ΗΛΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις αποκτάει η «νέκρωση» πλατανιών στο οικοσύστημα της Νέδα


Καμπανάκι κινδύνου κρούουν αρμόδιοι τοπικοί φορείς αλλά και πολίτες, για το πρόβλημα της ξήρανσης πλατανιών στο πανέμορφο οικοσύστημα της Νέδα, μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας.

Το πρόβλημα φαίνεται να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς παρουσιάζονται εκατοντάδες νεκρά πλατάνια από τον μύκητα του μεταχρωματικού έλκους.

Στην περιοχή δυστυχώς πλέον παρουσιάζονται «κουφάρια» από πλατάνια, τα οποία εκτός από  τη μοναδική ομορφιά, προσέφεραν και δροσιά στους επισκέπτες.

Πριν από λίγα χρόνια το τεράστιο πρόβλημα της νέκρωσης των πλατανιών είχε παρατηρηθεί στην περιοχή «Κολυμπήθρα» στην τοπική κοινότητα Πλατάνια, αλλά πλέον η κατάσταση αυτή έχει λάβει διαστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νέδα.

Μέχρι τώρα η ασθένεια έχει καταστρέψει, κατά μήκος του ποταμού, κυρίως νέας ηλικίας πλατάνια. Εάν όμως ξεραθούν και τα τεράστια πλατάνια του ποταμού τότε θα υπάρξει κίνδυνος διαβρώσεων, γιατί οι ρίζες των δέντρων ανάμεσα στους βράχους συγκρατούν το έδαφος.

Ότι υπάρχει πρόβλημα στη Νέδα με την ασθένεια που πλήττει τα πλατάνια επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην Kalamata Journal, ο Δασάρχης Κυπαρισσίας, Νικόλαος Χριστοδούλου.

Τόνισε ωστόσο ότι αντικειμενικά η αντιμετώπιση του θέματος είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Όπως είπε, οι ειδικοί επιστήμονες προσπαθούν πολύ καιρό να αντιμετωπίσουν τον θανατηφόρο για τα πλατάνια μύκητα, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Αυτό που καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει, συνέχισε ο Δασάρχης Κυπαρισσίας, είναι η πρόληψη της εξάπλωσης του μύκητα, με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων απολύμανσης μηχανημάτων με τα οποία εκτελούνται εργασίες σε δασικές περιοχές και που μπορούν να μεταφέρουν το μύκητα σε άλλους τόπους και άλλα σημεία.