ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αντιδράσεις σωματείων και ΕΠΣ στην ειδική αθλητική αναγνώριση-Σχεδόν κανένα σωματείο της Ηλείας έτοιμο-Τι λέει η ΕΠΣ Ηλείας;


Απίστευτο μπέρδεμα δημιουργείται με την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού να ζητήσει μέχρι τις 5 Ιουνίου, να έχουν εγγραφεί οι ερασιτεχνικές ομάδες στα μητρώα της Γ.Γ.Α. προκειμένου να αναγνωριστούν από την Πολιτεία και να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, αλλά και να έχουν πρόσβαση στην οικονομική στήριξη της Πολιτείας.

 

Η μια μετά την άλλη, οι Ενώσεις της χώρας, παίρνουν θέση και μιλούν μεν για ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως για κάτι το ανέφικτο, μέσα σε λίγες μέρες να έχουν ετοιμάσει όλα αυτά. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες πλήρους απουσίας της Πολιτείας από την οικονομική στήριξη των ποδοσφαιρικών σωματείων, τα σωματεία τράβηξαν έναν ανεξάρτητο δρόμο, πορεύτηκαν με βάση τις προδιαγραφές τις οποίες όριζε η ΕΠΟ και μέχρι εκεί. Αγωνίζονταν δηλαδή στα πρωταθλήματα χωρίς την ειδική αθλητική αναγνώριση.

Ήδη ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρρτζογλου, παίρνοντας θέση, ανέφερε ότι αν και το νοικοκυριό είναι καλό, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Ποιλιτεία, αν ήθελε να βοηθήσει, θα έπρεπε να το κάνει, χωρίς να ζητάει όλα αυτά. Σε ανάλογο μήκος κύματος και η ΕΠΣ Κοζάνης, με επστολή της την Τετάρτη 22/5, ζητάει περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους, όπως επίσης και η ΕΠΣ Γερβενών.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης, προχωράει σε μια δήλωση η οποία αναφέρει ότι η προσπάθεια πάταξης των σωματείων-σφραγίδων, είναι ένα επικοινωνιακό μέσο από πλευράς του κ. Αυγενάκη. «Θα σας παρακαλούσα να δώσετε άμεσες λύσεις ουσίας για την οικονομική βοήθεια των ερασιτεχνικών σωματείων και όχι άλλες υποσχέσεις για «800άρια» ή «επιδόματα» με γνώμονα το γεγονός ότι ο ερασιτέχνης παράγοντας δεν είναι επαίτης και είναι υπερήφανος για το δημιουργικό έργο που παράγει καθημερινά στην κοινωνία και στον αθλητισμό», αναφέρει στην επιστολή του ο Σάββας Δημητριάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΠΣ Καρδίτσας, η οποία ζητάει οικονομική στήριξη χωρίς προαπαιτούμενο τις δαιδαλώσεις αυτές διαδικασίες.

Αντίστοιχα και ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαΐας ΆγγελοςΔανιήλ: «Ο Υφυπουργός πρέπει να δώσει παράταση, δεν γίνονται αυτά. Ξέρετε πόσο χρόνο θέλει να σκαναριστεί μόνο ένα καταστατικό 70 σελίδων; Δύο ημέρες. Σας τα λέω γιατί τα έχω κάνει αυτά στο παρελθόν. Το έχουμε περάσει και ως Ενωση. Θα μπορούσε μέσω της ΕΠΣΑ να επιχορηγήσει τα σωματεία αν ήθελε».

 

Ο σύλλογος που αποτόλμησε να το κάνει

Μέσα σε αυτά, υπάρχει και ένα σωματείο, το οποίο αποτόλμησε να φτιάξει τα χαρτιά του για την ειδική αθλητική αναγνώριση. Και είναι ο Κεραυνός Αγίου Βασιλείου στην Πάτρα. Το έκανε κατ’ ανάγκην, για την υπόθεση με το γήπεδο. Το πάλευε έναν ολόκληρο χρόνο, για να πάρει τελικά την αναγνώριση το 2020. «Είναι μια διαδικασία που κρατάει πολύ καιρό. Και οι χρόνοι της ΓΓΑ είναι αργοί, αλλά είναι πολλά τα δικαιολογητικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι το καταστατικό θα πρέπει να είναι συμβατό με την ισχύουσα νομοθεσία και εκεί μπλέκεις με το νομικό πλαίσιο», λέει ο Κίμων Ζέρβας στην «Πελοπόννησο», ο άνθρωπος που χειρίστηκε τον φάκελο του Κεραυνού και συμπληρώνει: «Το λογιστικό κομμάτι και το οικονομικό είναι πολύ δύσκολα. Τα περισσότερα σωματεία δεν έχουν κάνει γενικές συνελεύσεις, δεν έχουν τίποτα. Θέλει τη λίστα με τους αθλητές, το ΑΦΜ τους, αναλυτικά καταγραφή και πολλά άλλα. Θεωρώ ότι η αθλητική αναγνώριση του σωματείου είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί όταν υπάρχουν προγράμματα και επιδοτήσεις», καταλήγει ο κ. Ζέρβας.

Η ΕΠΣ Ηλείας τί θέση παίρνει;

Σύντομαμα εκπνέι η προθεσμία. Ήδη όπως μαθαίνουμε, η συντριπτική πλειοψηφία των ηλειακών σωματείων, αφενός επειδή είναι ανενεργά λόγω της καραντίνας, αφετέρου επειδή τους ήρθε ξαφνικό και τα έπιασε απροετοίμαστε, δεν θα  κάνει απολύτως τίποτα. Με άλλα λόγια, η Ηλεία θα είναι σχεδόν σύσσωμη, απούσα από την ειδική αθλητική αναγνώριση. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε η ΕΠΣ Ηλείας ποια θέση παίρνει, ποιες κατευθύνσεις δίνει στα σωματεία της δύναμής της, αλλά και ποια θα είναι η θέση της στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, επάνω σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα που αφορούν το ποδόσφαιρο.

Σ. Φραγκογιαννόπουλος