Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμαλιάδας: Επιχειρησιακό πρόγραμμα για βελτίωση των καλλιεργειών

spot_img

Προτεινόμενα

Στην κατάρτιση ενός νέου επιχειρησιακού προγράμματος τριετής διάρκειας, προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός φρούτων και λαχανικών-σιτηρών και ελαιολάδου Αμαλιάδας “Εύφορη Γη”-Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.

Συγκεκριμένα, το επιχειρησιακό πρόγραμμα αφορά τα έτη 2018, 2019 και 2020, ενώ να σημειωθεί πως είχαν καταρτιστεί και τα προηγούμενα χρόνια ανάλογα επιχειρησιακά προγράμματα και ειδικότερα το πρώτο ήταν για τα έτη 2004-2006 το δεύτερο 2007-2009, το τρίτο 2010-2012, καθώς και για τα έτη 2013-2015 με τροποποίηση διετούς πρότασης για τα έτη 2015-2017.

Το νέο πρόγραμμα αφορά στο να συνδράμει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες  και στήριξη στα μέλη του, για να βελτιωθεί η ποιότητα του προϊόντος καθώς και οι όροι προσφοράς του στην αγορά.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος, εξήγησε πως το νέο πρόγραμμα θέτει τέσσερις στόχους οι οποίοι αναφέρονται στον προγραμματισμό παραγωγής, στην βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος, στην βελτίωση της εμπορίας, και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμα, στην σχετική Έκθεση του προγράμματος, αναφέρεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός αποτελεί την δεύτερη οργάνωση παραγωγών που έχει αναγνωρισθεί μέχρι σήμερα στον Νομό, και καλύπτει το 60% των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας και με καλλιεργούμενες εκτάσεις σχεδόν 3.500 στρέμματα. Παράλληλα καλύπτει το 25% των σταφιδοπαραγωγών με 3.400 στρέμματα για το έτος 2016.

Επίσης βάσει του νέου επιχειρησιακού προγράμματος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός προτείνεται να αναλάβει σε συνεργασία με τις μεταποιητικές βιομηχανίες στις οποίες διαθέτει το προϊόν των μελών του στον προγραμματισμό καλλιέργειας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός θα κάνει την κατανομή των προς καλλιέργεια εκτάσεων στους παραγωγούς-μέλη του και θα προγραμματίσει τις παραδόσεις πρώτης ύλης στα εργοστάσια και θα έχει την δυνατότητα να ασκήσει πολιτική επιλογής ποικιλιών χρόνου σπορά και καλλιεργητικών τεχνικών, κατά χωριό και παραγωγό.

Όσο αφορά για την Κορινθιακή Σταφίδα οι αγρότες προβαίνουν σε ραντίσματα με απαρχαιωμένες μεθόδους και πολλές φορές αδικαιολόγητα και για αυτό τον λόγο προτείνεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός να έχει προσωπικό κατάλληλης επιστημονικής κατάρτισης, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός ο προγραμματισμός καθώς και η βελτίωση και διατήρηση του προϊόντος αλλά και η προστασία τους περιβάλλοντος.

Οι στόχοι του επιχειρησιακού προγράμματος

Οι στόχοι που θέτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, είναι η επένδυση που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων άρδευσης, για αύξηση των αποδόσεων, εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, χαμηλό κόστος αντλητικού συγκροτήματος και δικτύου, εξοικονόμηση εργατικών ωρών, μείωση ζιζανίων, ευκολία λίπανσης, διευκόλυνση κυκλοφορίας νερού μέσα στο χωράφι και έλεγχος των ασθενειών και εντόμων, καθώς προτείνεται η αγορά ειδικών φιλμ εδαφοκάλυψης.

Ο δεύτερος στόχος είναι η βελτίωση-διατήρηση ποιότητας του προϊόντος, με την πιστοποίηση του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης και την εφαρμογή και πιστοποίηση του συστήματος, προτείνεται να εφαρμοστεί από τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών, το πρότυπο Globalgap, στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας, η απασχόληση γεωπόνου και η απασχόληση τεχνολόγου γεωπόνου και η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος παραγωγών βιομηχανικής τομάτας.

Ο τρίτος στόχος είναι η βελτίωση της εμπορίας του προϊόντος και προβλέπεται η αγορά πανιών σταφίδας, διχτυών αποξήρανσης, περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος, ηλεκτρονικού εξοπλισμού γραφείου και η απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού-ΠΕ οικονομολόγου.

Ο τέταρτος στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, όπου προβλέπει την εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, την αγορά βιοδιασπώμενων φιλμ εδαφοκάλυψης και τις αναλύσεις εδάφους και αρδευτικού νερού.

Τέλος, ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός, για το έτος 2018 είναι στα 238.610,27 ευρώ και για τα έτη 2019 και 2020 ανέρχεται σε 211.070,27 ευρώ αντίστοιχα.

http://amaliadanews.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα