24.6 C
Pýrgos
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Αντιδράσεις για το «Σχέδιο Περσέας»

spot_img

Προτεινόμενα

Με ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας εκφράζει την ανησυχία της για της επιπτώσεις της εφαρμογής .

“Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ν. Ηλείας εκφράζει την ανησυχία της για το σχέδιο Περσέας και τις διαταγές που εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες με θέμα την εμφανή αστυνόμευση οι οποίες έχουν ισχύ σε όλες τις αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, επίσης τίθεται θέμα της εύρυθμης λειτουργίας της ΔΑ Ηλείας . Συγκεκριμένα μετά τις νέες διαταγές του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη , οι αστυνομικοί στον Νομό Ηλείας καλούνται να καλύψουν έντεκα (11) νέες νυχτερινές βάρδιες σε εβδομαδιαία βάση και σε περιοχές οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται εγκληματογόνες, ενώ αστυνομεύονται ήδη από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Διατάσσεται ενίσχυση από υπηρεσίες της έδρας που ουσιαστικά λειτουργούν με ημίμετρα που αλλοιώνουν την υπηρεσιακή τους δομή και υπόσταση, μη μπορώντας να παράγουν αστυνόμευση σύμφωνα με την αποστολή ίδρυσης του σώματος.

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις εντός των μεγάλων αστικών κέντρων και των πολυσύχναστων περιοχών του Κάμπου . Για παράδειγμα η έλλειψη του αστυνομικού προσωπικού είναι εμφανής στις υπηρεσίες όλου του Νομού αλλά και στις δύο μεγάλες πόλεις του Πύργου και τις Αμαλιάδας. Στην Αμαλιάδα δεν υπάρχει αυτοτελή αστυνόμευση από το Αστυνομικό Τμήμα Τάξης και από την Τροχαία, αυτές οι δύο υπηρεσίες λειτουργούν μικτά λόγω της υποστελέχωσης του προσωπικού και προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τα περιστατικά από κοινού με μικτές περιπολίες.

Αποτέλεσμα η εδαφική αρμοδιότητα της Τροχαίας Αμαλιάδας να μην αστυνομεύεται επαρκώς , σ ΄ένα πολυπροβληματικό οδικό δίκτυο το οποίο δίνει σοβαρά και θανατηφόρα Τροχαία ατυχήματα ,το ίδιο συμβαίνει και στο Πύργο. Και εκεί τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά ,καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις . Η Τροχαία και εκεί πάλι αντιμετωπίζει προβλήματα, καθότι εμπλέκεται σε μικτές περιπολίες οι οποίες δυσχεραίνουν το έργο της. Στο Τμήμα Τάξης πάλι δεν είναι λίγα τα προβλήματα, καθότι το προσωπικό καταπονείται και δεν επαρκεί ,αφού στην αρμοδιότητα του εκτός από τα κρατητήρια τα οποία δέχονται τους κρατούμενους όλης της Διεύθυνσης, είναι επιφορτισμένο με μεταγωγές ,μέτρα και διάφορων ειδών πάρεργα .

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με ημίμετρα και αυτό καθότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των αστυνομικών υπαλλήλων που χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του. Γενικά όλα τα τμήματα του Νομού έχουν προβλήματα, γι αυτό το λόγο και η λειτουργία τους είναι μικτή . Πριν από ένα χρόνο εφαρμόστηκε από το Υπουργείο η πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., παρά τις έντονες ενστάσεις και επιφυλάξεις μας, η οποία προέβλεπε την κατάργηση υπηρεσιών και δημιουργία νέων, πλήρως στελεχωμένων (με τουλάχιστον 26 άτομα προσωπικό), όπως επίσης και την αποδέσμευση των αστυνομικών από «πάρεργα», προκειμένου να αυξηθεί το πλέγμα εμφανούς αστυνόμευσης .

Τώρα ξαφνικά με διαταγή του κ. Αρχηγού, προκειμένου να εκπονηθούν σχέδια 24ωρης αστυνόμευσης σε όλες τις περιοχές, ζητούν από τα ήδη υποστελεχωμένα Αστυνομικά Τμήματα με προσωπικό 12-14 ατόμων και όχι των 26 ατόμων ως κατ’ ελάχιστο να επωμιστούν το βάρος του νέου σχεδίου Περσέας .Σαν παράδειγμα θα αναφερθώ σε μια άσχημη μοναδικότητα που υπάρχει στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας .Το ΑΤ Ανδρίτσαινας είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που λειτουργεί με δύναμη εννέα (9) ατόμων , ουσιαστικά διαθέτει οκτώ (8) αστυνομικούς καθότι ο ένας είναι νόμιμα αποσπασμένος .Είναι δυνατόν αυτό το τμήμα να ανταπεξέλθει στις νέες υπηρεσιακές συνθήκες που του ζητούν αστυνομεύοντας την περιοχή του καθημερινά με δύο αστυνομικούς;

Σύμφωνα με την παλιά οργανική δύναμη η αστυνομία στον Νομό μας διέθετε περίπου τετρακόσιους σαράντα (440) αστυνομικούς ενώ σήμερα διαθέτει τριακόσιους δέκα (310) . Που θα βρεθούν οι αστυνομικοί να αστυνομεύσουν αυτές τις παραπάνω βάρδιες ,οι οποίες μεν είναι έντεκα ( 11) στον αριθμό ,αλλά ουσιαστικά είναι είκοσι δύο (22), καθότι ένας αστυνομικός όταν απασχοληθεί σε νυχτερινή βάρδια, τίθεται εκ νέου σε υπηρεσία μετά την παρέλευση του 24ώρου .Απ όλα τα παραπάνω εξάγεται ασφαλώς το συμπέρασμα ότι θέλουμε είκοσι δύο (22) βάρδιες και όχι έντεκα ( 11).

Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην αστυνόμευση λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων και των ανύπαρκτων προσλήψεων είναι τεράστια. Η κατάργηση έξι χιλιάδων επτακοσίων (6.700) κενών οργανικών θέσεων, όπως επίσης και οι ελάχιστες προσλήψεις που γίνονται ανά έτος, σε συνδυασμό με τις πολλές συνταξιοδοτήσεις, μειώνουν ακόμα το προσωπικό που στελεχώνει τα Αστυνομικά Τμήματα. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει αντικειμενική αδυναμία από τις Υπηρεσίες να εφαρμόσουν την ανωτέρω διαταγή και αυτό το νέο μοντέλο, το οποίο έχει ως βάση της λειτουργίας του την επιθετικής αστυνόμευση και όχι την εμφανή παρουσία ,κάτι που επιτυγχάνεται με την παρουσία της ομάδας ΚΑΜ μέχρι τώρα . Ουσιαστικά είναι αδύνατο να λειτουργήσει καθότι το προσωπικό δεν επαρκεί.

Επίσης αρκετοί συνάδελφοι είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα καθήκοντα και η απομάκρυνσή τους από αυτά, θα οδηγήσει στην αδυναμία σωστού χειρισμού τους, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσμενή σχόλια για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών. Ολα αυτά μας γενούν τα εξής ερωτήματα .

Με τι μηχανοκίνητα μέσα θα γίνει η αστυνόμευση ; Δυστυχώς στην Ηλεία τα μόνα περιπολικά που είναι αξιόμαχα ανήκουν στις υπηρεσίες της Τροχαίας . Η επιβάρυνση της λειτουργίας τους θα επιφέρει πρόωρες μηχανικές βλάβες και σε αυτά ; Τα υπάρχοντα υπηρεσιακά οχήματα οριακά λειτουργούν στην Ηλεία (πχ. το Αστυνομικό Τμήμα Πύργου δεν έχει περιπολικό όχημα και εξυπηρετεί τις υπηρεσιακές ανάγκες με ένα λειτουργικό περιπολικό εκατοντάδων χιλιομέτρων) .Ο υπάρχων υλικοτεχνικός εξοπλισμός δεν μπορεί να υποστηρίξει τις περιπολίες.

Υπάρχουν διαθέσιμες δαπάνες για καύσιμα; Eλαστικά ;Eπισκευές; αφού τα ποσά αυτά θα πολλαπλασιαστούν .

Άλλο σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι το αστυνομικό προσωπικό δεν θα λαμβάνει ημερήσια ανάπαυση (ρεπό ) και συστηματικά θα εκτελεί υπηρεσίες διπλών νυχτερινών και γενικά μέχρι πότε θα παραβιάζεται συστηματικά και κατ εξακολούθηση το ωράριο εργασίας του αστυνομικού ;Τι θα γίνει με τον θεσμό της ΚΑΜ ; Oυσιαστικά αποδημείτε η μέχρι πρότινος φιλοσοφία της, η οποία με τον θεσμό αυτό ήθελε την αστυνομία στις απομακρυσμένες περιοχές δίπλα στον πολίτη . Άλλωστε και η δική μας φιλοσοφία είναι ότι ο αστυνομικός πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη και να μην χρησιμοποιείται σε πάρεργα όπως η επιτήρηση και στα καταστήματα την στιγμή που υπάρχει κρατικός μηχανισμός σε επιδόσεις δικογράφων σε λαϊκές αγορές, σε έκτατες εκδηλώσεις των Δήμων, σε εκδόσεις Διαβατηρίων , Αστυνομικών ταυτοτήτων, κυνηγετικών αδειών ,σε γήπεδα και διάφορα άλλα .

Η αποδέσμευση θα ενισχύσει το πλέγμα της εμφανούς αστυνόμευσης και θα συμβάλει τα μέγιστα στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Απελευθέρωση από το κυνήγι των αριθμών στους αστυνομικούς στόχους. Τα αληθινά νούμερα δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά οι συνάδελφοί μας προσπαθούν πάντα με φιλότιμο και με υψηλό το αίσθημα ευθύνης , πολλές φορές και με αυταπάρνηση, ώστε να ανταπεξέλθουν σ’ αυτόν τον κυκεώνα καθηκόντων και υποχρεώσεων.

Κάνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθούμε τόσο σε έμψυχο προσωπικό ,όσο και σε επιχειρησιακά μέσα προκειμένου η Δ.Α Ηλείας να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της καθώς και οι υπηρεσίες της να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ικανή κατάσταση λειτουργώντας τόσο αποτρεπτικά ,όσο και κατασταλτικά σε οιαδήποτε έκνομη ενέργεια από όπου και αν προέρχεται αυτή.

Ζητάμε την τροποποίηση της ανωτέρω διαταγής του κ. Αρχηγού, με βάση την υπάρχουσα δύναμη του νομού μας, καθώς και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητές του”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα