Δεν έχουν τελειωμό τον τελευταίο καιρό οι απάτες που αφορούν ηλεκτρονικές αγορές, τόσο στην Ηλεία όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, με τα θύματα να είναι αναρίθμητα και οι καταγγελίες να δίνουν και να παίρνουν.
Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε ηλεκτρονικά καταστήματα που ενώ με μια πρώτη ματιά δείχνουν αξιόπιστα, με μια πιο προσεκτική εξέταση αποδεικνύεται πως δραστηριοποιούνται με ψεύτικες διευθύνσεις και χρησιμοποιούν VPNs (ιδιωτικές εικονικές διευθύνσεις) στο διαδίκτυο ώστε να αποκρύψουν την πραγματική τους “ηλεκτρονική ταυτότητα”. Καταγγελίες από αναγνώστες που εξαπατήθηκαν έχουν φτάσει και σε εμάς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα παραγγελία που αφορούσε κινητό τηλέφωνο αξίας 280€, όπου ο πελάτης τελικά παρέλαβε…κενή την συσκευασία, με μόνο το εγχειρίδιο χρήσης μέσα.
Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί και έξαρση ψεύτικων ειδοποιήσεων με μηνύματα στο κινητό, όπου άγνωστοι αριθμοί, οι οποίοι δήθεν ανήκουν σε εταιρείες κούριερ, προτρέπουν πολίτες να ανοίξουν άμεσα κάποιο link επειδή “το δέμα τους δεν έχει παραληφθεί ή έχει κολλήσει, και πρόκειται να επιστραφεί”, με σκοπό να υποκλέψουν στοιχεία τους.
Σε κάθε περίπτωση, εφιστούμε την προσοχή σε κάθε αγοραστή ώστε να εξετάζουν αν αναγνωρίζουν τις ειδοποιήσεις τους προτού τις ανοίξουν, τους προτρέπουμε να αγοράζουν μόνο από αποδεδειγμένα αξιόπιστες σελίδες, και να μην πέφτουν στην παγίδα “τιμών-ευκαιρίας” με μη ρεαλιστικές εκπτώσεις επιπέδου 80-90%. Ευθύνη σε φαινόμενα εξαπάτησης έχει και η ίδια η κυβέρνηση η οποία οφείλει να θεσπίσει μέτρο ηλεκτρονικού αριθμού μητρώου για όσα καταστήματα εκτελούν online συναλλαγές.
Ως προσωρινή δικλείδα ασφαλείας, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ενεργοποιούν την δυνατότητα “προβολής δέματος” κατά την εκτέλεση κάποιας αγοράς τους, η οποία και θα αναγράφεται στο ηλεκτρονικό αποδεικτικό της παραγγελίας τους, ώστε όταν παραλάβουν το δέμα να μπορούν να εξετάσουν το προϊόν στην ρεσεψιόν του καταστήματος κούριερ, προτού το πληρώσουν.