ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΥΡΓΟΥ

Έφυγε από την ζωή ο «Βαλέσα» της Ηλείας!


Σε ηλικία 89 ετών «έφυγε» χθες, Σάββατο, από την ζωή ο Παναγιώτης Μπρης. Μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της πολιτικής σκηνής τη δεκαετίας του 80 αφού, γνωστός σε όλους ως «Βαλέσα της Ηλείας» κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 1981.

Κάθε πολιτική του ομιλία, κάθε πολιτική του συγκέντρωση και μια έκπληξη. Κανείς δεν ήξερε πότε θα εμφανιστεί… στην κουτάλα μιας μπουλντόζας, πάνω σε μια άμαξα ή σε ένα κάμπριο αυτοκίνητο, πάνω σε ένα βαρέλι από κρασί…

Ο Μπρης ήταν 50 ετών όταν κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές. Ήταν ένα λαϊκό παιδί που είχε διαταχθεί να πολεμήσει στην Κορέα το 1951, που ξενιτεύτηκε στη Γερμανία για 12 χρόνια δουλεύοντας στα ανθρακωρυχεία (1957-1969) και που κάποια στιγμή αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ηλεία, με στόχο να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των φτωχών συμπολιτών του. Η δική του ζωή μέσα από τα επαγγέλματα που άσκησε (αγρότης, κουρέας, τζαμάς, φωτογράφος, ψαράς, κηροπλάστης, μηχανικός αυτοκινήτων, σαμαράς, πεταλωτής κ.λπ.) φαίνεται πως τον είχε εφοδιάσει με όλα εκείνα τα απαραίτητα, ώστε να βγει, να εκτεθεί και να μιλήσει για τα προβλήματα των πολλών.

Και εκτέθηκε ο Μπρης στις δημοτικές εκλογές του ’78, πάντα ως ανεξάρτητος, παίρνοντας περί τις δυο χιλιάδες ψήφους (ουκ ολίγες), χάνοντας όμως τη δημαρχία του Πύργου από τον τότε υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ (στην πράξη ήταν τρίτος με ποσοστό γύρω στο 20%).

Δεν απογοητεύεται… και στις βουλευτικές εκλογές του ’81, τις εκλογές της «Αλλαγής», κατεβαίνει και πάλι υποψήφιος έχοντας απέναντί του… ισχυρούς αντιπάλους, με πρώτον όλων τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο (τον γνωστό οικονομολόγο και υπουργό αρχικά της Ένωσης Κέντρου και μετά της Νέας Δημοκρατίας).

Ο Μπρης, ο «Βαλέσα της Ηλείας», θα δώσει έναν συγκινητικό αγώνα, με πολλά ευτράπελα στοιχεία (η ομιλία του στην Αμαλιάδα, πάνω στην κουτάλα μιας μπουλντόζας είναι για το αρχείο!), από τον οποίον όμως θα βγει οριστικά χαμένος…

www.lifo.gr

 

Ο Παναγιώτης Μπρής , άνοιξε την προεκλογική περίοδο στην Αμαλιάδα (βίντεο)