, κυρίως τους μη αρδευόμενους. Επίσης, καθυστερεί η δακοκτονία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν αυξημένη παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι.

2) Αρκαδία (Κυνουρία): Περίπου 1.500 τόνοι.
Η παραγωγή είναι μέτρια, περίπου στο 50% της μέγιστης, ενώ η περυσινή ήταν πολύ κακή, περίπου στο 10% της μέγιστης.

3) Λακωνία: Περίπου 23.000 – 28.000 τόνοι
Αν και υπάρχουν φόβοι για δάκο λόγω αυξημένης υγρασίας, ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη κατά +50% σε σύγκριση με την περυσινή.

4) Μεσσηνία: Περίπου 55.000 τόνοι
Η περυσινή χρονιά ήταν η χειρότερη της τελευταίας 30ετίας, οπότε η εφετινή είναι λογικό να είναι αυξημένη, αν και μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων. Έχει επηρεαστεί από καύσωνα και ανομβρία. Προβλήματα και με τη δακοκτονία. Από το σύνολο του νομού, οι 25-26.000 τόνοι συγκεντρώνονται στη περιοχή της Κυπαρισσίας.

5) Ηλεία: Περίπου 10.000 τόνοι
Πρόβλεψη παραγωγής αυξημένη από πέρυσι. Αν και η ανθοφορία ήταν εξαιρετική, ωστόσο, η εικόνα της καρπόδεσης ήταν μικτή, καθώς φαίνεται σε ορισμένα σημεία επηρεάστηκε από την υψηλή ζέστη. Πέρυσι, είχαν το πρόβλημα του γλοιοσπόριου, φέτος του πυρηνοτρήτη, ενώ υπάρχει πάντοτε η απειλή του δάκου.

6)Αχαΐα: Περίπου 6.000 τόνοι
Σημαντικά μεγαλύτερη της περυσινής αν και η καρποφορία είναι στο ήμισυ της μέγιστης δυνατής. Το χειμωνιάτικο κρύο και τα χιόνια «ξύπνησαν» τα δέντρα που ανταποκρίθηκαν με καλή ανθοφορία, παρά τα προβλήματα στην καρπόδεση.

7) Κορινθία: Περίπου 7-10.000 τόνοι
Η περυσινή ήταν μια κακή χρονιά με 5.000 τόνους περίπου, ενώ το μέγιστο που μπορεί να φθάσει είναι οι 12.000 τόνοι. Φέτος, υπάρχουν ευνοϊκά σημάδια λόγω ανθοφορίας, αν και επακολούθησαν ζέστες που επηρέασαν την καρπόδεση. Οι βροχές ήταν ευεργετικές, γιατί έσωσαν τα δέντρα, το φυτικό κεφάλαιο, παρά τα όποια προβλήματα στο στάδιο της καρπόδεσης.

8) Δυτική Αττική: Περίπου 600 τόνους
Περίπου όσο και πέρυσι

9) Ανατολική Αττική: …

10) Εύβοια: …
Γενικώς η παραγωγή μεγαλύτερη της περυσινής με εξαίρεση την περιοχή της Κύμης, όπου υπήρξαν ζημιές λόγω παγετού.

11) Βοιωτία: 2.838 τόνοι
Η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 35% της μέγιστης. Τον Ιούνιο υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, βροχές) που έπληξαν α ελαιόδενδρα.

12) Φθιώτιδα: Περίπου 25.000 τόνοι ελαιολάδου και 25.000 επιτραπέζιας ελιάς
Υπάρχουν και εκτιμήσεις για μικρότερη παραγωγή. Αν και η ανθοφορία ήταν πολύ ικανοποιητική, επακολούθησαν έντονα φαινόμενα αέρα και βροχής με αποτέλεσμα την πτώση του καρπού στο έδαφος. Οπωσδήποτε υψηλότερη της περυσινής η παραγωγή.

13) Μαγνησία – Σποράδες: …

14) Θεσσαλία: …
Η παραγωγή έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Σε άλλες περιοχές μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, είτε λόγω χαλαζόπτωσης, είτε λόγω ακαρπίας. Σε άλλες θα είναι αυξημένη στο 80% περίπου της μέγιστης. Σαν μέσος όρος αναμένεται περίπου στα περυσινά επίπεδα.

15) Φωκίδα: 500 τόνοι ελαιόλαδο και 3.000 τόνοι επιτραπέζιες ελιές.
Πέρυσι ήταν μια απολύτως καταστροφική χρονιά. Ωστόσο και εφέτος την αρχικά καλή ανθοφορία ακολούθησε μια μέτρια καρπόδεση με πολλά προβλήματα.

16) Αιτωλοακαρνανία: …
Αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι

17) Άρτα: 570 (και 3.800 – 4.000 επιτραπέζιες ελιές)
Αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι. Από τους 7.000 στους 8.500 τόνους ελαιοκάρπου, οι οποίοι κατευθύνονται κατά 55% περίπου για ελαιόλαδο (άρα 570 τόνοι) και το 45% για επιτραπέζιες ελιές (άρα 3.800 – 4.000 τόνους). Υπήρξαν προβλήματα βαμβακάδας, ενώ και εδώ η καρπόδεση αποδεικνύεται κατώτερη της ανθοφορίας.

18) Πρέβεζα: 4.000-5.000 τόνοι
Η παραγωγή είναι σημαντικά καλύτερη της περυσινής αν και με προβλήματα, λόγω του παγετού που είχε μεγάλη διάρκεια.

19) Θεσπρωτία: 750 τόνοι ελαιόλαδο και 160 τόνοι επιτραπέζιες ελιές
Τα χειμωνιάτικα κρύα διαμόρφωσαν ιδανικές συνθήκες γιατί αποφεύχθηκαν οι καταστρεπτικοί παγετοί. Ωστόσο, την καλή ανθοφορία δεν διαδέχθηκε η επιθυμητή καρπόδεση, γιατί οι βροχές του Μαΐου εμπόδισαν την επικονίαση.

20) Κέρκυρα: Περίπου 15.000 τόνοι
Η παραγωγή υπολογίζεται περίπου διπλάσια της περυσινής. Κρίσιμη περίοδος οι μήνες Οκτώβριος – Νοέμβριος, γιατί οι συνήθεις βροχές και υγρασία έχουν συνέπεια την εμφάνιση γλοιοσπόριου (παστέλλας).

21) Κεφαλονιά: Περίπου 1.200 τόνοι
Περίπου διπλάσια της περυσινής. Η αρχική εξαιρετική ανθοφορία επηρεάστηκε από τους καύσωνες του Ιουνίου.

22) Λευκάδα: Περίπου 1.000 τόνοι
Η φετινή χρονιά είναι καλύτερη της περυσινής και ελπίζουν να μην επαναληφθούν οι προσβολές του γλοιοσπόριου.

23) Ζάκυνθος: …

24) Χανιά: Περίπου 25.000 τόνοι
Η παραγωγή είναι σχεδόν διπλάσια της περυσινής.

25) Ρέθυμνο: Περίπου 10.000 -12.000 τόνοι
Αν και η παραγωγή απέχει από τη μέγιστη των 15.000 – 17.000 τόνων, ωστόσο είναι σημαντικά καλύτερη της περυσινής των 7.000 – 8.000 τόνων.

26) Ηράκλειο: Περίπου 35.000 τόνοι
Μεγάλες διακυμάνσεις κατά περιοχές.

27) Λασίθι: Η επαρχία Σητείας 8.000 – 10.000 τόνους
Η εικόνα είναι μικτή. Οι παραλιακές περιοχές είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ για τα ημιορεινά αναφέρονται σοβαρά προβλήματα έως και σχεδόν μηδενικής παραγωγής. Βελτιωμένη εικόνα στις δυτικές περιοχές του νομού.

28) Ρόδος: Περίπου 2.500 τόνοι
Σαφώς καλύτερη παραγωγή σε σύγκριση με τους 1.600 τόνους της περυσινής και αναμονή για τυχόν προσβολές από εχθρούς της ελιάς και ιδίως τον δάκο.

29) Κυκλάδες: Περίπου 250-300 τόνοι
Αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με τους 70 τόνους της περυσινής χρονιάς.

30) Σάμος: Περίπου 2.000 τόνοι
Ελαφρά αυξημένη παραγωγή σε σύγκριση με τους 1.500 τόνους της περυσινής

31) Χίος: Περίπου 500 τόνοι
Σχεδόν δεκαπλάσια παραγωγή σε σύγκριση με την περυσινή. Θα πλησιάσει το μάξιμουμ των 700-750 τόνων.

32) Λέσβος: Περίπου 12.000 – 16.000 τόνοι
Μεγάλες διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή. Πέρυσι ένα σημαντικό τμήμα του ελαιόκαρπου δεν συγκομίστηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Στις (ημι)ορεινές περιοχές παρουσιάζεται έλλειψη σε νερό, λόγω των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων.

33) Έβρος: Περίπου 280-360 τόνοι
Αναμένεται μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 500-600 τόνων της περυσινής. Τα φετινά προβλήματα οφείλονται στις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

34) Χαλκιδική: …
Η παραγωγή αναμένεται σημαντικά αυξημένη αν και δεν λείπουν τα κατά τόπους προβλήματα. Επειδή πρόκειται για νομό κατ’ εξοχήν επιτραπέζιας ελιάς με την γνωστή ομώνυμη ποικιλία, η σχέση τιμών επιτραπέζιας ελιάς με ελαιόλαδο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση του ελαιοκάρπου. Πάντως, λόγω έλλειψης αποθεμάτων, το εμπόριο σε πρώτη φάση θα στραφεί να εξασφαλίσει πρώτη ύλη για τη μεταποίηση της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Υπενθυμίζουμε ότι η εκτίμηση για την συνολική ελληνική παραγωγή ανέρχεται σε 260 – 280 χιλιάδες τόνους. Επισημαίνουμε ότι βρισκόμαστε αρχές Ιουλίου, άρα τίποτα ακόμα δεν είναι βέβαιο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν. Ειδικότερα, επισημαίνουμε:

α) Οι κατ’ αρχήν πληροφορίες σχετίζονται με την σύγκριση της επερχόμενης καμπάνιας 2017/18 με την προηγούμενη (τρέχουσα) 2016/17
β) Επειδή η 2016/17 ήταν μια από τις πιο καταστροφικές –ποσοτικά και ποιοτικά- των τελευταίων ετών, είναι λογικό ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των νομών αναμένουμε αύξηση, ώστε να φθάσει στους 260-280 χιλιάδες τόνους.
γ) Σε αυτή την αύξηση συντέλεσαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες του χειμώνα, με τις βροχοπτώσεις, τα κρύα και τα χιόνια.
δ) Στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρεται εξαιρετική ανθοφορία, η οποία δεν ακολουθήθηκε από αντίστοιχα καλή καρπόδεση για λόγους που δεν προσδιορίζονται επακριβώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από παρατεταμένη ξηρασία, τα ελαιόδενδρα αξιοποίησαν τις βροχές για να σωθούν τα ίδια και δεν είχαν άλλη δύναμη για την καρποφορία.
ε) Οι πηγές ενημέρωσής μας προέρχονται από τη διασταύρωση στοιχείων των κατά τόπους ΔΑΟΚ, ελαιοπαραγωγών, συνεταιριστικών οργανώσεων, ελαιοτριβέων/ ελαιουργών, τυποποιητών/ εμπόρων, που έχουν εικόνα της περιοχής τους. Ευχαριστούμε όλους για την προθυμία συνεργασίας τους και λυπούμαστε για όσες περιπτώσεις ΔΑΟΚ αρνήθηκαν αυτή την συνεργασία.
στ) Η ακρίβεια και η διαφάνεια αυτών των εκτιμήσεων δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συναλλασσόμενους να κινηθούν με σχετική ασφάλεια ή τουλάχιστον με μειωμένο ρίσκο. Αντιθέτως, η άγνοια υποβοηθά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, σύμφωνα και με την παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».
ζ) Το olivenews.gr δεν έχει καμία επιδότηση ή άλλη οικονομική ανταμοιβή για αυτή την πολύωρη κουραστική εργασία. Προφανώς, δεν φέρει καμία ευθύνη για ό,τι τυχόν εμπορικές πράξεις προβούν οι αναγνώστες / αναγνώστριές του.
η) Οι εκτιμήσεις προέρχονται από στοιχεία του τελευταίου δεκαπενθήμερου που χρειαστήκαμε για την συλλογή τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν το μέγεθος της πραγματικής παραγωγής, όπως π.χ. καιρικά φαινόμενα, ασθένειες και εχθροί της ελιάς, καθώς επίσης και οι γενικότερες κοινωνικο – οικονομικές εξελίξεις.

Πηγή: http://olivenews.gr

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

Πύργος: Τίμησαν τους αγωνιστές του 21

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Πύργο ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, τιμώντας την μνήμη …

  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Χαρτογράφηση ελαιοπαραγωγικής Ελλάδας 2017/18

Χαρτογράφηση ελαιοπαραγωγικής Ελλάδας 2017/18

Μετά τη χαρτογράφηση της Μεσογείου [Ο κόσμος του ελαιολάδου την 2017/18 07/07/2017] , προχωράμε στις εκτιμήσεις για την ελαιοπαραγωγή της Ελλάδας την επερχόμενη εσοδεία 2017/18

1) Αργολίδα: Η παραγωγή υπολογίζεται μερί τους 5.000 – 5.500 τόνους, δηλαδή διπλάσια της περσινής.
Ο μίνι καύσωνας του Μαΐου επηρέασε αρνητικά αρκετούς ελαιώνες, κυρίως τους μη αρδευόμενους. Επίσης, καθυστερεί η δακοκτονία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν αυξημένη παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι.

2) Αρκαδία (Κυνουρία): Περίπου 1.500 τόνοι.
Η παραγωγή είναι μέτρια, περίπου στο 50% της μέγιστης, ενώ η περυσινή ήταν πολύ κακή, περίπου στο 10% της μέγιστης.

3) Λακωνία: Περίπου 23.000 – 28.000 τόνοι
Αν και υπάρχουν φόβοι για δάκο λόγω αυξημένης υγρασίας, ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη κατά +50% σε σύγκριση με την περυσινή.

4) Μεσσηνία: Περίπου 55.000 τόνοι
Η περυσινή χρονιά ήταν η χειρότερη της τελευταίας 30ετίας, οπότε η εφετινή είναι λογικό να είναι αυξημένη, αν και μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων. Έχει επηρεαστεί από καύσωνα και ανομβρία. Προβλήματα και με τη δακοκτονία. Από το σύνολο του νομού, οι 25-26.000 τόνοι συγκεντρώνονται στη περιοχή της Κυπαρισσίας.

5) Ηλεία: Περίπου 10.000 τόνοι
Πρόβλεψη παραγωγής αυξημένη από πέρυσι. Αν και η ανθοφορία ήταν εξαιρετική, ωστόσο, η εικόνα της καρπόδεσης ήταν μικτή, καθώς φαίνεται σε ορισμένα σημεία επηρεάστηκε από την υψηλή ζέστη. Πέρυσι, είχαν το πρόβλημα του γλοιοσπόριου, φέτος του πυρηνοτρήτη, ενώ υπάρχει πάντοτε η απειλή του δάκου.

6)Αχαΐα: Περίπου 6.000 τόνοι
Σημαντικά μεγαλύτερη της περυσινής αν και η καρποφορία είναι στο ήμισυ της μέγιστης δυνατής. Το χειμωνιάτικο κρύο και τα χιόνια «ξύπνησαν» τα δέντρα που ανταποκρίθηκαν με καλή ανθοφορία, παρά τα προβλήματα στην καρπόδεση.

7) Κορινθία: Περίπου 7-10.000 τόνοι
Η περυσινή ήταν μια κακή χρονιά με 5.000 τόνους περίπου, ενώ το μέγιστο που μπορεί να φθάσει είναι οι 12.000 τόνοι. Φέτος, υπάρχουν ευνοϊκά σημάδια λόγω ανθοφορίας, αν και επακολούθησαν ζέστες που επηρέασαν την καρπόδεση. Οι βροχές ήταν ευεργετικές, γιατί έσωσαν τα δέντρα, το φυτικό κεφάλαιο, παρά τα όποια προβλήματα στο στάδιο της καρπόδεσης.

8) Δυτική Αττική: Περίπου 600 τόνους
Περίπου όσο και πέρυσι

9) Ανατολική Αττική: …

10) Εύβοια: …
Γενικώς η παραγωγή μεγαλύτερη της περυσινής με εξαίρεση την περιοχή της Κύμης, όπου υπήρξαν ζημιές λόγω παγετού.

11) Βοιωτία: 2.838 τόνοι
Η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 35% της μέγιστης. Τον Ιούνιο υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, βροχές) που έπληξαν α ελαιόδενδρα.

12) Φθιώτιδα: Περίπου 25.000 τόνοι ελαιολάδου και 25.000 επιτραπέζιας ελιάς
Υπάρχουν και εκτιμήσεις για μικρότερη παραγωγή. Αν και η ανθοφορία ήταν πολύ ικανοποιητική, επακολούθησαν έντονα φαινόμενα αέρα και βροχής με αποτέλεσμα την πτώση του καρπού στο έδαφος. Οπωσδήποτε υψηλότερη της περυσινής η παραγωγή.

13) Μαγνησία – Σποράδες: …

14) Θεσσαλία: …
Η παραγωγή έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Σε άλλες περιοχές μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, είτε λόγω χαλαζόπτωσης, είτε λόγω ακαρπίας. Σε άλλες θα είναι αυξημένη στο 80% περίπου της μέγιστης. Σαν μέσος όρος αναμένεται περίπου στα περυσινά επίπεδα.

15) Φωκίδα: 500 τόνοι ελαιόλαδο και 3.000 τόνοι επιτραπέζιες ελιές.
Πέρυσι ήταν μια απολύτως καταστροφική χρονιά. Ωστόσο και εφέτος την αρχικά καλή ανθοφορία ακολούθησε μια μέτρια καρπόδεση με πολλά προβλήματα.

16) Αιτωλοακαρνανία: …
Αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι

17) Άρτα: 570 (και 3.800 – 4.000 επιτραπέζιες ελιές)
Αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι. Από τους 7.000 στους 8.500 τόνους ελαιοκάρπου, οι οποίοι κατευθύνονται κατά 55% περίπου για ελαιόλαδο (άρα 570 τόνοι) και το 45% για επιτραπέζιες ελιές (άρα 3.800 – 4.000 τόνους). Υπήρξαν προβλήματα βαμβακάδας, ενώ και εδώ η καρπόδεση αποδεικνύεται κατώτερη της ανθοφορίας.

18) Πρέβεζα: 4.000-5.000 τόνοι
Η παραγωγή είναι σημαντικά καλύτερη της περυσινής αν και με προβλήματα, λόγω του παγετού που είχε μεγάλη διάρκεια.

19) Θεσπρωτία: 750 τόνοι ελαιόλαδο και 160 τόνοι επιτραπέζιες ελιές
Τα χειμωνιάτικα κρύα διαμόρφωσαν ιδανικές συνθήκες γιατί αποφεύχθηκαν οι καταστρεπτικοί παγετοί. Ωστόσο, την καλή ανθοφορία δεν διαδέχθηκε η επιθυμητή καρπόδεση, γιατί οι βροχές του Μαΐου εμπόδισαν την επικονίαση.

20) Κέρκυρα: Περίπου 15.000 τόνοι
Η παραγωγή υπολογίζεται περίπου διπλάσια της περυσινής. Κρίσιμη περίοδος οι μήνες Οκτώβριος – Νοέμβριος, γιατί οι συνήθεις βροχές και υγρασία έχουν συνέπεια την εμφάνιση γλοιοσπόριου (παστέλλας).

21) Κεφαλονιά: Περίπου 1.200 τόνοι
Περίπου διπλάσια της περυσινής. Η αρχική εξαιρετική ανθοφορία επηρεάστηκε από τους καύσωνες του Ιουνίου.

22) Λευκάδα: Περίπου 1.000 τόνοι
Η φετινή χρονιά είναι καλύτερη της περυσινής και ελπίζουν να μην επαναληφθούν οι προσβολές του γλοιοσπόριου.

23) Ζάκυνθος: …

24) Χανιά: Περίπου 25.000 τόνοι
Η παραγωγή είναι σχεδόν διπλάσια της περυσινής.

25) Ρέθυμνο: Περίπου 10.000 -12.000 τόνοι
Αν και η παραγωγή απέχει από τη μέγιστη των 15.000 – 17.000 τόνων, ωστόσο είναι σημαντικά καλύτερη της περυσινής των 7.000 – 8.000 τόνων.

26) Ηράκλειο: Περίπου 35.000 τόνοι
Μεγάλες διακυμάνσεις κατά περιοχές.

27) Λασίθι: Η επαρχία Σητείας 8.000 – 10.000 τόνους
Η εικόνα είναι μικτή. Οι παραλιακές περιοχές είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ για τα ημιορεινά αναφέρονται σοβαρά προβλήματα έως και σχεδόν μηδενικής παραγωγής. Βελτιωμένη εικόνα στις δυτικές περιοχές του νομού.

28) Ρόδος: Περίπου 2.500 τόνοι
Σαφώς καλύτερη παραγωγή σε σύγκριση με τους 1.600 τόνους της περυσινής και αναμονή για τυχόν προσβολές από εχθρούς της ελιάς και ιδίως τον δάκο.

29) Κυκλάδες: Περίπου 250-300 τόνοι
Αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με τους 70 τόνους της περυσινής χρονιάς.

30) Σάμος: Περίπου 2.000 τόνοι
Ελαφρά αυξημένη παραγωγή σε σύγκριση με τους 1.500 τόνους της περυσινής

31) Χίος: Περίπου 500 τόνοι
Σχεδόν δεκαπλάσια παραγωγή σε σύγκριση με την περυσινή. Θα πλησιάσει το μάξιμουμ των 700-750 τόνων.

32) Λέσβος: Περίπου 12.000 – 16.000 τόνοι
Μεγάλες διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή. Πέρυσι ένα σημαντικό τμήμα του ελαιόκαρπου δεν συγκομίστηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Στις (ημι)ορεινές περιοχές παρουσιάζεται έλλειψη σε νερό, λόγω των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων.

33) Έβρος: Περίπου 280-360 τόνοι
Αναμένεται μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 500-600 τόνων της περυσινής. Τα φετινά προβλήματα οφείλονται στις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

34) Χαλκιδική: …
Η παραγωγή αναμένεται σημαντικά αυξημένη αν και δεν λείπουν τα κατά τόπους προβλήματα. Επειδή πρόκειται για νομό κατ’ εξοχήν επιτραπέζιας ελιάς με την γνωστή ομώνυμη ποικιλία, η σχέση τιμών επιτραπέζιας ελιάς με ελαιόλαδο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση του ελαιοκάρπου. Πάντως, λόγω έλλειψης αποθεμάτων, το εμπόριο σε πρώτη φάση θα στραφεί να εξασφαλίσει πρώτη ύλη για τη μεταποίηση της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Υπενθυμίζουμε ότι η εκτίμηση για την συνολική ελληνική παραγωγή ανέρχεται σε 260 – 280 χιλιάδες τόνους. Επισημαίνουμε ότι βρισκόμαστε αρχές Ιουλίου, άρα τίποτα ακόμα δεν είναι βέβαιο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν. Ειδικότερα, επισημαίνουμε:

α) Οι κατ’ αρχήν πληροφορίες σχετίζονται με την σύγκριση της επερχόμενης καμπάνιας 2017/18 με την προηγούμενη (τρέχουσα) 2016/17
β) Επειδή η 2016/17 ήταν μια από τις πιο καταστροφικές –ποσοτικά και ποιοτικά- των τελευταίων ετών, είναι λογικό ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των νομών αναμένουμε αύξηση, ώστε να φθάσει στους 260-280 χιλιάδες τόνους.
γ) Σε αυτή την αύξηση συντέλεσαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες του χειμώνα, με τις βροχοπτώσεις, τα κρύα και τα χιόνια.
δ) Στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρεται εξαιρετική ανθοφορία, η οποία δεν ακολουθήθηκε από αντίστοιχα καλή καρπόδεση για λόγους που δεν προσδιορίζονται επακριβώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από παρατεταμένη ξηρασία, τα ελαιόδενδρα αξιοποίησαν τις βροχές για να σωθούν τα ίδια και δεν είχαν άλλη δύναμη για την καρποφορία.
ε) Οι πηγές ενημέρωσής μας προέρχονται από τη διασταύρωση στοιχείων των κατά τόπους ΔΑΟΚ, ελαιοπαραγωγών, συνεταιριστικών οργανώσεων, ελαιοτριβέων/ ελαιουργών, τυποποιητών/ εμπόρων, που έχουν εικόνα της περιοχής τους. Ευχαριστούμε όλους για την προθυμία συνεργασίας τους και λυπούμαστε για όσες περιπτώσεις ΔΑΟΚ αρνήθηκαν αυτή την συνεργασία.
στ) Η ακρίβεια και η διαφάνεια αυτών των εκτιμήσεων δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συναλλασσόμενους να κινηθούν με σχετική ασφάλεια ή τουλάχιστον με μειωμένο ρίσκο. Αντιθέτως, η άγνοια υποβοηθά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, σύμφωνα και με την παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».
ζ) Το olivenews.gr δεν έχει καμία επιδότηση ή άλλη οικονομική ανταμοιβή για αυτή την πολύωρη κουραστική εργασία. Προφανώς, δεν φέρει καμία ευθύνη για ό,τι τυχόν εμπορικές πράξεις προβούν οι αναγνώστες / αναγνώστριές του.
η) Οι εκτιμήσεις προέρχονται από στοιχεία του τελευταίου δεκαπενθήμερου που χρειαστήκαμε για την συλλογή τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν το μέγεθος της πραγματικής παραγωγής, όπως π.χ. καιρικά φαινόμενα, ασθένειες και εχθροί της ελιάς, καθώς επίσης και οι γενικότερες κοινωνικο – οικονομικές εξελίξεις.

Πηγή: http://olivenews.gr

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων