21.6 C
Pýrgos
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Απολογισμός έργων από τον Απόστολο Κατσιφάρα

spot_img

Προτεινόμενα

«Με ρεαλιστικό πρόγραμμα και αποτελεσματικό σχεδιασμό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πατά γερά στα πόδια της και παίρνει δυνάμεις από την κοινωνία. Λέξη – κλειδί είναι η συνεργασία.Χτίζουμε γερά τα θεμέλια με σχέδιο, όραμα και δράσεις. Μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό μας συμβάλλουμε σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας και στην άρση της επικινδυνότητας για τους συμπολίτες μας, αλλά και τους επισκέπτες που κινούνται στο τεράστιο οδικό δίκτυο.

Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ξεκίνησε την εισήγηση – ενημέρωσή του στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, κάνοντας ουσιαστικά έναν απολογισμό των έργων «Προσπελασιμότητας – Άρσης επικινδυνότητας – Οδικής Ασφάλειας» στην Περιφέρειά μας.

Ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικές αξίες που στηρίζεται η Περιφερειακή Αρχή και συμπυκνώνεται στη στρατηγική «Σχεδιάζουμε – Υλοποιούμε – Διεκδικούμε»:

 • Οργανώνουμε έργα και δεν αφήνουμε ημιτελή
 • Δεν αφήνουμε χρέη και εκκρεμότητες
 • Δεν «πουλάμε» τα έργα ως ρουσφέτια
 • Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, στους πολίτες.

«Μόνο με όραμα, στρατηγική, πολύ δουλειά και κόπο, με σεβασμό στους περιορισμένους πόρους, στο δημόσιο συμφέρον και στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, μπορείς στο παραπάνω περιβάλλον, να έχεις αποτέλεσμα.

Δεν δουλεύουμε χωρίς πυξίδα!

Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε.

Ξέρουμε τι διεκδικούμε».

Ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στη σημαντική κατάκτηση της Περιφερειακής Αρχής, την «Ειδική» Συλλογική Απόφαση (ΣΑΕΠ) 501, η οποία χρηματοδοτεί επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις με στόχο τη συντήρηση υφιστάμενων οδικών αξόνων.

Στο πλαίσιο της ΣΑΕΠ 501, η οποία ξεκίνησε το 2014, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής έντεκα (11) έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ενενήντα (90) εκατομμύρια ευρώ αφορούν τα έργα προσπελασιμότητας και τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως – για πρώτη φορά – αντιπλημμυρικά έργα.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται για έργα συντήρησης – αποκατάστασης και άρσης επικινδυνότητας του εθνικού οδικού δικτύου, μελέτης στατικότητας γεφυρών, συντήρηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, εργασίες εγκατάστασης και εργασίες αποκατάστασης βλαβών φωτεινής σηματοδότησης, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις στις επαρχιακές οδούς κ.α.

Με τα νέα χρηματοδοτικά μέσα για το διάστημα σχεδιασμού 2014-2020 γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις στο Οδικό Δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας που να απολαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός (σύγχρονου και) ασφαλούς  Οδικού Δικτύου.  Αυτό είναι στο πλαίσιο του νέου χάρτη προσπελασιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα έχουν ενταχθεί στο Ε.Π. Δυτική Ελλάδα «2014-2020», οκτώ έργα συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 95,2 εκατομμυρίων ευρώ:
Παράλληλα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 έχουν ενταχθεί τα παρακάτω έργα:

Τέλος, στο Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF) Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 δρομολογούνται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

Έργα στο ΠΕΠ 2007-2013

 Στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007 – 2013 Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» έχουν υλοποιηθεί 18 Πράξεις Μεταφορών, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 120,6 εκατ. ευρώ με τις ακόλουθες κατηγορίες παρεμβάσεων:

 • Ολοκλήρωση οδικών και λιμενικών υποδομών που βρίσκονταν στο στάδιο κατασκευής.
 • Δημιουργία νέων οδικών τμημάτων και αξόνων που κρίθηκαν απαραίτητοι για την ολοκληρωμένη λειτουργία του (ενδοπεριφερειακού) οδικού δικτύου της Περιφέρειας,
 • Βελτίωση τμημάτων οδικού δικτύου που λόγω γεωμετρικών ή κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών παρουσίαζαν χαμηλό βαθμό οδικής ασφάλειας.
 • Αναβάθμιση παλιών οδικών τμημάτων, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης περιοχών της Περιφέρειας.
 • Παρεμβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια.
 • Δημιουργία νέων οδικών τμημάτων που εξασφαλίζουν τη συνέχεια των μεταφορών και τονώνουν την τουριστική και αστική ανάπτυξη.
 • Βελτίωση – κατασκευή οδών για την πρόσβαση σε χώρους ΧΥΤΑ και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
 • Βελτίωση λιμενικών υποδομών και ανωδομών για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παρεχομένων υπηρεσιών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα