ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για οικονομία και υγεία

  • 31
    Shares

Σε σύσκεψη στο Μαξίμου συζητήθηκαν μέτρα για στήριξη της οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις του κορονοϊού. Στο επίκεντρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη των επιχειρήσεων και η σύσταση καταλόγου με τις δαπάνες που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρέθηκαν μέτρα ελάφρυνσης εταιρειών και κλάδων που πλήττονται από τους αναγκαστικούς περιορισμούς που επιβάλλει η πολιτεία (π.χ κλείσιμο καταστημάτων) με αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών.

Επίσης, συζητήθηκαν ενέσεις ρευστότητας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κορονοϊού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει καταλόγο με τις δαπάνες που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο οποίος θα υποβληθεί σε επόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να αφαιρεθούν από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2020.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Προηγήθηκε, παρουσία του Υπουργού Υγείας συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Ποιες επιχειρήσεις αφορούν

Αναφορά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό έκανε σήμερα και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ανακοινώσαμε μια πρώτη δέσμη μέτρων περί αναστολής καταβολής ΦΠΑ των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού» υπενθύμισε ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Υπάρχουν κλάδοι, όπως τα catering, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα που έχουν μεγάλη πτώση (σ.σ. στον τζίρο)» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στους κλάδους με το μεγαλύτερο «πλήγμα». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να κρατήσουν τους εργαζομένους τους».

Εξήγησε ακόμα ότι «όσοι αποδεικνύουν την κάθετη πτώση του τζίρου τους που οφείλεται στον κορονοϊό, θα έχουν από το κράτος όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να περάσουν τον κάβο».

«Δεν θα τους αφήσουμε να καταστραφούν. Αυτό είναι μήνυμα για εκείνους που είναι νόμιμοι, έκοβαν αποδείξεις και μπορούν να αποδείξουν τη μείωση του τζίρου» συνέχισε και επανέλαβε ότι «τα παραπάνω μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια».

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι και μέτρα πρόληψης και προστασίας για την εξάπλωση του ιού. Στους νομούς Αχαΐας, Ζακύνθου και Ηλείας παραμένουν κλειστά τα σχολεία και απαγορεύονται οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις περιοχές αυτές. «Λουκέτο» και σε αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικά κέντρα, μουσεία και χώρους μαζικής συνάθροισης. Σε ισχύ και το μέτρο απαγόρευσης σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό.


  • 31
    Shares