Στην μνήμη των Ηλείων ηρώων και του Κων. Κατσίφα
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και με την σκέψη γεμάτη από τις ένδοξες και δραματικές ημέρες του 1940, τιμήθηκε για 20η συνεχή χρονιά η μνήμη των 351 πεσόντων της Ηλείας, Αξιωματικών και Οπλιτών, στον Πόλεμο του 1940-1941 στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φραγκαπηδήματος. Το πρωί της Κυριακής 11 Νοεμβρίου, με οργανωτή τον Σύνδεσμο Οπλιτών Νομού Ηλείας, που το 1999 μετέφερε χώμα από το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Βουλιαράτων Βορείου Ηπείρου, και συνεργασία της Αδελφότητος της Μονής το Εθνικό Μνημόσυνο τελείται εδώ και 20 χρόνια. Μετά την τέλεση του Μνημοσύνου από τον ιερέα έγινε απαγγελία ποιήματος για το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαράτων από την μαθήτρια Φιλοθέη Κλάδη. Το ποίημα είχε συνθέσει το 1992 ο εκ Βορείου Ηπείρου ποιητής Νίκος Κατσαλίδας, που αναφέρεται στο πώς οι Έλληνες των Βουλιαράτων διατήρησαν τους τάφους των Ηρώων στα δύσκολα χρόνια της Δικτατορίας Χότζα στην Αλβανία. Ακολούθησε ομιλία για τους πεσόντες από το μέλος του Συνδέσμου Οπλιτών κ. Θεοφάνη Παπαδόπουλο.
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΝ. ΚΑΤΣΙΦΑ
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αξία της θυσίας των ηρώων για να έχει η Πατρίδα μας Ελευθερία, ενώ αναφορά έγινε στο δράμα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και στην πρόσφατη άνανδρη δολοφονία του αγωνιστή Κωνσταντίνου Κατσίφα, στο χωριό Βουλιαράτες, που από το 1940 διατηρεί Κοιμητήριο για τους πεσόντες. Η αναφορά στον φονευθέντα Κατσίφα συνδέεται με το συνεχιζόμενο δράμα του ξεχασμένου από την επίσημη Ελλάδα Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η ομιλία με τον εθνικό της παλμό συγκίνησε το εκκλησίασμα. Ακολούθως στο Αρχονταρίκι της Μονής παρατέθηκε μικρή δεξίωση προς τιμήν των παρευρεθέντων, όπου ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών κ. Γεώργιος Κουρκούτας ευχαρίστησε όσους έδωσαν το ¨παρών¨, κάτι που σε εποχές εθνικής αμνησίας είναι απαραίτητο, για να αποδείξουμε ότι εμείς στην Ηλεία θα συνεχίσουμε να τιμάμε τους ήρωες προγόνους μας.
ΜΙΚΡΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Το παρών μεταξύ των άλλων έδωσαν ο Υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ κ. Σάββας Αποστολόπουλος, συγγενείς των πεσόντων του 1940, ο Ανθυπασπιστής κ. Δ. Κακκάσης, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Νομού Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, το μέλος του ΔΣ της Ε.Α.Α.Ν. κ. Βλάσης Μπεντεβής, ο Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαραντζιώτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου Ηλείας κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, η εκπρόσωπος των Γυναικών της Πίνδου η 97χρονη κ. Αθηνά Τσιτσή-Παπαδοπούλου, ο προσφάτως τιμηθείς από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και εθελοντής το 1940 κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος Ιαρδάνου κ. Τίτος Μπουφαρδέας, ο Διευθυντής Γυμνασίου Βουνάργου κ. Παύλος Παγκράτης, ο καθηγητής κ. Ιωάννης Τσόπελας, ο ιατρός και τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος, εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ο κ. Κωνσταντίνος Πέππας, εκ μέρους του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Ηλείας οι κ. Νικόλαος Θανόπουλος και Διονύσιος Κουρκούτας, ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος Ωλένης κ. Κωνσταντίνος Ντίντας, εκπρόσωποι της Επιτροπής Ηλείων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας «Φιλιππείον», των Βορειοηπειρωτών Ηλείας, του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ.ά.