ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΗΛΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άσκηση στο Κατάκολο: «Ασπίδα» προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος


Με σκοπό την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος έγινε χθες το πρωί στο λιμάνι Κατακόλου,  τακτική άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης έτους 2018, στα πλαίσια των καθηκόντων του Λιμενικού Σώματος  και της  Ελληνικής Ακτοφυλακής

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Κατακόλου, σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος της ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας των ενεργειών, τόσο της λιμενικής υπηρεσίας  όσο και των υπηρεσιών που συντρέχουν σε περίπτωση εκδήλωσης ανάλογου περιστατικού ρύπανσης.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ατύχημα στην δυτική προκυμαία του λιμένα Κατακόλου, κατά τη διάρκεια παράδοσης πετρελαίου καυσίμου (DIESEL) στο Α/Κ «ΜΑΡΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ» Ν.Π.359, που ελλιμενίζεται στο λιμένα, από βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς καυσίμων, με συνέπεια την δημιουργία πετρελαιοκηλίδας έκτασης περίπου 100 τ.μ. εντός της λιμενολεκάνης.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 10:00 , κατά την εφαρμογή της οποίας τέθηκε σε εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Καταπολέμησης Ρύπανσης της θάλασσας (Local Contingency Plan – L.C.P.). Διαπιστώθηκε η ετοιμότητα του προσωπικού στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και η άριστη συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων Υπηρεσιών και φορέων.