ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγανάκτηση εκφράζουν οι σταφιδοπαραγωγοί  μέσω της Ο.Π. Αμαλιάδας, στον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης


Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγ. Αποστόλου, σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, απέστειλε η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.

Στην επιστολή συγκεκριμένα που απέστειλε ο πρόεδρος της Ο.Π.  Χρήστος Βαλιανάτος, αναφέρεται πως «τα τελευταία χρόνια από τις αποφάσεις που παίρνετε για το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας, το οδηγείτε στην αφάνεια. Σταφίδες ξεριζώνονται και ένα προϊόν που στήριξε τα τελευταία 100 χρόνια το Νομό μας, οδηγείται στην εγκατάλειψη»…

Εξάλλου μεταξύ άλλων ο κ. Βαλιανάτος επισημαίνει τα εξής:

«Το Σεπτέμβριο του 2016 όταν οι πλημμύρες έπληξαν το Νομό Ηλείας και εξαφανίστηκε η παραγωγή της σταφίδας από τα αλώνια κι εσείς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δηλώσατε ότι θα πληρωθούν οι παραγωγοί από τα ΠΣΕΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί έχουν αλλάξει οι διαδικασίες και θα συντομευτεί ο χρόνος.

Σήμερα τι έχετε να πείτε στους σταφιδοπαραγωγούς, πότε θα πληρωθούν;

Γιατί δεν κάνατε τροποιητική Υπουργική Απόφαση για να εντάξετε και τη σταφίδα προκειμένου ν’   αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, μετά την αποκοπή από τα κλήματα; Εδώ τα μνημόνια τα περάσατε σε ένα βράδυ και σε ένα άρθρο και δεν μπορούσατε να πάρετε μια υπουργική απόφαση;

Ήλθαμε στο γραφείο σας και σας τονίσαμε ότι τα κλήματα στο Ν. Ηλείας ξεραίνονται και πρέπει να εγκρίνετε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Μας στείλατε στα σχέδια βελτίωσης. Ποιος παραγωγός έχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα να πληρώσει μελετητή να κάνει φάκελο και να περιμένει ένα χρονικό διάστημα για να πάρει τα χρήματά του; Μπορούσατε ένα μέρος από τα σχέδια βελτίωσης να το δώσετε για αναδιάρθρωση κορινθιακής σταφίδας. Τον Ιούλιο του 2017 οι παραγωγοί έπαθαν ζημιές από καύσωνα και βροχόπτωση.   Σας είχαμε επισημάνει ότι πολλοί παραγωγοί δε θα συμπληρώσουν τα 150 κιλά το στρέμμα. Σήμερα εμφανίστηκε το φαινόμενο μη πιστοποιημένοι έμποροι να εκδίδουν τιμολόγια στους αγρότες, με συνέπεια οι τελευταίοι να χάνουν  τη στρεμματική ενίσχυση. Επειδή το πρόβλημα  είναι πολύ σοβαρό, περιμένουμε από εσάς σε σύντομο χρονικό διάστημα να μας καλέσετε στο γραφείο σας , για να δοθούν καλύτερες λύσεις».