ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA

Έρχεται τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής στα τέλη Ιουλίου – Φθηνά κρατικά δάνεια σε τουριστικές επιχειρήσεις και εστίαση


Στα τέλη Ιουλίου η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ένα νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται για την τρίτη φάση του προγράμματος των φθηνών κρατικών δανείων που θα είναι στοχευμένη σε επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης οι οποίες έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση της πανδημίας.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 3 αναμένεται να ενταχθεί στο νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη των κλάδων του τουρισμού και της εστίασης ενώ παράλληλα εξετάζονται παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας των οποίων η οικονομία έχει καταρρεύσει λόγω του κορωνοϊού.

Στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν οι επιχειρήσεις με βάση το τζίρο του Ιουνίου και του Ιουλίου, θέμα το οποίο όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκη θα εξεταστεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

Οσον αφορά στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η οποία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευή, αυτή προσέλκυσε 139.041 επιχειρήσεις . Στο υπουργείο Οικονομικών περίμεναν ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα εκδήλωναν ενδιαφέρον θα ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς με το άνοιγμα της βεντάλιας των δικαιούχων  θα μπορούσαν να υπαχθούν 200.000 ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό αλλά διαθέτουν ταμειακή μηχανή καθώς επίσης και όσες ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Αν και μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν ένα φθηνό κρατικό δάνειο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω της δέσμευσης για την διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 31η Μαρτίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 που έχει οριστεί για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος  ή μέχρι την νέα ημερομηνία που δεν αποκλείεται να ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν τελικά στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μοιραστούν συνολικά 1,4 δισ. ευρώ με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού του προγράμματος.