ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΥΡΓΟΥ

Αντωνακόπουλος: «Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια για το Πανεπιστήμιο»

  • 10
    Shares

Συνάντηση με την Πρόεδρο του Τμήματος Μουσειολογίας κα Αναστασία Ζαφειροπούλου είχε χθες το πρωί ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα του Πύργου πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αργυρόπουλο.

Πρώτος σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος είπε: «Μετά από επικοινωνία που είχα με τον βουλευτή Κώστα Τζαβάρα αλλά και σε επικοινωνία που είχα με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα στην Πάτρα, μου στάλθηκε η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Τετάρτης της Κοσμητείας Πατρών όπου το 2ο θέμα ρητά έχει τον τίτλο μεταφορά της έδρας του τμήματος Μουσειολογίας.  Δηλαδή είναι προς συζήτηση περί αλλαγής της έδρας του τμήματος Μουσειολογίας από τον Πύργο στην Πάτρα, πράγμα που μας εκπλήσσει αρνητικά.

Μίλησα τηλεφωνικά με την Πρύτανη κα. Κυριαζοπούλου η οποία μου ανέφερε ότι πρόκειται για θέμα συζήτησης και ότι δεν υπάρχει σχετική δρομολόγηση, πλην όμως η θεματολογία είναι συγκεκριμένη άρα δείχνει πρόθεση. Εμείς θα πάμε στην Πάτρα αύριο (σ.σ. σήμερα) να δούμε την κα. Κυριαζοπουλου έχουμε ραντεβού, όπου και θα ζητήσουμε διευκρινήσεις, θα καταθέσουμε την άποψη μας αλλά και την πραγματικότητα που υπάρχει εδώ που φανερώνει τις αντιφάσεις της Πολιτείας και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για την λειτουργία του ΑΕΙ Μουσιολογείας.

Θεωρώ ότι δεν έχει προκύψει κάτι ανατρεπτικό στα στοιχεία που συνέβαλλαν στο να λειτουργεί στον Πύργο το Πανεπιστημιακό αυτό τμήμα. Ως κοινωνία είμαστε αδιαπραγμάτευτοι και θα προσφέρουμε τα όποια υποστηρικτικά στοιχεία χρειάζονται για την καλύτερη λειτουργία του, σε συνεννόηση με τους καθηγητές του Τμήματος αλλά και με τα ανώτερα όργανα του Πανεπιστημίου Πατρών. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση προς τους επικεφαλής των παρατάξεων. Μίλησα και με τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη γιατί και για το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας έχει ληφθεί αντίστοιχη απόφαση.

Νομίζω ότι δεν είμαστε σε καλή κατάσταση. Εμείς ως νέα δημοτική αρχή στο παρελθόν συνεχώς φέρναμε το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και εγώ και ο κ. Αργυρόπουλος και όλη η αντιπολίτευση.  Υπήρξε μια διαχρονική αδιαφορία της δημοτικής αρχής Πύργου για τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στον Πύργο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης την υλικοτεχνική υποδομή του Πανεπιστημίου πλέον στον Πύργο.  Και βιβλιοθήκη να δημιουργήσουμε και να συνδράμουμε στην αγορά εποπτικών μέσων διδασκαλίας και το κυλικείο να λειτουργήσουμε και οτιδήποτε χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά μια ακαδημαϊκή μονάδα. Στην οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αυτή η στήριξη από κανένα φορέα της πόλης. Είναι ένα μείον αυτό σε βάρος, γενικώς, της τοπικής εξουσίας. Έχουμε καταγράψει απουσία, όλοι, διαχρονική.

Πιστεύω λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά διότι ένα Πανεπιστήμιο στον Πύργο αποτελεί δομή αλλαγής φυσιογνωμίας της πόλης, δεν είναι μια απλή δημόσια υπηρεσία το Πανεπιστήμιο ας το αντιληφθούν όλοι. Δεν πρέπει να φύγει το Πανεπιστήμιο από εδώ. Ο Πύργος στερείται του δρόμου Πάτρα Πύργος, στερείται μια σειρά από μεγάλα έργα, μας έχουν στη λίστα να μας στείλουν 1500 πρόσφυγες – μετανάστες και να δημιουργήσουν hot spot, ότι πιο απάνθρωπο υπάρχει και τώρα έρχεται και η είδηση να πάρουν και το Πανεπιστήμιο. Θα σηκωθούμε από τα κρεβάτια και τους καναπέδες; Τι άλλο χρειάζεται να γίνει; Το έχουμε πει από καιρό, το λέω από καιρό… η πόλη χάνεται! Απαντώ σε αυτούς που ειρωνικά λένε να πάρουμε την πόλη. Αυτοί έχουν μια ευθύνη όταν άρχισε να χάνεται η πόλη. Θα τη χάσουμε την πόλη λοιπόν με τους κοιμώμενους και αυτούς που σκέφτονται άλλα πράγματα για κάθε κίνηση τους».

 

Από την πλευρά της η  πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας κα Αναστασία Ζαφειροπουλου δήλωσε:  «Εξ απροόπτου είδα την πρόσκληση από την Κοσμητεία που αναφέρει ότι το δεύτερο θέμα προς συζήτηση είναι για την μεταφορά της έδρας για το τμήμα. Το τμήμα είναι εδώ και γι` αυτό άλλωστε επισκέφθηκα προ ολίγου καιρού τον δήμαρχο Πύργου προκειμένου να έχουμε καλή συνεργασία. Μια συνεργασία σε νέα βάση γιατί η παλαιότερη ήταν λίγο σαθρή και επειδή έχουν αλλάξει οι συνθήκες, έχουμε γίνει πλέον πανεπιστήμιο, να έχουμε την άμεση συμπαράσταση της δημοτικής αρχής σε ότι χρειάζεται το τμήμα. Είχα πάρει τις διαβεβαιώσεις γι` αυτό από τον δήμαρχο. Όσον αφορά την αλλαγή της έδρας, το οποίο το έμαθα χωρίς να έχω ερωτηθεί, είδα το θέμα στην πρόσκληση, λέω ότι δεν έχουμε ερωτηθεί ως τμήμα, δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση από τη συνέλευση του τμήματος άρα είναι μια πρωτοβουλία του κ. Κοσμήτορα ο οποίος το έθεσε σαν θέμα για την αυριανή (σ.σ. σημερινή) κοσμητεία χωρίς εμείς σαν τμήμα, εγώ και ο κ. Παναγιωτόπουλος να έχουμε ενημέρωση. Βάζεις ένα θέμα που αφορά άμεσα το τμήμα.  Άρα δε θα έπρεπε να ενημερωθούμε και εμείς ως μέλη του τμήματος και να πάρουμε μια απόφαση σχετική ή να το βάζαμε θέμα συνελεύσεως του τμήματος;».


  • 10
    Shares