Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας: Να ενταχθεί η Ηλεία στο πρόγραμμα τροποποίησης καιρού

spot_img

Προτεινόμενα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας Α.Ε.Σ. Α.Ε. Γεράσιμος Καλλιμώρος απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κύριο Ευάγγελο Αποστόλου, με την οποία ζητά να ενταχθεί και η Ηλεία στο πρόγραμμα τροποποίησης καιρού:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

«Οι κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον πραγματικότητα για την χώρα μας. Οι επιπτώσεις τους έχουν αρχίσει σε πολλές περιπτώσεις να επηρεάζουν τις οικονομίες, ιδιαίτερα τις αγροτικές. Οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους απασχολούν κάθε φορά τις περιοχές που πλήττονται και ΜΟΝΟ, επιλέγοντας τη λεγόμενη παθητική αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων φαινομένων, η οποία συνίσταται κυρίως σε διάφορες μορφές οικονομικής στήριξης των πληγέντων.

Δυστυχώς οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά και το Νομό μας επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία από τις καταστροφές που δημιουργούνται στις αγροτικές καλλιέργειες. Για παράδειγμα, οι τελευταίοι χειμώνες διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με όλους τους αντίστοιχους της τελευταίας τουλάχιστον εικοσαετίας, σε ό,τι αφορά τόσο στη μέση θερμοκρασία (αύξηση) αλλά πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά στο μέσο ύψος βροχής (σαφέστατη μείωση). Οι διαφορές των παραπάνω παραμέτρων από τις μέσες αντίστοιχες κλιματικές τιμές αποδεικνύουν ως ένα βαθμό το ότι και στο Νομό μας οι κλιματικές αλλαγές είναι κατά κάποιο τρόπο πλέον πραγματικότητα. Για παράδειγμα στον τομέα της γεωργίας η αύξηση θερμοκρασίας σε σχέση με την αντίστοιχη μέση των τελευταίων είκοσι ετών, είχε σαν αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές του Νομού, να παρατηρείται μία εξαιρετικά πρόωρη ανθοφορία σε πολλές δυναμικές καλλιέργειες, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη δεδομένου ότι ένας συνήθης εαρινός παγετός εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου, είναι σε θέση να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες αυτές. Επίσης το φαινόμενο της φετινής ανομβρίας (μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων) έχει δημιουργήσει ήδη πολλά προβλήματα σε πολλές γεωργικές περιοχές του Νομού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα οποία στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται να ενταθούν. Η ξηρασία παρά το ότι προς το παρόν τουλάχιστον, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, εν τούτοις είναι πολύ πιθανό ο ΕΛΓΑ να κληθεί να καταβάλει για άλλες έμμεσες συνέπειές της, εξαιρετικά μεγάλα οικονομικά ποσά αποζημιώσεων».

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ενεργητικά πια και ζητάμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και ο σχεδιασμός ώστε να ενταχθεί ο Νομός Ηλείας και κατ’ επέκταση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού.

Το πρόγραμμα τροποποίησης καιρού, είναι, μία δραστηριότητα επιστημονικά αναγνωρισμένη και ιδιαίτερα επίκαιρη στην παρούσα χρονική περίοδο. Το πρόγραμμα καταστολής χαλαζιού με εναέρια μέσα που εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και αποδεκτό.

Απαιτούμενες ενέργειες:

  1. Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να απευθυνθεί σε φορείς του κράτους που εμπλέκονται σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον των τελευταίων να συμμετάσχουν σ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αύξησης βροχής στο Νομό μας.
  2. Ανάθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον ΕΛΓΑ, της μελέτης και μετέπειτα εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής και χιονιού με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου της ξηρασίας καθώς και του προγράμματος καταστολής χαλαζιού με εναέρια μέσα, μειώνοντας σημαντικά τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
  3. Εφαρμογή στο Νομό και στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενός οργανωμένου ερευνητικού – επιχειρησιακού προγράμματος αύξησης βροχής και χιονιού σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί οι πρώτες επιπτώσεις της ξηρασίας.

Οι κανόνες εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής είναι συγκεκριμένοι και υπαγορεύονται από τα σχετικά εγχειρίδια της Παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας, Σημειώνεται ότι το υλικό σποράς που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί θα είναι ο ιωδιούχος άργυρος καθώς και διάφορες άλλες χημικές αλατούχες ενώσεις. Το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί από το μετεωρολογικό και πτητικό προσωπικό που διαθέτει ο ΕΛΓΑ, ενώ σε πρώτη φάση να επιδιωχθεί η μίσθωση ειδικών τροποποιημένων αεροσκαφών, μετεωρολογικών radar καιρού, πτητικού προσωπικού κ,λπ. από τον ιδιωτικό τομέα.

Η μεθοδολογία σποράς των νεφών που ο ΕΛ.Γ.Α. θα ακολουθήσει θα στηρίζεται στην εισαγωγή μικρών ποσοτήτων τεχνητών πυρήνων συμπύκνωσης, μέσα σε νέφη που περιέχουν ικανές ποσότητες υπέρψυχρου νερού. Με την εισαγωγή των πυρήνων αυτών επιδιώκεται ο εγκλωβισμός (συγκέντρωση), γύρω από τους πυρήνες συμπύκνωσης των σταγόνων υπέρψυχρου νερού που δεν μετατρέπονται σε σταγόνες βροχής μεγάλου μεγέθους και άρα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν στο έδαφος. Αυτό μειώνει τις απώλειες από εξάτμιση, καθώς όλοι οι υδρατμοί μετατρέπονται σε σιαγόνες βροχής μεγάλου μεγέθους και άρα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν στο έδαφος. Ως συνέπεια της διαδικασίας αυτής είναι η αύξηση της βροχόπτωσης που θα έδινε ένα νέφος, σε ποσοστά που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), κυμαίνονται από 5-20%.

Η επιλογή του είδους των νεφών, που θεωρούνται καταλληλότερα για σπορά, εξαρτάται από τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών νεφών στην περιοχή εφαρμογής ενός προγράμματος (στρατόμορφα ή σωρειτόμορφα), σε συνδυασμό με το χρόνο εφαρμογής του. Οι συνήθεις πλέον ενδεδειγμένοι περίοδοι εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής θεωρούνται οι φθινοπωρινοί (1 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου) και η εαρινή περίοδος (1 Μαρτίου μέχρι 31 Μαΐου).

Η υπάρχουσα υποδομή στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, θα αποτελέσει όχι μόνο τη βάση αλλά και τον καταλύτη στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού για το Νομό και τη Περιφέρεια μας προγράμματος.

Από τα παραπάνω υλικά δεν θα υπάρξει η παραμικρή περιβαλλοντολογική επιβάρυνση δεδομένου ότι έχει προηγηθεί δημοσιευμένη μελέτη που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το αντίστοιχο πρόγραμμα για το χαλάζι, όπου χρησιμοποιείται το ίδιο υλικό και μάλιστα σε υπερπολλαπλάσιες ποσότητες, από την οποία καταδεικνύεται ότι δεν έχει προκόψει η παραμικρή περιβαλλοντολογική επίπτωση».

Επανειλημμένα σας έχουμε στείλει επιστολές σε κάθε φυσική καταστροφή.

Ηρθε η ώρα να πράξουμε ενεργητικά και καλούμε όλες τις δυνάμεις να εργαστούν προς αυτή τη καινοτόμα κατεύθυνση για το Νομό και για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πριν τα ακραία καιρικά φαινόμενα μας αφανίσουν ολοκληρωτικά.

Ας κάνουμε σύμμαχο το καιρό με το πρόγραμμα αντιμετώπισης του καιρού

Πρόκειται γτα ζήτημα άκρως σοβαρό που δεν χωρά κωλυσιεργία λόγω του επικείμενου χειμώνα που έρχεται, και για το λόγο αυτό σας ζητώ κύριε Υπουργέ, την άμεση παρέμβαση σας για την αμεσότητα των ενεργειών εκείνων που θα κάνουν πράξη το εγχείρημα του προγράμματος τροποποίησης καιρού στο νομό Ηλείας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Με δεδομένη την έως σήμερα άμεση ανταπόκρισή σας σε παλαιότερα αιτήματά μας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση λύσης και αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων στο Νομό Ηλείας και κατ’ επέκταση και στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνηση χρειαστείτε για το θέμα.

Με τιμή,

Για την Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας Α.Ε.Σ. Α.Ε.

Ο Πρόεδρος

Καλλιμώρος Γεράσιμος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα