Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
24.6 C
Pýrgos

Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας: «Φτάνει πια με τον εμπαιγμό των αλιέων στο Παλούκι»

spot_img

 

“Η αδιαφορία της Πολιτείας του οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό»

Παρέμβαση- διαμαρτυρία για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Παλουκίου το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει «ορφανό» με σοβαρά λειτουργικά ζητήματα, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες αλιείς να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, πραγματοποίησε η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας.

Σε επιστολή που απέστειλε τόσο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και στο Δήμο Ήλιδας η Ένωση επισημαίνει το πρόβλημα, τονίζοντας πως οι αλιείς αδυνατούν να ψαρέψουν καθώς λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας έχει αποκλειστεί η είσοδος του λιμανιού από φερτά υλικά. Η ζημιά που υφίστανται οι ψαράδες είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πλέον με οικονομικό αφανισμό.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται:

«Οι αλιείς στο λιμάνι του Παλουκίου βιώνουν έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό από την Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμα μεροκάματα και να κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το λιμάνι παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης και είναι «ορφανό» από την ημέρα που κατασκευάστηκε. Κάθε χρόνο κλείνει ο δίαυλος του λιμανιού και οι αλιείς δεν μπορούν να μπουν μέσα για να βγουν για ψάρεμα. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Κατάκολο, να ελλιμενίζουν τα σκάφη τους εκεί και καθημερινά να πηγαινοέρχονται με τα αυτοκίνητά τους, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και φυσικά χρήμα. Παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις ότι θα λυθεί το θέμα, οι επαγγελματίες αλιείς βρίσκονται ακόμα αντιμέτωποι με το πρόβλημα και όσο και αν προσπάθησαν να διανοίξουν τον δίαυλο δεν κατέστη δυνατό μετά και από τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή.  Άλλωστε εδώ και χρόνια οι ίδιοι οι επαγγελματίες αλιείς από μόνοι τους αψηφώντας το κρύο πέφτουν στα παγωμένα νερά με αξίνες και φτυάρια για να «καθαρίσουν» μόνοι τους την είσοδο του λιμανιού.  Όμως είναι πλέον τόσα πολλά τα φερτά υλικά που έχουν αποκλείσει την είσοδο του λιμανιού και δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους.

Δυστυχώς, μετά από τόσα χρόνια ακόμα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ώστε η δημοτική αρχή Ήλιδας να αναλάβει τη διαχείριση του ορφανού λιμανιού προκειμένου να επισκευαστεί, ώστε να υπάρχει δίαυλος για τον ελλιμενισμό των σκαφών.

Με την παρούσα επιστολή σας ζητάμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λήξει μια για πάντα το θέμα που πλήττει τον κλάδο των αλιέων και κυρίως των νέων που δεν μπορούν να εργαστούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση τους. Δεν χωράει πλέον άλλη αναβολή. Είναι καθήκον της Πολιτείας να φροντίζει για την απρόσκοπτη εργασία των αλιέων. Είναι αδιανόητοι οι λόγοι για τους οποίους τόσα χρόνια ένα λιμάνι στην Ηλεία παραμένει «ορφανό» και ανεκμετάλλευτο».

 

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα