ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

«Έφυγε» ο συγγραφέας των Τσιγγάνων Κώστας Χηνάς


«Έφυγε» ο συγγραφέας των Τσιγγάνων Κώστας Χηνάς 

Ο συγγραφέας των τσιγγάνικων ιστοριών, ο άνθρωπος που μαζί με τον Νίκο Μπατζαλή κατέθεσε την ψυχή του για να μαζευτεί και να γραφτεί όλο το υλικό του βιβλίου «Γκογκί- Μνήμη», ο βιοπαλαιστής με τα μεγάλα όνειρα, ο Κώστας Χηνάς, «έφυγε» σήμερα για το μακρύ ταξίδι.

Φτωχότερη η Αμαλιάδα, οι απανταχού Τσιγγάνοι και τα Ελληνικά Γράμματα από το πρόωρο φευγιό του Κώστα Χηνά, (για τους φίλους Ντίνος), που σαν άλλος Διγενής Ακρίτας έδινε τη δική του μάχη στα «Μαρμαρένια Αλώνια» της ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Πύργου για δύο εβδομάδες. 

Μια μάχη όμως άνιση αφού ο Κώστας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμμένα. 

Ο Κώστας Χηνάς φεύγει, αφήνοντας παρακαταθήκη το βιβλίο «Γκογκί – Μνήμη», την επιτυχία του οποίου δεν πρόλαβε καλά – καλά να χαρεί. Ήταν όμως… μόλις στην αρχή και το παράπονο όλων είναι… για όλα αυτά που δεν πρόλαβε να γράψει! 

Γεννήθηκε το 1962 στο Αίγιο Αχαΐας. Ήταν αυτοδίδακτος. Μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες καθώς έμεινε ορφανός από πατέρα στην τρυφερή ηλικία των 4 χρόνων. Ακολούθησε από νωρίς το δρόμο της βιοπάλης προκειμένου να βοηθήσει την χήρα μάνα του. 

Μεγαλώνοντας διάβαζε την Καινή Διαθήκη που ιδιαίτερα τον συγκίνησε. Η αγάπη του για τον Θεό τον οδήγησε να μάθει βυζαντινή μουσική στην εκκλησιαστική σχολή Αγίου Τρύφωνος, προκειμένου να υμνήσει τον Θεό και Κύριο του με δάσκαλο τον κύριο Γεώργιο Παπαγεωργίου. 

Επειδή πάντα είχε ανησυχίες για την άγνωστη μέχρι στιγμής ιστορία των χριστιανών τσιγγάνων που έφυγαν το 1922 από τους Κωνσταντινούπολη και επειδή είχε βιωματικές εμπειρίες από τους Κωνσταντινοπολίτες παππούδες του, προσπάθησε να τις μεταφέρει από τη λήθη στο φως της ιστορίας. 

Ήταν τελειόφοιτος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αμαλιάδας.

Ο Κώστας Χηνάς δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια την οποία λάτρευε και είχε αποκτήσει 4 παιδιά. 

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, σε αυστηρό οικογενειακό κύκλο από τον Ιερό Ναό της Αγίας Άννας Αμαλιάδας. 

 

Η δημοσιογραφική ομάδα του «Ilia.news» εκφράζει τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Κώστα Χηνά.