20.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

«Ανάπτυξη Ηλειακής Επιχειρηματικότητας»-Η εκδήλωση από την ΟΕΣΗ

spot_img

Προτεινόμενα

H εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας σε συνεργασία με την Ε.Σ.Ε.Ε. και με θέμα ΄΄Ανάπτυξη Ηλειακής Επιχειρηματικότητας΄΄ πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε.Δ Δυτικής Ελλάδας, χωρίς όμως την παρουσία του προέδρου της

Ε.Σ.Ε.Ε Βασίλης Κροκίδης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πρόεδρο της ΟΕΣΗ, Θαν.Σκορδαλής, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος του είναι να  βοηθήσει την επιχειρηματικότητα της Ηλείας μέσα από έγκυρες μελέτες και δεδομένα, προκειμένου να σχεδιάσουν οι Ηλείοι επιχειρηματίες τα επόμενα βήματά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που παρουσίασε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου, Βάλια Αρανίτου, η Ηλεία θα πρέπει να διαμορφώσει διπλή στρατηγική για τον τουρισμό και το εμπόριο, με κύριο γνώρισμα τη μοναδικότητα και τις συνέργειες, επισημαίνοντας πως πρέπει να συνδεθεί με τον αγροδιατροφικό τομέα και τη μεταποίηση, ώστε το παραγόμενο προϊόν να αποκτήσει ταυτότητα (brand name) και να διαφοροποιηθεί από το τουριστικό προϊόν της Μεσογείου, μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο ιαματικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα «όπλα» ανάταξης της Ηλείας είναι τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης, για τα οποία επισημάνθηκαν οι δυνατότητές τους στην αύξηση του πλούτου, οι αρχαιολογικοί προορισμοί και οι παραλίες, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ιαματικές πηγές του Καϊάφα και της Κυλλήνης.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του νομού είναι η δημογραφική και οικονομική «αιμορραγία» που προκάλεσε η τραγωδία του 2007, η έντονη εποχικότητα στον τουρισμό, το χαμηλό ποσοστό πτυχιούχων και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην τεράστια υστέρηση σε υποδομές (δρόμος, τρένο, αεροδρόμιο, φυσικό αέριο, κ.ά.)

Η κα Αρανίτου υπογράμμισε ότι η Ηλεία έχει μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από κλάδους όπως ο εναλλακτικός τουρισμό, η ιχθυοκαλλιέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ωστόσο επισήμανες τις απειλές που μπορεί να μας «βυθίσουν» στο τέλμα, όπως η ερήμωση της υπαίθρου, η μαζική μετανάστευση των νέων, η έλλειψη οικονομικών συνεργασιών και η μη ενσωμάτωση ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων.

«Είναι το πρώτο σχέδιο για την ανάπτυξη της Ηλείας. Υλοποίησαμε εκτεταμένη έρευνα και καταλήξαμε σε προτάσεις γραμμικής ανάπτυξης, τις οποίες συνδέουμε με τα δυνατά σημεία και τις ευκαιρίες της Ηλείας, μέσα από την εξειδίκευση και διαφοροποίηση στον τουρισμό και στο εμπόριο. Η Ηλεία εμφανίζει ορισμένες αδυναμίες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα. Διαπιστώνεται αύξηση της ανεργίας, μείωση των τουριστικών αφίξεων, χαμηλό ποσοστών πτυχιούχων και πρέπει να δούμε πώς θα επιτύχουμε τη διαφοροποίηση στον τουρισμό και στα παραγόμενα προϊόντα. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται σχεδιασμός και κρατική παρέμβαση», ανέφερε, εκτός των άλλων, η κα Αρανίτου.

Στη συνέχει μίλησε  ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο οποίος εξήρε τη διαχρονική συμβολή της Ηλείας στο εμπόριο και στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι ο  νομός μας πρωτοστάτησε τα μακρινά εκείνα χρόνια στην στήριξη της εθνικής οικονομίας μέσω της πρωτογενούς παραγωγής, του μεταποιητικού τομέα, των συνεργασιών και των συνεργειών, αφήνοντας πίσω της οικονομία της ανατροφοδότησης και της αυτάρκειας και αλλάζοντας τον προσανατολισμό της προς την εμπορευματοποιημένη παραγωγή».

Τέλος, παρεμβάσεις έκαναν οι βουλευτές Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας και Κώστας Τζαβάρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, και ο πρώην βουλευτής και σύμβουλος επικοινωνίας του Κ Μητσοτάκη, Γ.Κοντογιάννης, επισημαίνοντας την υστέρηση της Ηλείας στις συνεργασίες και στις υποδομές.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα