Αναβλήθηκε η απόφαση του ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

spot_img

Προτεινόμενα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε σε αναβολή της απόφασης  για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο,  με το αιτιολογικό ότι υπάρχει έλλειψη νομιμότητας για το Προεδρικό Διάταγμα. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να αιτιολογήσει την έλλειψη αυτή, από το γεγονός πως δεν υπάρχει εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς με την αναβολή της απόφασης παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης λαθών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος δήλωσε ότι: « Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, το ΣτΕ θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη νομιμότητας του Π.Δ  καθότι δεν έχει προϋπάρξει εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- ΣΜΠΕ- και ανέβαλλε την απόφασή του ζητώντας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να  αιτιολογήσει την έλλειψη αυτή και να καλύψει την απουσία ουσιαστικών και διαδικαστικών προϋποθέσεων από την Περιβαλλοντική Μελέτη του 2012.  Θεωρώ περιορισμένη τη δυνατότητα του Υπουργείου να αιτιολογήσει επαρκώς την απουσία ΣΜΠΕ. Με λίγα λόγια σε αυτή τη φάση με το αναβλητικό αυτό πρακτικό του ΣτΕ έχει αναχαιτιστεί η εξέλιξη έγκρισης του Π.Δ. Το Υπουργείο θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκπόνησης μιας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαβουλευόμενο με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, Περιφέρεια, δήμους κλπ. Είχαμε τονίσει εξαρχής ότι το Π.Δ που προωθήθηκε είτε από την προηγούμενη κυβέρνηση είτε με την παρούσα μορφή του, βασιζόταν σε λάθος στοιχεία και παραδοχές. Η σημερινή εξέλιξη δίνει την δυνατότητα διόρθωσης αυτών των λαθών προς όφελος της οικονομίας, την κοινωνίας και του πολιτισμού του τόπου μας και βεβαίως της προστασίας του περιβάλλοντος.»

Ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Π. Κατσίβελας δήλωσε  μεταξύ άλλων:
«Το ΣτΕ με την απόφαση του απορρίπτει το ΠΔ της Κυβέρνησης με πολύ σοβαρές παρατηρήσεις επί της ΣΜΠΕ πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ΠΔ αλλά κ η ένσταση των Δήμων . Δώσαμε ένα αγώνα με όλη μας τη ψυχή που λίγοι πιστέψαμε και δικαιωθήκαμε . Η προσπάθεια συνεχίζεται» είπε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι  οι Δήμοι της Ηλείας που προσέφυγαν εκφράζουν ότι πλέον ο αγώνας θα συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα