Είναι γνωστό πως ο διαγωνισμός του Υπερταμείου για εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή στο λιμάνι Κατακόλου θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2026. Ήδη οι υποψήφιοι επενδυτές θα καταθέσουν σύντομα τις οριστικές τους προτάσεις. Δηλαδή πόσα κεφάλαια θα διαθέσουν, ποια έργα θα υλοποιήσουν ώστε να τους παραχωρηθεί καθολικά το λιμάνι, οι υποδομές, τα συνολικά τέλη και οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε αυτό για τριάντα χρόνια αρχικά, με δικαίωμα ανανέωσης όταν λήξει η αρχική σύμβαση. Αυτές οι αρχές του διαγωνισμού πρόσκλησης αναγράφονται στην επίσημη δημοσίευση του διαγωνισμού και δεν αλλάζουν στο μέσο του εξελισσόμενου διαγωνισμού.
Δυστυχώς η συνεχώς αδύναμη και φοβική δημοτική αρχή δεν έθεσε επίσημα, θεσμικά, συλλογικά και ουσιαστικά κανένα αίτημα προστασίας της τοπικής αγοράς, της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντος πριν την επίσημη ανακοίνωση των όρων του διαγωνισμού. Προκύπτει αβίαστα από ομολογία του δημάρχου σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι υπήρχε επικοινωνία διαρκής της δημοτικής αρχής, χωρίς καμία ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα ο δήμαρχος δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι τον εξαπάτησαν από το ΤΑΙΠΕΔ!! Όμως παρ’ όλα αυτά σε συνεργασία με το μόνιμο δεκανίκι της καταστροφικής του πολιτικής, η παράταξή του και οι συνοδοιπόροι ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο του διαγωνισμού την ολοκληρωτική απόδοση του λιμανιού στον επενδυτή. Εκ των υστέρων, υποκριτικά, έστειλε στο Υπερταμείο επιστολή μέσω της οποίας ζητούσε ουσιαστικά αλλαγή των όρων του διαγωνισμού. Παιδαριώδεις και αστείες πρακτικές. Μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε, συνοδευόμενη με όλη την αγορασμένη επικοινωνιακή γαρνιτούρα, η συνάντηση δήμων και φορέων της περιοχής με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Το αποτέλεσμα ήταν συνάντηση με υπηρεσιακό παράγοντα που δεν τους απάντησε στα ουσιαστικά θέματα, κάνοντας επίκληση στις αρχές εχεμύθειας που διέπουν αυτούς τους διαγωνισμούς. Τόσο πολύ πίεσε η Επιτροπή των παραγόντων του Πύργου.
Σε λίγο καιρό το λιμάνι θα ανήκει στον επενδυτή με όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, με βάση τη σύμβαση να περιέρχονται στον επενδυτή.
Είχαμε έγκαιρα θέσει ζήτημα δίκαιης διανομής του παραγόμενου πλούτου στο λιμάνι. Ναι στην ιδιωτικοποίηση αλλά με κανόνες. Όχι στο ξεπούλημα.
Η μνημειώδης αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την προστασία και των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας που συνδέονται με την οικονομία του λιμανιού, αποτυπώνεται στην προκλητική και μεροληπτική συμπεριφορά και επιλογή σχετικά με τη μεταφορά τουριστών στον Πύργο. Ο δήμαρχος αδιαφορεί για την αγορά του Πύργου και του Κατακόλου. Πέρυσι με δική του πολιτική ευθύνη δεν λειτούργησε η μεταφορά με ανοικτά λεωφορεία στον Πύργο. Δυστυχώς το ίδιο προοιωνίζεται και για την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Αγνοούν τη νομιμότητα, όμως με πρόσφατο έγγραφό τους την θύμισε το Υπουργείο Τουρισμού. Ο επιχειρηματίας των κόκκινων λεωφορείων δεν έχει άδεια. Κάτι που είναι γνωστό εδώ και καιρό. Παρ’ όλα αυτά έφεραν θέμα τροποποίησης της προϋπάρχουσας διαδρομής, η οποία είχε κριθεί παράνομη και δεν υπήρχε. Τέτοια κατορθώματα. Αδιαφορούν εντελώς για την επόμενη χρονιά.
Εμείς σταθεροί στη θέση μας προτείνουμε όλα τα λεωφορεία να έχουν αφετηρία στον χώρο της μαρίνας. Εξάλλου από εκεί θα γίνεται επιβίβαση και στο τρένο, που ήδη αγοράστηκε από μεγάλο επενδυτή. Αυτή τη λύση είχαν ψηφίσει το 2013 στο δημοτικό συμβούλιο η τότε δημοτική αρχή Παρασκευόπουλου.
Ούτε σε αυτή τη διαδικασία η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει αρχές και συνολική πρόταση. Αντίθετα από τον διαπρύσιο λόγο του κου Κάννη προς τους επαγγελματίες του Κατακόλου, όπου προεκλογικά δεσμευόταν για την απομάκρυνση των κόκκινων λεωφορείων από τον χώρο του ISPS, σήμερα στα όρια της νομιμότητας, συρόμενος πίσω από συμφέροντα επιχειρήσεων, έχει στην κυριολεξία τινάξει το λιμάνι στον αέρα. Υποβαθμίζει την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, επιδοκιμάζει εικόνες τριτοκοσμικής προέλευσης, την ώρα που αρμόδιος εκτιμητής του ΤΑΙΠΕΔ προβαίνει σε εκτίμηση οικονομικού μεγέθους του λιμανιού. Άλλο παράδοξο και αυτό. Το λιμάνι πωλείται ουσιαστικά και ακόμα δεν γνωρίζουμε την αξία του. Αυτοί είναι οι προστάτες της περιουσίας του δήμου. Γι’ αυτό ψηφίσαμε λευκό στη διαδικασία έγκρισης ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
Έτσι λοιπόν είναι αμφίβολο εάν υπάρξει γραμμή ανοικτών λεωφορείων με τουρίστες στον Πύργο. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι ο ιδιώτης έχασε την άδεια μετά από προσφυγή συγκεκριμένων προσώπων, που βέβαια ήταν δικαίωμά τους. Έχει αξία ιδιαίτερη με ποιον ήταν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
Όταν ήμασταν δημοτική αρχή, διασφαλίσαμε την έλευση τουριστών στον Πύργο.
Η μεταφορά της αφετηρίας το 2023 των κόκκινων λεωφορείων στη μαρίνα απαιτούσε λήψη απόφασης δημοτικού συμβουλίου. Λόγω απλής αναλογικής αλλά και λόγω εκμαυλισμού με μεθυστικές υποσχέσεις από τον κο Κάννη σε συγκεκριμένους ευάλωτους συμβούλους δεν διαθέταμε την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Χρειαζόταν εξ αρχής νέα διαδικασία αδειοδότησης.
Τέλος σήμερα προτείνουμε στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου να αναλάβει πρωτοβουλία επικοινωνίας με φορείς κρουαζιέρας προβάλλοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες του λιμανιού, ανοίγοντας και συζήτηση κοστολογίου. Ο πόλεμος στο Ιράν δημιουργεί αναδιατάξεις στο τουριστικό ρεύμα της Μεσογείου. Το λιμάνι Κατακόλου φύσει και θέσει έχει πλεονέκτημα.




