Απάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη σε Ερώτηση του Κ. Τζαβάρα

spot_img

Προτεινόμενα

Κώστας Τζαβάρας: Τρία χρόνια κυβερνητικές υποσχέσεις με αβέβαιο πλέον αντίκρυσμα για τις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2015 στη Βουπρασία

Απάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη σε Ερώτηση του Κ. Τζαβάρα

Άσχημα νέα για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2015 εμπόρους και επιχειρηματίες της Βουπρασίας προέκυψαν από την απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας.

Χωρίς περιστροφές το υπουργείο ομολογεί ότι οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι έμποροι και επιχειρηματίες, των οποίων οι επιχειρήσεις υπέστησαν καταστροφές παραπέμπονται για ακόμα μια φορά στις ελληνικές καλένδες, εφόσον, σχεδόν 3 χρόνια μετά από τη θεομηνία, η χρηματοδότηση του έργου ακόμα δεν έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2018. Σύμφωνα με την απάντηση η αποζημίωση «για την εν λόγω θεομηνία απαιτείται να εγκριθεί ως πίστωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2018. Για το σκοπό αυτό η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας θα κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Εφόσον διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου για το τρέχον έτος μετά και την κατανομή του ανωτέρω ποσού στο λογαριασμό του αρμοδίου Υπευθύνου Λογαριασμού θα ζητηθεί από την Περιφέρεια να υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των πληγέντων. Ακολούθως και κατόπιν ελέγχου, οι φάκελοι των δικαιούχων θα διαβιβαστούν στη Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης για να εκδοθούν οι σχετικές εντολές πληρωμής». Ταυτόχρονα, η αρμόδια για το ΠΔΕ Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων αναφέρει ότι «για το ως άνω αναφερόμενο έργο δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα πρόταση για την ένταξή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο ΠΔΕ του έτους 2018», σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία.

Σύμφωνα με την απάντηση το συνολικό ποσό που πρόκειται να χορηγηθεί ως αποζημίωση ανέρχεται στις 71.600 ευρώ μόνο, την ίδια ώρα που η εκτιμηθείσα ζημιά  φτάνει σε ύψος τις 283.577 ευρώ, όπως αναλύεται στην συγκεντρωτική κατάσταση πληγέντων που έχει συνταχθεί κατόπιν αυτοψίας. Κατά την ίδια κατάσταση το ποσό αυτό καλούνται μάλιστα να το μοιραστούν 101 δικαιούχοι, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει την αδιαφορία και την αναλγησία της απέναντι στους πολίτες της Ηλείας, που υποφέρουν συχνά από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. 3 χρόνια μετά αποδεικνύεται ξεδιάντροπα απλόχερη σε υποσχέσεις και δηλώσεις αλλά ανίκανη για ουσιαστικές δράσεις για την ανακούφιση των εμπόρων και επιχειρηματιών της Βουπρασίας, που μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, προσπαθούν μόνοι τους χωρίς την οφειλόμενη κρατική βοήθεια να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν και να επαναφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε λειτουργία.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα