Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
25.1 C
Pýrgos

Άρση διώξεων δημάρχων για πληρωμές εργαζομένων με ασφαλιστικά μέτρα

spot_img

 

 

Αίρονται οι διώξεις για δημάρχους και διοικητικούς υπαλλήλους, που κατέβαλαν μισθό σε εργαζόμενους που παρέμεναν στην θέση τους έως ότου τελεσιδικήσει η δικαστική προσφυγή τους, με αίτημα την τακτοποίησή τους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολ. Γεροβασίλη.

Το πρόβλημα είχε ανακύψει, καθώς ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει τί γίνεται στον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι η υπόθεση προσφυγής των εργαζομένων κατά του Δήμου να τελεσιδικήσει και το δικαστήριο να κρίνει εάν αυτοί θα έχουν εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου.

Με την προηγούμενη διάταξη, οι αιρετοί και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ απειλούνταν με την επιβολή πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων, αλλά και τον καταλογισμό των ποσών, που καταβλήθηκαν από τους ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα αυτών για την απασχόληση του προσωπικού εν αναμονή της έκδοσης αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων και μέχρι την έκδοση οριστικής ή τελεσίδικης απόφασης επί της τακτικής αγωγής.

 

Η αλλαγή

Με τη νέα ρύθμιση επιδιώκεται η άρση κάθε πειθαρχικής ή ποινικής ευθύνης, όπως και καταλογισμών των αιρετών και των υπηρεσιακών οργάνων της διοίκησης των ΟΤΑ, που εφάρμοσαν αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, από τις οποίες απορρέει προσωρινό δεδικασμένο και η εκτέλεση των μέτρων γίνεται αναγκαστικά. Ο νομοθέτης, λοιπόν, κρίνει ότι, “πρέπει να παύσουν οι διώξεις κατά της Διοίκησης, καθότι υφίσταται υποχρέωση συμμόρφωσής της προς τις προσωρινές δικαστικές αποφάσεις”.

Η διάταξη αφορά “τις περιπτώσεις καταβολής αποδοχών” στις συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, “εφ’ όσον απασχολούνταν πραγματικά δυνάμει αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων και για την συνολική διάρκεια της πραγματικής απασχόλησης, χωρίς χρονικό περιορισμό”.

Με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, “ενδέχεται να επέλθει απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των ΟΤΑ από τυχόν άρση καταλογισμών σε βάρος των αιρετών εκπροσώπων και υπαλλήλων των ΟΤΑ και των υπαλλήλων των Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (πρώην Υ.Δ.Ε.) για τις περιπτώσεις καταβολής αποδοχών στο προσωπικό των ΟΤΑ και των δημοτικών νομικών προσώπων, εφ’ όσον αυτό απασχολήθηκε πραγματικά βάσει αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων”.

Συνεπώς, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει ότι “η απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των ΟΤΑ κατά περίπτωση”.

 

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα