ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αδιανόητο να μην υπάρχουν εδώ Πανεπιστημιακές Σχολές Αθλητισμού-Πολιτισμού


Η ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Αδιανόητο να μην υπάρχουν εδώ

Πανεπιστημιακές Σχολές Αθλητισμού-Πολιτισμού

 

  • Αν δεν έχει τέτοιο γνωστικό αντικείμενο Ηλεία με την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ήλιδα, τότε ποιος μπορεί να έχει;… 
  • Ο τόπος μας ήταν και είναι «αποπαίδι» της Αχαΐας-Σήμερα βλέπουμε ότι γίνεται και «ούρα» της Αιτωλοακαρνανίας!!! 

 

Νέα παρέμβαση για το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ήλιδας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας τις ευθύνες που υπάρχουν αλλά και το γεγονός ότι ο νόμος μας γίνεται και πάλι «ο φτωχός συγγενής» στην Περιφέρειά μας… 

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζει την ανάγκη μιας οριστικής λύσης βάζοντας στο «κάδρο» ιδιαίτερα την Περιφερειακή αρχή, ενώ καλεί τα θεσμικά πρόσωπα να αφήσουν τις ατομικές πολιτικές στην άκρη και να αποφασίσουν όλοι μαζί για την τύχη των Σχολών και τη στρατηγική την οποία οφείλουν να ακολουθήσουν. 

Θέτει ακόμη ζήτημα Πανεπιστημιακής Σχολής Αθλητισμού και Πολιτισμού στην Ηλεία μέσω Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και χαρακτηρίζει αδιανόητο να μην υπάρχει τέτοιο γνωστικό αντικείμενο στα όρια μιας περιοχής που διαθέτει τόσο την Αρχαία Ολυμπία, όσο και την Αρχαία Ήλιδα. Ειδικότερα σημείωσε:

«Μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών που εισηγείται τη μεταφορά τμημάτων της Ηλείας στην Αιτωλοακαρνανία, διαπιστώνεται τραγικά, για μία φορά ακόμη, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, οι θεσμικοί της Ηλείας να… «τρέχουν» πίσω από τις εξελίξεις, ζητώντας τώρα τη συστράτευση και τη συσπείρωση… 

Ως απλοί πολίτες αναμφισβήτητα παρακολουθούμε ένα… κακόγουστο αστείο, παραμένοντας και πάλι «στο ίδιο έργο θεατές». Και ποιο είναι αυτό; Η ηχηρή υποβάθμιση της Ηλείας με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Και όμως, η Αχαΐα, διαθέτει 2 δημόσια κρατικά πανεπιστήμια, αφού πέραν του Πανεπιστημίου Πατρών έχει εκεί δύο τμήματα και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Το Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών και το Μηχανολόγων-Μηχανικών. 

Δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Περιφέρεια 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία ανήκει και η Ηλεία ήδη χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έστω και σε αναλογία 95% και 5% αντιστοίχως. Επομένως έχει λόγο και κυρίαρχο ρόλο σε τέτοιου είδους ζητήματα, για αυτό και υποστηρίζω ότι δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τέτοιου είδους αποφάσεις ακόμη και αν αποτελούν Προς το παρόν εισηγήσεις στην πρυτανεία Πανεπιστημίου Πατρών. 

Πιστεύω πάντως ότι σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Παιδείας δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω υποβάθμιση, που θα σημαίνει εγκατάλειψη και οπισθοδρόμηση της Ηλείας. 

Απαιτείται ωστόσο να υπάρξει οριστική λύση και μία καθοριστική απάντηση από το Πανεπιστήμιο Πατρών αν τελικά μπορεί έμπρακτα και ουσιαστικά να στηρίξει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ηλεία. 

Επίσης, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ως νέος άνθρωπος με ζήλο και ενδιαφέρον για τον τόπο, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επτά δήμαρχοι του νομού και οι πέντε βουλευτές μας, θα πρότεινα επιτέλους αντί να προτάσσουν τις προσωπικές πολιτικές τους, ενίοτε και με κομματικές κορώνες που μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν, να καθίσουν μαζί και να αποφασίσουν οριστικά για το μέλλον των πανεπιστημιακών σχολών στην Ηλεία. 

Ακόμη θεωρώ ότι λόγω κοινοβουλευτικής εμπειρίας, κύρους και σεβασμού που εμπνέει ο Κώστας Τζαβάρας, επιβάλλεται να αναλάβει τη θέση και το ρόλο του οικοδεσπότη. 

Αγνοούν υποδομές και δυνατότητες 

Να σημειώσω εδώ, ότι Ηλεία διαθέτει κτιριακές υποδομές υψηλού επιπέδου που όμως το Πανεπιστήμιο Πατρών ειδικά τα τελευταία χρόνια είτε αδυνατεί, είτε δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει. Ως αποτέλεσμα μάλιστα αυτής της τακτικής του είναι η κακή ψυχολογία και το αίσθημα ανασφάλειας των ίδιων των φοιτητών, αλλά και η αρνητική στάση που κρατούν για Αμαλιάδα και Πύργο οι καθηγητές. 

Τούτο δε, και από όσες φορές είχε συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, με είχε αναγκάσει να επισκεφτώ προσωπικά τους χώρους των Σχολών και να συζητήσω με τους φοιτητές, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό. 

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου έως και σήμερα, κινούμαι σε πανεπιστημιακούς χώρους -πέραν των άλλων και για λόγους σπουδών- ενώ έχω επισκεφθεί τέτοια ιδρύματα σε πολλούς νομούς της χώρας όπως στην Κόρινθο, τα Τρίκαλα, τις Σέρρες κλπ. 

Να δουν τμήματα Αθλητισμού-Πολιτισμού 

Πιστεύω λοιπόν ότι η Ηλεία, αν και εφόσον το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν επαναξιολογήσει τη θέση του σήμερα και δεν υπάρξει στήριξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό μας, θα πρέπει να στραφεί πλέον προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ζητώντας τη δημιουργία τμημάτων Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Προσωπικά δεν μπορώ να διανοηθώ την Ηλεία με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα, εδώ από που εκπέμπονται τα μηνύματα για το Ολυμπιακό Ιδεώδες, να μη λειτουργούν Πανεπιστημιακές Σχολές Αθλητισμού και Πολιτισμού! Και μάλιστα με εγκαταστάσεις εκατομμυρίων, κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήρια Ολυμπιακών διαστάσεων και μεγάλα γήπεδα… 

Και δεν μπορώ να διανοηθώ ακόμη ότι η Ηλεία διαθέτει καθηγητές με εξαιρετικό επίπεδο, αλλά μέχρι σήμερα δεν τους έχει δοθεί ο λόγος να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Δυστυχώς η αντιζηλία και πολλές φορές η αλαζονεία σε θεσμικά πρόσωπα απέναντι σε συμπατριώτες που μπορούν να βοηθήσουν, είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα το αποτέλεσμα του οποίου το βλέπουμε στην Ηλεία και στο δήμο Ήλιδας. Κάθε φορά προβάλλει επιδεικτικά το ερώτημα: «Και ποιος είναι αυτός;…». Και συμβαίνει αυτό στην προσπάθεια να απαξιώσουν κάποιον πίσω από τη δική τους ανικανότητα. Θα έπρεπε λοιπόν κάνοντας την αυτοκριτική τους, να κοιταχτούν στον καθρέφτη τους και να μας πουν αντιστρόφως ποιοι είναι αυτοί που μας κατάντησαν έτσι στην Ηλεία… 

Δήμαρχε της Ήλιδας, κ. Λυμπέρη, μπορεί να σας εκνευρίζουν και να σας ενοχλούν οι παρεμβάσεις μου για την παρουσίαση της αλήθειας και ίσως -όπως ενημερώνομαι- να αντιδράτε για αυτές. Όμως εγώ θα επιμένω λέγοντας: «Έως εδώ η αδιαφορία και η εγκατάλειψη του δήμου. Καιρός να το πάρετε αλλιώς».