ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία από τα νέα κρούσματα ιλαράς στην Ηλεία – Γυναίκα κόλλησε από ηλικιωμένο συγγενή της ο οποίος πέθανε!


Νέα κρούσματα ιλαράς σημειώνονται διαρκώς σε περιοχές της Ηλείας,  γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους αλλά και στους ιατρούς για την εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Ilia.news” τις τελευταίες ημέρες  υπήρξε νέο κρούσμα σε γυναίκα σε περιοχή του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, η οποία νόσησε από  ηλικιωμένο συγγενικό  της πρόσωπο που εν συνεχεία «έφυγε» από τη ζωή!

Η γυναίκα επισκεπτόταν πολύ συχνά τον ηλικιωμένο, προφανώς χωρίς να έχει λάβει απαραίτητα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας από την ιλαρά.

Ανάλογα κρούσματα της νόσου έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες σε αρκετά σημεία της Ηλείας, τα οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φτάνουν περίπου τα 50!

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς έχουν επισημάνει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, όχι μόνο των βρεφών και των παιδιών, αλλά και ενηλίκων που δεν έχουν επαρκή εμβολιασμό κι αυτό γιατί στο παρελθόν γινόταν μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η επάρκεια η μη των αντισωμάτων μπορεί να διαπιστωθεί με ειδική εξέταση, η οποία ωστόσο δεν καλύπτεται ασφαλιστικά και στα νοσοκομεία, λόγω της εξάλειψης τα τελευταία χρόνια της νόσου, δεν υπάρχουν τα αναλώσιμα (αντιδραστήρια) και δεν προβλεπόταν από τους διαγωνισμούς, καθώς δεν χρειαζόταν.

Οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο για την έναρξη (σε ηλικία 12μηνών) ή ολοκλήρωση του εμβολιασμού ιλαράς στα παιδιά τους.

Οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν εμβολιασθεί πλήρως για την ιλαρά, ώστε να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Σε περίπτωση αμφιβολίας  επίπεδου ανοσίας, υπάρχει ειδική αιματολογική εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων ιλαράς.

Σε περίπτωση εξανθηματικής εμπύρετης νόσου, θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε εξέταση από τον θεράποντα ιατρό τους.