ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αίας: Αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ επίθεσης και άμυνας


Μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν η πιο απρόβλεπτη ομάδα του Πρωταθλήματος. Μια διπρόσωπη ομάδα έως και σε σημείο… παρεξηγήσεως, την οποία θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε, να αναζητήσουμε τα αίτια αυτής της εικόνας. Ο Αίας, είναι μια ομάδα η οποία παραμένει αήττητη εκτός έδρας, έχοντας κατακτήσει το 66% των διαθέσιμων βαθμών και μετρώντας σε τέσσερα ματς δυο νίκες και δυο ισοπαλίες, είναι όμως και μια ομάδα η οποία εντός έδρας μόλις και μετά βίας ξεπερνάει το 33% της αποτελεσματικότητας, μετρώντας σε πέντε ματς, μια νίκη, δυο ισοπαλίες και δυο ήττες.

 

Ο Αίας έως τώρα, έχει εμφανίσει δυο πρόσωπα.Το καλό του αγωνιστικό πρόσωπο όποτε αγωνίζεται εκτός έδρας και το άσχημο στα περισσότερα παιχνίδια της Γαστούνης. Μια ομάδα η οποία αν είχε αξιοποιήσει σε ίδιο βαθμό την έδρα της, όπως και τα εκτός έδρας, σε ένα ιδιαίτερο πρωτάθλημα με περισσότερα εντός έδρας ματς, σήμερα θα μιλούσαμε για μια ομάδα η οποία διεκδικεί το Πρωτάθλημα. Επειδή όμως με τα «αν» δεν στοιχειοθετούνται σοβαρά επιχειρήματα, εκείνο που μετράει είναι ότι έχουμε μια ομάδα η οποία μάχεται για την παραμονή της. Και πολύ περισσότερο, ότι για να την πετύχει, πρέπει να κερδίσει σε παιχνίδια από αυτά στα οποία έως τώρα δεν έχει δείξει πειστικό πρόσωπο.

 

Η μετάβαση σε εθνική κατηγορία

Βεβαίως για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, οποιαδήποτε θέση μέσα στις πρώτες οκτώ προνομιούχες κι αν πάρει τελικά ο Αίας, θα συνιστά μεγάλη επιτυχία. Πολλοί εξάλλου ήταν εκείνοι οι οποίοι το καλοκαίρι που μας πέρασε δεν του έδιναν καμία τύχη. Και όχι παντελώς άδικα. Ο Αίας ωστόσο, όχι απλά απέδειξε ότι είχε τύχη, αλλά φρόντισε με τις εμφανίσεις του να δημιουργήσει και μεγαλύτερες προσδοκίες. Το αν δεν κατάφερε να υλοποιήσει, ή έστω να μείνει κοντά σε αυτές τις προσδοκίες, δεν σημαίνει ότι έχει αποτύχει. Το κρίσιμο ζήτημα βεβαίως από δω και πέρα για τον Αίαντα, είναι να μπορέσει να βρει την ισορροπία του ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση. Το στιλ ποδοσφαίρου το οποίο ο Θοδωρής Ανδριόπουλος επιχειρεί να εισάγει, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μετάβαση από τα τοπικά σε μια εθνική κατηγορία, είναι και όλη η ουσία. Ένα ποδόσφαιρο παραγωγικό, με οργάνωση στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, μπορεί να έχει μεγάλο κόστος ανασταλτικά, ειδικά όταν μιλάμε για μια ομάδα η οποία δεν έχει τις εμπειρίες από αυτή την κατηγορία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αίας με τα 13 τέρματα που έχει σημειώσει, διαθέτει μια από τις καλύτερες επιθέσεις στη διοργάνωση. Διαθέτει έναν παίκτη ο οποίος φιγουράρει την πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ. Στον αντίποδα όμως έχει δεχθεί αρκετά γκολ, με αποτέλεσμα να έχει χάσει και καθοριστικούς βαθμούς.

 

Τα ματς που απομένουν

Πλέον ο Αίας καλείται σε πρώτη φάση να εξασφαλίσει την είσοδό του στην πρώτη οκτάδα. Και για να το πετύχει μαθηματικά, χρειάζεται δυο νίκες σε τρία ματς. Πρόκειται για δυο παιχνίδια εντός έδρας, με Θύελλα και Πάμισο, ομάδες οι οποίες βρίσκονται κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού και δύσκολα θα γλιτώσουν. Και ένα εκτός έδρας παιχνίδι, στο Ληξούρι, με τον Παλληξουριακό, παιχνίδι και αυτό με μια ομάδα από τα κάτω της βαθμολογίας. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα. Γιατί πρόκειται για παιχνίδια στα οποία η ομάδα της Γαστούνης θα κληθεί να πάρει πρωτοβουλίες, να παίξει για τη νίκη. Και θα πρέπει να συνδυάσει το καλό παραγωγικό της ποδόσφαιρο, με την ασφάλεια που πρέπει να νιώσει αμυντικά για να μπορέσει να πετύχει τον στόχο του. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε έξι παιχνίδια με ομάδες οι οποίες βρίσκονται πάνω από αυτόν στη βαθμολογία, ο Αίας μετράει 9/18 βαθμούς, δηλαδή ποσοστό 50% στην επιτυχία. Αντίθετα με τις ομάδες οι οποίες βρίσκονται κάτω από αυτόν, μετράει σε τρία ματς 4/9 βαθμούς, δηλαδή ποσοστό επιτυχίας κατώτερο του 50%. Επίσης, ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι μέχρι το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής με τον Ναυπακτιακό, ο Αίας όποτε δεν δεχόταν γκολ, κατάφερνε να φύγει νικητής από το γήπεδο. Και το είχε καταφέρει στα παιχνίδια με Αχαϊκή, Παναιγιάλειο και Διαγόρα. Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο μαρτυράει ότι στα παιχνίδια με Θύελλα, Παλληξουριακό και Πάμισο, η νίκη θα περάσει εν πολλοίς από την αμυντική του παρουσία.

 

 

Ο Αίας με τις ομάδες πάνω από αυτόν

  • Ζάκυνθος-Αίας 1-1
  • Παναιγιάλειος-Αίας 0-2
  • Διαγόρας-Αίας 0-2
  • Αίας-Διαβολίτσι 1-2
  • Αίας-ΠΑΟΒ 1-1
  • Αίας-Ναυπακτιακός 0-0

 

Ο Αίας με τις ομάδες κάτω από αυτόν

  • Αίας-Αχαϊκή 2-0
  • Αίας-Εθνικός Σκ. 2-3
  • Τσιλιβή-Αίας 2-2