ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA

Έρχεται μείωση στη προκαταβολή φόρου – Ποιες επιχειρήσεις τη δικαιούνται

  • 5
    Shares

Το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου αλλά και τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από το μέτρο θα κρίνουν τα ακαθάριστα έσοδα του διαστήματος Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή», με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο Οικονομικών σχεδόν το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση των ακαθάριστων εσόδων άνω του 20% συγκριτικά με τα αντίστοιχα έσοδα του προηγούμενου έτους, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί για τις περισσότερες μέχρι το τέλος του 2020.

Το όριο μείωσης των ακαθάριστων εσόδων θα αποτελέσει και τον σημαντικότερο παράγοντα, καθώς θα κρίνει πόσες επιχειρήσεις θα τύχουν του ευεργετήματος της μείωσης της προκαταβολής φόρου αλλά και του ύψους της μείωσης. Εάν οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο μέτρο είναι πάρα πολλές, το ποσοστό της μείωσης δεν θα φθάσει στο 50% αλλά θα περιοριστεί στο 30%

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% ή 50%. Δηλαδή από το 100% σήμερα η προκαταβολή φόρου θα περιοριστεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%. Στην περίπτωση που συρρικνωθεί η προκαταβολή φόρου κατά 50% το Δημόσιο θα χάσει περίπου από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, ενώ εάν περιορισθεί στο 30% οι απώλειες θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να «σηκώσει» με βάση τα σημερινά δεδομένα απώλειες που θα φθάσουν έως το 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τις επιχειρήσεις να προκαταβάλουν φόρο με βάση την περυσινή τους κερδοφορία, αφού ούτως ή άλλως το επόμενο έτος, όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φετινής δύσκολης χρονιάς, αυτά τα ποσά θα έπρεπε να τους επιστραφούν», μειώνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

  • Το ποσοστό της μείωσης θα είναι οριζόντιο. Δηλαδή δεν θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων.
  • Από το 100% σήμερα σχεδιάζεται να περιορισθεί στο 70% ή στο 50%. Το ποσοστό μείωσης του τζίρου θα κρίνει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχυς έχει μπει στο 20% για να μπορέσει κάποια επιχείρηση να ενταχθεί στο μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται ετησίως στο ποσό των περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Πάντως και σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα. Οπως προκύπτει από τη νομοθεσία, στην περίπτωση που μειωθεί το εισόδημα σε ποσοστό άνω του 25%, μπορεί να ζητήσει με αίτησή της τη μείωση της προκαταβολής. Προκειμένου οι φορολογικές αρχές να εκτιμήσουν τη μείωση του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνουν ενδεικτικά υπόψη:

α) Το ποσό των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης στο τρέχον φορολογικό έτος, συγκρινόμενο με τα ακαθάριστα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

β) Το ποσοστό των δαπανών και εξόδων διαχείρισης συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

γ) Τις μεταβολές που τυχόν επήλθαν στους παράγοντες διαμόρφωσης του μεικτού κέρδους της επιχείρησης κατά το τρέχον φορολογικό έτος σε σχέση με το προηγούμενο.

Παράδειγμα

Εστω επιχείρηση ότι είχε κέρδη το 2018 και το 2019 ύψους 50.000 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται στα 12.000 ευρώ, όσο ήταν και η προκαταβολή που είχε δώσει η επιχείρηση για το 2019. Αρα επί της ουσίας ο φόρος μηδενίζεται φέτος και καλείται να πληρώσει μειωμένη προκαταβολή φόρου για το 2020 κατά 50%. Δηλαδή θα καταβάλει στο Δημόσιο 6.000 ευρώ.

Το 2021 η ίδια επιχείρηση στην περίπτωση που έχει μείωση κερδών κατά 20% ο φόρος θα ανέλθει στα 9.600 ευρώ. Από το προηγούμενο έτος είχε καταβληθεί προκαταβολή φόρου 6.000 ευρώ. Θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία 3.600 ευρώ (9.600-6.000) καθώς και την προκαταβολή φόρου για το 2022 που θα ανέλθει στα 9.600 ευρώ. Συνολικά θα καταβάλει 13.200 ευρώ.

Εφόσον όμως η επιχείρηση έχει μείωση κερδών 40% το ποσό που θα καταβληθεί (φόρος και προκαταβολή φόρου) θα περιορισθεί στα 8.400 ευρώ.


  • 5
    Shares