ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένταξη Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων – Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας


« Πριν δύο χρόνια περίπου αναλάβαμε σε σύμπραξη με τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας,  μια μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση, σε μια κρίσιμη χωροταξικά και οικονομικά για τον νομό  περιοχή, στον άξονα Κατάκολο- Πύργος- Ολυμπία.

Με εξουσιοδότηση των Δήμων, η Περιφερειακή Ενότητα ανέλαβε να οδηγήσει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε), στην επιτυχία των στρατηγικών στόχων και σκοπών της.

Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη η πράξη ένταξης ενός συμβολικού για την Ο.Χ.Ε έργου, του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, προϋπολογισμού 1.169.800,00 εκατομμυρίων ευρώ.

Συμβολικό έργο αφού η υλοποίηση του συμπυκνώνει και αναδεικνύει το περιεχόμενο της Ο.Χ.Ε, Πολιτισμός – Τουρισμός.

Θέλω να σας πω πως προσωπικά νιώθω ικανοποιημένος και δικαιωμένος αφού 6 χρόνια πριν, από τις ημέρες της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Λονδίνο, μαζί με τον Αναπληρωτή Δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γ. Δεββέ μοιραστήκαμε την ίδια επιθυμία, την ίδια αγωνία και μια κοινή προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων και λύσεων προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα όλης της Ολυμπίας, όλης της Ηλείας να επαναλειτουργήσει το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών.

Αναζητήσαμε χρηματοδότηση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ακόμα και από το Ταμείο Μολυβιάτη.

Τελικώς η λύση βρέθηκε μέσα από πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που το ενέταξε στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που δημιούργησε, την Ο.Χ.Ε.

Τώρα πια μετά τη σημερινή εξέλιξη ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου και στο κτιριακό σκέλος και στο μουσειολογικό. Και επιπλέον θα αναλάβει το δύσκολο έργο της λειτουργίας του και της αξιοποίησής του, πιστεύω με επιτυχία.

Δεν πρέπει να παραλείψω να ευχαριστήσω την Ε.Ο.Ε για την παραχώρηση του προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του. »