ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανδραβίδα-Κυλλήνη: Με επιτυχία η Διημερίδα γνωριμίας του Κέντρου Κοινότητας – Κέντρο Ένταξης Μεταναστών


ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Την πρώτη Διημερίδα γνωριμίας που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκλήρωσε το Κέντρο Κοινότητας – Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, το οποίο λειτουργεί ως νεοσύστατη υπηρεσία στο πλαίσιο του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020».

Το Κέντρο Κοινότητας παρέχει ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, μέσα από την παροχή ενός συνολικού πλέγματος υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων καθώς και την προώθηση στην απασχόληση. Σκοπός του Κέντρου Κοινότητας είναι η περαιτέρω υποστήριξη του δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας.

Ωφελούμενοι είναι οι δημότες της περιοχής και κατά προτεραιότητα ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Το παράρτημα Κ.Ε.Μ. προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε Μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, με σκοπό την υλοποίηση ενός ευρέως φάσματος δράσεων ένταξης σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στους τομείς απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας, προστασίας και πρόνοιας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης.

Την Τρίτη 19 – 9 – 2017, ενημερωτικά Περίπτερα έλαβαν χώρα σε Ανδραβίδα, Κυλλήνη, Λεχαινά και Βάρδα,

Η δράση περιλάμβανε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού καθώς και πληροφόρηση των πολιτών για το ρόλο της υπηρεσίας. Επίσης, παραχωρήθηκαν  συνεντευξεις Τύπου τόσο από τον Δήμαρχο Ανδραβίδας  -Κυλλήνης κο. Μοράντ Ναμπίλ – Ιωσήφ, όσο από τη Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας, Κοινωνική Λειτουργό κα. Γεωργιοπούλου Κατερίνα.  Τη δράση πλαισίωναν και Εθελοντές συμπολίτες μας – μέλη του Δικτύου Εθελοντών του Κ.Κ..

Την Τετάρτη 20 – 9 -2017, πραγματοποιήθηκε Εργαστήρι Ζωγραφικής στο χώρο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών, με την ευγενική υποστήριξη του Διευθυντή κου. Λαγού Χρίστου. Σε εθελοντική βάση, το εργαστήρι συντόνιζαν οι εικαστικοί: κος. Δίπλας Χρήστος, κα. Δροσινού Φώφη και η κα. Σταθοπούλου Ελένη.  Στη δράση – με πολύ ενδιαφέρον ανταποκρίθηκαν – μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, οι οποίοι κατόπιν ομαδικού διαλόγου με το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας, ζωγράφισαν έργα αποτυπώνοντας διάφορες εκφάνσεις της  έννοιας «Διαφορετικότητα». Συζήτηση ακολούθησε με τους μικρούς μαθητες και με το πέρας της διαδικασίας, από την οποία προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά ομιλιών στο «Σινε άστρον» στα Λεχαινά. Αρχικά, Κοινωνική Λειτουργός – Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας, κα. Γεωργιοπούλου Κατερίνα παρουσίασε αναλυτικά τη δομή, στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία με θέμα «Στήριξη Ευπαθών Ομάδων του Πληθυσμού» από τον κο. Σουρή Εμμανουήλ, Ψυχολόγο – Κοινωνικό Σύμβουλο της Διεύθυνσης Κοινωνικής  Μέριμνας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας –  M.D.A Δημόσιας Υγείας – Υποψήφιο Διδάκτορα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, ομίλία παρέθεσε και η κα. Τσαγρή Χαραλαμπία, Τ.Ε. M.P.H Επισκέπτης Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, με θέμα: Μετανάστες – Πρόσφυγες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Ναμπιλ Ιωσηφ Μοραντ ,οι Αντιδήμαρχοι: Μίγκος Ανδρέας, Δημόπουλος Χαράλαμπος  η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Αθλητισμού – Πολιτισμού κα. Γεωργιοπούλου Άννα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λεχαινών κ.Γαλάτης εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Τοπικών Συλλόγων, ο Διευθυντης  Α/βάθμιας Εκπαίδευσης κος. Ζεύλας Παναγιώτης καθώς και Διευθυντές Δημοτικών και Λυκείων του Δήμου, εκπρόσωποι κοινωνικών δομών του Δήμου, ο Συντονιστής του L.M. Village κος. Αγγελόπουλος Γεώργιος καθώς και εκπρόσωποι από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).

Οι δράσεις  του Κέντρου  Κοινότητας  θα συνεχιστουν στο άμεσο μέλλον  και οι στόχοι μεχρι τον Ιούνιο του 1918 που έχουν προγραμματιστεί  είναι

  1. ημερίδα αγωγής υγείας με θέμα εμβολιασμοί

  1. ημερίδα ενημέρωσης νέων αγροτών για νέες καλλιέργειες κ χρηματοδοτικά προγράμματα

  1. συναυλία κ συγκέντρωση τροφίμων

  1. ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού

  1. αθλητικοί αγώνες για συγκέντρωση τροφίμων

  1. συναυλία κ έκθεση τοπικών προϊόντων από συλλόγους

  1. Γραφείο Εθελοντισμού

  1. Κοινωνικό Φροντιστήριο

  1. Σχολείο Μεταναστών

Οι δράσεις αυτές έχουν σκοπό την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και την αντιμετώπιση  των μεγάλων προβλημάτων που εχουν δημιουργηθεί λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη χωρα μας τα τελευταία χρόνια