ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έκτακτο: Ετοιμάζουν ομαδική αποχή οι Ηλείοι διαιτητές (νεότερο)


Αποχή απο τα γήπεδα ετοιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες οι Ηλείοι διαιτητές, με αφορμή κάποια χρήματα που όπως λέγεται, η Διοργνανώτρια, αφαιρεί από τις αποζημιώσεις τους σε κάθε παιχνίδι. Οι Ηλείοι διαιτητές, φαίνεται ότι αντιδρούν και συγκάλεσαν άτυπη συγκέντρωση, προκειμένου να διεκδικήσουν το αίτημά τους. Κατόπιν αυτού, ορίστηκε μια επιτροπή, πάντοτε άτυπη, καθώς οι διαιτητές δεν έχουν το δικαίωμα να μετέχουν σε κάποιο επίσημο συνδικαλιστικό όργανο ( απαγορεύεται οι εν ενεργεία διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας να είναι μέλη των Συνδέσμων Διαιτητών). Η επιτροπή αυτή (23 διαιτητές), επισκέφθηκε την ΕΠΣΗ, αλλά δεν προέκυψε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Το αντίθετο. Έφυγαν άπραγοι. Όλα αυτά έγιναν την περασμένη Τετάρτη. Σημερα το απόγευμα, είχαν συγκέντρωση στις 5μ.μ., με αποτέλεσμα να αναβληθεί και η καθιερωμένη επιμορφωτική των διαιτητών, εφόσον απείχαν (απείχαν δηλαδή από το μάθημα). Η απόφασή τους είναι να μην αγωνιστούν.

Βεβαίως, πρακτικά οι διαιτητές, εφόσον δεν εκπροσωπούνται από κανένα θεσμικό όργανο, δεν έχουν και τη δυνατότητα της κήρυξης αποχής. Το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να δηλώσουν ομαδικό κώλυμα, πράγμα το οποίο φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, καθώς από εκεί και πέρα, κινδυνεύουν με αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις από την οικεία Ένωση ή την Ομοσπονδία.

Βεβαίως, ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή οι διαιτητές να δηλώσουν ομαδικά κάποιο κώλυμα, θα έχει παρενέργειες. Ήδη στις τάξεις των ομάδων επικρατεί προβληματισμός. Θεωρητικά πάντοτε, η ΕΠΣΗ, δεν εμποδίζεται να ορίσει παιχνίδια, ζητώντας διαιτητές από όμορους νομούς, ωστόσο και αυτό δεν μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί επ’ αόριστον, αλλά προσωρινά.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή το θέμα “καίει” τις ομάδες και αφορά άμεσα στη διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων, θα παρακολουθείται στενά και για κάθε εξέλιξη, θα φροντίζουμε να σας ενημερώνουμε.

 

Νεότερη ενημέρωση

Σύμφωνα με πηγές από τη Διοργανώτρια ΕΠΣ Ηλείας, τα χρήματα αυτά για τα οποία υπάρχει η αντίδραση των διαιτητών, δεν παρακρατούνται από την ΕΠΣΗ, αλλά αφαιρούνται από το εξοδολόγιο, λόγω της οικονομικής κατάστασης και δυσπραγίας των σωματείων. Ουσιαστικά πρόκειται για μείωση κατά 50% του ποσοστού της ημεραργίας που προστίθεται και από 10€, πηγαίνει στα 5€. Η ΕΠΣΗ προσπαθεί να ανακουφίσει οικονομικά τα σωματεία, την ίδια ώρα που όπως αναφέρουν πάντα πηγές προσκείμενες στην ΕΠΣΗ, η ημεργαργία έχει καταργηθεί σε άλλες Ενώσεις εντελώς.

 

Τα αιτήματα των διαιτητών 

Οι διαιτητές από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αν η ΕΠΣΗ θέλει να ανακουφίσει οικονομικά τα σωματεία, μπορεί να αφαιρέσει τα χρήματα που εισπράττει από ποσοστά για την εκπαίδευση των διαιτητών, επειδή μπορεί με ντόπιους εκαπιδευτές να εκπαιδεύει τους διαιτητές χωρίς έξοδα. Επίσης οι διαιτητές, ζτητούν να μάθουν πού πάνε τα ποσοστά, τα οποία σύμφωνα πάντα με τους διαιτητές πρέπει να επιστρέφονται σε αυτούς με ανταποδοτικό τρόπο.