Ανατροπή στα όρια ηλικίας υπαλλήλων ΟΤΑ που συνταξιοδοτούνται με καθεστώς «βαρέων»

Διπλή ανατροπή με “ψαλίδι”, από τη μία, στα ποσά που λαμβάνουν περίπου 130.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ και με έμμεση αύξηση, από την άλλη, στα όρια ηλικίας υπαλλήλων ΟΤΑ, που συνταξιοδοτούνται με καθεστώς «βαρέων» στα 62, αντί 67, φέρνει η επανεξέταση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο.

Τα ποσά σήμερα ανάλογα με την ειδικότητα είναι 150 ευρώ το μήνα, 70 ευρώ και 35 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΕΤ, με το νέο καθεστώς εκτιμάται ότι θα ψαλιδιστούν τα 150 ευρώ και ενδεχομένως να καταργηθούν ή να μειωθούν τα επόμενα δύο κλιμάκια του ανθυγιεινού επιδόματος, καθώς στο εξής θα καταβάλλονται σε πολύ λιγότερους από τους σημερινούς δικαιούχους.

Για παράδειγμα, οι επιβλέποντες σε έργα δήμων (τεχνικοί, μηχανικοί, τοπογράφοι) δύσκολα θα μείνουν στο νέο καθεστώς με επίδομα, σε αντίθεση με τους εργάτες καθαριότητας που θα έχουν -έστω και ψαλιδισμένο- επίδομα.

 

Για όσους έχουν και το συνταξιοδοτικό καθεστώς των βαρέων (κυρίως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ) η εξαίρεσή τους από την καταβολή του μειωμένου επιδόματος θα σημάνει αυτόματα την απένταξή τους από το καθεστώς των βαρέων και την έμμεση αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ως και 5 έτη, στα 67 αντί 62.

Από τους 130.000 υπαλλήλους με ανθυγιεινό επίδομα, οι 40.000 ανήκουν αποκλειστικά στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και έχουν καθεστώς βαρέων, δηλαδή συνταξιοδοτούνται με όρια ηλικίας 62 αντί 67. Όσοι μείνουν εκτός ανθυγιεινού επιδόματος αυτομάτως μένουν και εκτός βαρέων και αν δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να αποχωρήσουν ενόσω ακόμη λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ως και 5 έτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.