Σοβαρή απώλεια κατέγραψε χθες το απόγευμα ο Αίας, ο οποίος όχι απλά δεν κέρδισε την Ερμιονίδα, αλλά υπέστη και την ήττα. Και οι τέσσερις βαθμοί που ήταν το ζητούμενο στα δυο εντός έδρας με παιχνίδια με Παναργειακό και Ερμιονίδα, κάποιοι ζητούσαν και έξι, μετατράπηκαν σε συγκομιδή ενός βαθμού.
Γράφει ο Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος
Ο Αίας χρειάζεται τώρα πλέον μια υπέρβαση, στα παιχνίδια της Ρόδου και της Μυκόνου, βαθμό ή βαθμούς, έτσι ώστε να ρεφάρει την απώλεια. Γιατί εκεί που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, αν τα αποτελέσματα έρθουν φυσιολογικά, ακόμα και οι τέσσερις νίκες, με Πανγυθεατικό, Φοίνικα, Πανηλειακό και Διαβολίτσι, μπορεί να μην φτάσουν στον Αίαντα, ο οποίος θα πάει στους 36 βαθμούς. Την ίδια ώρα Ιάλυσος και Παναργειακός, με τους 26 βαθμούς, χρειάζονται τρεις ακόμα νίκες και μια ισοπαλία για να φτάσουν στους 36, εκεί όπου το Πυλί (29β.) και ο Ιάλυσος υπερτερούν του Αίαντα στην ισοβαθμία, ο Παναργειακός με +5 διαφορά τερμάτων, υπερτερεί και αυτός του Αίαντα ο οποίος βρίσκεται στο -7 (τα μεταξύ τους ματς έχουν λήξει ισόπαλα).
Ο Ιάλυσος, έχει να παίξει εκτός έδρας με Πανηλειακό, Πανγυθεατικό και Διαβολίτσι και εντός έδρας με Πάτραι. Ο Παναργειακός, έχει να παίξει εντός έδρας με Πανηλειακό, Διαβολίτσι και εκτός έδρας με Πανγυθεατικό και Πάτραι. Τέλος το Πυλί, παίζει εντός έδρας με Διαβολίτσι και Ιάλυσο εντός, αλλά και με το Πάτραι εκτός, στα τρία παιχνίδια στα οποία έχει και θεωρητικά τις περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσει. Το χθεσινό παιχνίδι, ήταν για τον Αίαντα ένας «τελικός», ένα παιχνίδι στο οποίο κέρδιζε και πλησίαζε την Ερμιονίδα στον ένα βαθμό. Ωστόσο έχασε και πλέον η ομάδα της Αργολίδας ξέφυγε, ενώ ο Αίας παρέμεινε στους 24 βαθμούς και στη δέκατη θέση.
Έλλειπε ένα «10αρι»
Ο Αίας, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο μέρος και θα μπορούσε να έχει προηγηθεί, απειλώντας από στατικές φάσεις, φάνηκε ξεκάθαρα ότι πλήρωσε την απουσία ενός δημιουργικού μέσου στον άξονα του γηπέδου. Παίζοντας ένα 4-3-3, το όποιο αριθμητικό πλεονέκτημα αποκτούσε εκεί (3 εναντίον 2), απέναντι στο 3-4-3 της Ερμονίδας, χανόταν από το γεγονός ότι δεν είχε τον παίκτη ο οποίος θα πατούσε ή θα πλησίαζε περιοχή και θα απειλούσε, πλαισιώνοντας τον εκάστοτε σέντερ φορ. Πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισε σε όλα τα παιχνίδια, αλλά φάνηκε χθες πολύ πιο ξεκάθαρα, εξαιτίας του σχηματισμού τον οποίο είχε στο παιχνίδι της η ομάδα του Ιβάν Νεντέλκοβιτς. Και κάπως έτσι, οι όποιες προσπάθειες έμεναν ημιτελείς, ενώ το γκολ επιτεύχθηκε σε μια στιγμή όπου ο Κουλούρης υποδύθηκε τον ρόλο του δημιουργού, ο Πυρρής έφυγε στην πλάτη της άμυνας σε μια στιγμή που η άμυνα των αντιπάλων ξεχάστηκε ψηλά στην εναλλαγή από τη φάση της επίθεσης στη φάση της άμυνας. Ο Αίας, ο οποίος έχασε το καλοκαίρι τον Νίκο Δούλο και τον Τιερί Ντελγκάδο, δυο δημιουργικούς μέσους, δεν μπόρεσε να αναπληρώσει στο έπακρο το κενό αυτό, προσπαθώντας να το καλύψει σε κάποιο βαθμό, με την απόκτηση του Μαντιού Μέντες. Τον Γενάρη ωστόσο όταν και αποχώρησε ο Πορτογάλος, το κενό του δεν αναπληρώθηκε, οπότε πρακτικά η ομάδα είχε μείνει χωρίς «10αρι» για έναν ολόκληρο γύρο.
Τα γνωστά ανασταλτικά προβλήματα
Πέρα από την απουσία δημιουργικού μέσου, η οποία πρακτικά δυσκόλεψε πολύ τη δημιουργία φάσεων, καθιστώντας τον Αίαντα απειλητικό μόνο σε συνθήκες μετάβασης και στατικών φάσεων και λιγότερο σε συνθήκες οργανωμένης άμυνας απέναντί του, η ομάδα πλήρωσε ξανά την ανασταλτική της λειτουργία. Στο πρώτο γκολ που δέχεται, δεν έχει ακολουθήσει τον Τρέσα ο οποίος έρχεται από τα πλάγια, να γίνει ο έξτρα παίκτης στον άξονα και να στρώσει κάθετα στην πλάτη της άμυνας στον Άντουνιτς, ενώ στο δεύτερο γκολ, έχουν χαθεί κατά κράτος οι μάχες, οι κόντρες και έρχεται ο Κάλα, με αρκετή δόση και τύχης, με ένα σουτ να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Αίας, για ένα ακόμα παιχνίδι δεν έχει καταφέρει στην έδρα του να κρατήσει το μηδέν, αλλά δέχεται και τρία τέρματα. Θυμίζουμε ότι στη Γαστούνη έχει δεχθεί δυο γκολ από τον Πανιώνιο, δυο γκολ από τη Ρόδο, τρία γκολ από τη Μύκονο και τρία γκολ από την Ερμιονίδα. Στα παιχνίδια που δέχθηκε από ένα έως κανένα γκολ, δηλαδή με Παναργειακό, Πυλί, Πανηλειακό, Ιάλυσο, Διαβολίτσι και Πάτραι, πέτυχε πέντε νίκες και μια ισοπαλία, πέντε νίκες οι οποίες σε σχέση με τις εκτός έδρας νίκες σε Γύθειο και Πάτρα, τον κρατούν ουσιαστικά ακόμα ζωντανό στο παιχνίδι της παραμονής. Ο Αίας, διαθέτει την πεμπτη χειρότερη άμυνα, έχοντας δεχθεί εφτά γκολ περισσότερα από τον Ιάλυσο, δέκα από το Πυλί και έντεκα από τον Παναργειακό οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς πιο πάνω. Και εδώ ο Αίας, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που κατέβαλλε η διοίκηση, στο μέτρο του εφικτού, δεν μπόρεσε να βρει λύσεις, με αποτέλεσμα η ομάδα η οποία ναι μεν και πέρσι είχε πολύ μικρό ρόστερ, φέτος να εμφανίζει ελλείψεις σε βασικές θέσεις. Θέσεις όπως των δυο ακραίων μπακ, εκεί όπου πέρσι διέθετε τρεις και τέσσερις επιλογές, βρέθηκε φέτος μόνο με μια, αυτή του Χριστοφοράτου, ο οποίος έπαιζε πότε δεξιά και πότε αριστερά. Και εναλλάξ τα κενά κάλυπταν φύσει επιθετικοί παίκτες, όπως οι Πυρρής, Κάρδαρης, Σταθάτος και Βράπι, αλλά και τελευταία ο Βατσής, ο οποίος μετακινούνταν από το κέντρο της άμυνας.