35.7 C
Pýrgos
Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Άγγελος Συρίγος: «Κάποιος κορόιδευε τους Ηλείους όλα αυτά τα χρόνια»

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Οριστικό «μνημόσυνο» για τις Σχολές της Ηλείας η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπου ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κ. Άγγελος Συρίγος, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των βουλευτών Ηλείας κ.κ. Διονύσιου Καλαματιανού και Μιχάλη Κατρίνη για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μια συζήτηση, επί της ουσίας πάνω στο «κουφάρι» των σχολών της Ηλείας που τις «αποχαιρετήσαμε» χωρίς… να ανοίξει «ρουθούνι». Από τη μια, το «πολιτικό κόστος», από την άλλη η ανικανότητα και η ανεπάρκεια των δημοτικών αρχών της Ηλείας και όλων των φορέων, που περιμένουν πρώτα να δουν τα μηχανογραφικά ελπίζοντας… σε ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής!

Και ακόμα χειρότερα; Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, που δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά για τη Σχολή Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, φύγαμε… «με την ουρά στα σκέλια», με τον κ. Συρίγο να χαρακτηρίζει είτε λίγο είτε πολύ ως…. «τίποτα» τις σχολές που είχαμε, θεωρώντας τις μάλιστα…. «κοροϊδία»!

Μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος είπε: «Η εισήγηση έχει σταλεί στην ΕΘΑΑΕ. Ένα πρώτο ερώτημα είναι ποια είναι τα κριτήρια, βάσει των οποίων βγήκε η απόφαση. Έχουμε τον νόμο 4485/2017 ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δύο κριτήρια: όταν λέει ιδρύονται συγχωνεύονται και όταν λέει ότι επιβάλλεται από τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών η αποφοίτων ανά μέλος ΔΕΠ  και όταν η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ ότι μόνο δεν δικαιολογείται επιστημονικά αλλά αντιθέτως δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία  στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο βασίζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Από την ώρα που βρίσκεται ενώπιον της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, εγώ δεν μπορώ να πάρω θέση. Διότι αν πάρω θέση καταργώ το ρόλο της ΕΘΑΑΕ. Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να πάρει θέση μόνο αφού δει την εισήγηση της ΕΘΑΑΕ. Επομένως οποιοδήποτε άλλο σχόλιό μου επ’αυτού του θέματος  δεν μπορεί να γίνει. Θα κάνω μόνο ένα σχόλιο σε αυτό που είπε ο κ. Κατρίνης για το τμήμα Μουσειολογίας. Ένα τμήμα Μουσειολογίας το οποίο  στα περισσότερα Κράτη της Ευρώπης  δεν υφίσταται καν ως προπτυχιακό τμήμα και είναι μεταπτυχιακή κατεύθυνση ή κατεύθυνση εσωτερικώς σε κάποιο άλλο τμήμα που κάνει Αρχαιολογία και με ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων που συμμετέχουν, θεωρώ ότι θα πρέπει να βγούμε και να πούμε ευθέως στους συμπολίτες μας στην Ηλεία, ότι κάποιος τους κορόιδευε όλα αυτά τα χρόνια που έφτιαχνε τέτοια τμήματα τα οποία δεν είχαν αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι βασικό να το συνειδητοποιήσουμε».

Στη δευτερολογία του ο κ. Συρίγος συνέχισε: «Θα ήθελα να δω πόσα τμήματα Μουσειολογίας  υπάρχουν στην Ισπανία και την Ιταλία ή σε μια άλλη χώρα που έχει πολλές αρχαιότητες όπως κι εμείς. Ας το δούμε έτσι για να καταλάβουμε τι λέμε. Υπάρχουν μεταπτυχιακές κατευθύνσεις σε κάποιες περιπτώσεις αλλά αυτοτελές τμήμα Μουσειολογίας εγώ δεν έχω δει. Περιμένω να δω και την εισήγηση της ΕΘΑΑΕ , μακάρι να διαψευστώ, αλλά ως τώρα επειδή το έψαξα αρκετά δεν μπόρεσα να το βρω».

Παράλληλα τόνισε:  «Είμαι ανοικτός σε προτάσεις σας, έχουμε επανειλημμένως μιλήσει μαζί, είμαι ανοικτός λοιπόν σε προτάσεις σας να δούμε τι μπορούμε  να κάνουμε  με βάση σοβαρές προτάσεις  για το μέλλον Πανεπιστημιακών τμημάτων  στο νομό Ηλείας. Έχω ήδη αναφερθεί στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας και τι μπορεί να γίνει σε σχέση με την Αρχαία Ολυμπία. Το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις σοβαρές επί του θέματος».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα