11.3 C
Pýrgos
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Απολογισμό της θητείας του έκανε το προεδρείο του Ηλείου

spot_img

Τον απολογισμό του έργου της έκανε η απερχόμενη διοίκηση του νομικού προσώπου “Ηλείος”, μέσω συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο απερχόμενος πρόεδρος Αλέξης Μανωλόπουλος και η αντιπρόεδρος Βίκυ Σιαχάμη.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Αλέξης Μανωλόπουλος ανέφερε:

Κατ΄αρχήν σας ευχαριστώ όλους που παρευρίσκεστε εδώ στην σημερινή παρουσίαση του έργου του ΄΄Ηλείου΄΄ και είμαι ευχαριστημένος διότι σας υποδέχομαι σε ένα πανέμορφο χώρο, ο οποίος δεν ήταν έτσι πριν λίγα χρόνια.

To νομικό πρόσωπο “ο Ηλείος” , όπως γνωρίζετε, λειτουργεί ανεξάρτητα από τις δομές του Δήμου, με αυτόνομο διοικητικό συμβούλιο και πρόεδρο, ο οποίος  διαχειρίζεται το δικό του προϋπολογισμό. Σκοπός είναι η οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών που θα αναφέρω πιο κάτω, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών μας.

Η τακτική ετήσια επιχορήγηση έπρεπε να είναι 1.100.000€,  βάσει του ΦΕΚ 1293/16 Ιουν 2011, ενώ σήμερα επιχορηγούμαστε από το Δήμο μόνο με 720.000€.  Ένας ισχνότατος προϋπολογισμός, που έπρεπε να διαχειριστούμε με καθημερινά αυξανόμενα έξοδα των υπηρεσιών τον δομών μας, τα οποία δεν είχαν υπολογισθεί στο ΦΕΚ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι με 35% μειωμένο προϋπολογισμό προσπαθήσαμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά.

Το 15μελες συμβούλιο υπό την προεδρία μου, ανέλαβε τον Ιούνιο του 2016. Παρ όλες τις οικονομικές δυσκολίες, έγιναν σοβαρές μελέτες με μεγάλους προϋπολογισμούς , οι οποίοι μάλιστα εγκρίθηκαν από τους προβλεπόμενους κρατικούς φορείς. Φυσικά πολλά από αυτά θα υλοποιηθούν το 2020 από τη νέα Δημοτική αρχή. Παράλληλα έγιναν μεγάλες κατασκευές και ενεργειακές αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις με γενναίες δωρεές των πολιτών μας, όπως και  με προσωπική οικονομική συνεισφορά μου στην ολοκλήρωση αυτών των έργων. Διότι δεν σας κρύβω ότι αγαπώ αυτό που κάνω! Αλλά και έτσι επιβάλλει ο επαγγελματισμός και η ιδιότητα μου ως αρχιτέκτονας.

Έγιναν επίσης, αλλαγές στην θεσμική λειτουργία με συμφωνητικά μίσθωσης όλων των συλλόγων και εταιρειών, που χρόνια ζούσαν εις βάρος του Ηλείου και του Δήμου γενικότερα, ο οποίος τους παρείχε τους αθλητικούς και καλλιτεχνικούς χώρους  δωρεάν.  Οι εισπράξεις των εσόδων αυτών συνέβαλαν θετικά στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ηλείου, η οποία αντικατοπτρίζεται στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των χρηστών όλων αυτών των χώρων.

 Και όλα αυτά τα έργα έγιναν με την βοήθεια της Αντιπροέδρου Βίκης Σιαχάμη, του μηχανολόγου Λάμπρου Βιζύλη, του μηχανολόγου Παναγιώτη Κουλουγλιώτη, του τοπογράφου μηχανικού Χαράλαμπου Παυλόπουλου, τών Καλλιτεχνικών διευθυντών Γεώργιου Βούκανου και Ξένιας Σαφαρή και μόνο  2-3 διοικητικών υπαλλήλων που ο αριθμός τους θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι ο  πενταπλάσιος για να λειτουργεί σωστά το νομικό πρόσωπο, και φυσικά με την συμβολή του Δημάρχου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου που ήταν αρωγός στις προσπάθειές μας και πολλές φορές επίλυσε προβλήματα που προέκυψαν.         

 Για να μην σας πω ότι κάποτε και ο πρόεδρος του Ηλείου πρέπει να έχει και αυτός ένα γραφείο και μια υποτυπώδη καρέκλα, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται,  και νομίζω πανελλαδικά  πρωτοτυπούμε, και έτσι προχωρήσαμε στην κατασκευή γραφείων, εδώ στο δημοτικό αθλητικό κέντρο. Τουλάχιστον, εκ των πραγμάτων εμένα δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είμαι ΄΄κολλημένος΄΄ με την καρέκλα!!

Θα ξεκινήσω με τις μελέτες και τα έργα που κάναμε επί της θητείας μου και δεν θα σταθώ καθόλου σε αυτά που παραλάβαμε πριν το 2016, τα οποία είναι για εμένα παρελθόν και δεν συνθέτουν καμία θετική ενέργεια.

Μελέτη Ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Αμαλιάδας -πρόγραμμα  του ΥΜΕΠΕΡΑΑ- με προϋπολογισμό 2.800.000€.                                                                                                             Η μελέτη αυτή έγινε εξαρχής , σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την δωρεά-μελέτη του μηχανολόγου Παναγιώτη Κουλουγλιώτη σε συνεργασία με το δικό μου αρχιτεκτονικό γραφείο Α&Μ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ. Το κτήριο του κλειστού Γυμναστηρίου όπου μαζί με όλους τους άλλους συλλόγους στεγάζεται και ο ΚΟΡΟΙΒΟΣ των μεγάλων εθνικών κατηγοριών, το 2020 θα αναβαθμιστεί πλήρως ενεργειακά. Δηλαδή θα αντικατασταθούν όλα τα παλιά εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου, όλοι οι παλιοί λαμπτήρες με νέα τεχνολογία LED, θα γίνουν νέες κλιματιστικές μονάδες, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην στέγη του κτηρίου και μια νέα επενδεδυμένη  θερμομονωμένη πρόσοψη που θα αλλάξει αισθητικά και ουσιαστικά την ενεργοβόρα κτιριακή εγκατάσταση.

Πρέπει να τονίσω ότι με δωρεές συμπολιτών μας καταφέραμε να δώσουμε το ζεστό νερό χρήσης μέσω της εγκατάστασης νέων ηλιακών συλλεκτών και να αντικαταστήσουμε και τον δαπανηρό τεράστιο καυστήρα πετρελαίου με έναν μικρότερο και οικονομικότερο, ο οποίος και αυτός είναι δωρεά της εταιρείας μου Α&Μ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ.

Επίσης μία άλλη σημαντική δωρεά, είναι η επισκευή εξ΄αρχής του παρκέ του Κλειστού Γυμναστήριου η οποία πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή.

Κατασκευή του τεραστίων διαστάσεων σκιάστρου στις κερκίδες του Δημοτικού Κολυμβητηρίου το 2018. Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ήταν απαραίτητο να κατασκευαστεί ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να σκιάσει όλη τη κερκίδα, μήκους 50 μέτρων. Αυτή η μελέτη ήταν επίσης δικιά μου παρέμβαση και προσωπικά είμαι υπερήφανος για το αισθητικό αποτέλεσμα της και την αναγνώριση αυτού του έργου από τους πολίτες της πόλεως.

 Ένα νέο κρεμαστό μεταλλικό στέγαστρο στις κερκίδες του ποδοσφαιρικού σταδίου Αμαλιάδας.Ο προϋπολογισμός είναι 97.000€ και έχει ήδη εγκριθεί. Η μελέτη αυτή είναι δωρεά της εταιρείας μου

Α&Μ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ και θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2019 και θα υλοποιηθεί το 2020. Θα είναι ένα κόσμημα για την περιοχή μας, όπου οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου χρόνια το περιμένουν να υλοποιηθεί.

Η συντήρηση και οι επισκευές στο δημοτικό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, όπως και οι κατεστραμμένοι από τον πάγο ηλιακοί συλλέκτες και σωληνώσεις, η αντλία θερμότητος και η αντιμετώπιση πολλών άλλων κακοτεχνιών που κληρονόμησα στο απέραντο μηχανοστάσιο του υπογείου της μεγάλης αυτής πισίνας, θα πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι ήταν για μένα ένας πραγματικά τεράστιος αγώνας και εφιάλτης μαζί. Αντιμετωπίσαμε το δίλημμα, ή να ασχοληθούμε μέρα νύχτα να το διατηρήσουμε ζωντανό και λειτουργικό, με τους ελάχιστους πόρους που διέθετε ΄΄ο Ηλείος΄, ή να το κλείσουμε, οπότε, όπως εσείς γνωρίζετε, θα είχε την τύχη του κολυμβητηρίου Πύργου και Πάτρας. Σας μιλώ ειλικρινά για δυόμισι χρόνια, έδωσα όλο μου το είναι ώστε να μπορούν να κολυμπούν σήμερα τα παιδιά μας και να γίνουν οι πανελλήνιοι θερινοί αγώνες κολύμβησης το 2018 που πραγματοποιήθηκαν πρώτη φορά σε αυτή την πόλη, μία εκδήλωση που την ανέδειξε στην περιφέρεια μας και όχι μόνο.

Το κολυμβητήριο φυσικά είχε πολλές ακόμη ανάγκες όπως υποχρεωτική έξοδο των αθλητών, γι αυτό κατασκευάσαμε νέες πόρτες, μια μεταλλική γέφυρα, βατήρες που έλειπαν και άλλα πολλά. Αυτό το έργο της αναβάθμισης του κολυμβητηρίου το αναγνώρισε και το εκτίμησε ο κολυμβητικός σύλλογος Αμαλιάδας ΄΄Αρίων΄΄, ο οποίος  το 2017 απένειμε στον πρόεδρο του Ηλείου  χρυσή πλακέτα και τον ευχαριστώ από καρδιάς.

Εκ των υστέρων έγινε μία νέα μελέτη αναβάθμισης των ενεργειακών μηχανολογικών συστημάτων προϋπολογισμού 220.000€, η οποία σύντομα θα εγκριθεί και περιλαμβάνει ένα ισοθερμικό κάλυμμα της πισίνας ,νέες αντλίες θερμότητας και 60 ηλιακούς συλλέκτες.

Θα τονίσω συνοπτικά ότι βάλαμε τάξη πλεον στο γραφειοκρατικό θέμα του κολυμβητηρίου, προσλάβαμε μέσω ΑΣΕΠ επόπτες – ναυαγοσώστες, το τεχνικό προσωπικό ασφαλείας, και εκδώσαμε την άδεια λειτουργίας η οποία ήταν απαραίτητη για να ανοίξει επιτέλους το κολυμβητήριο για το κοινό.

– Η βελτίωση των αγωνιστικών επιφανειών, με αντικατάσταση του χλοοτάπητα με ένα νέο υβριδικό σύστημα και η αντικατάσταση του Ταρτάν στο Στάδιο Αμαλιάδας εντάθηκαν στο πρόγραμμα  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ-  προϋπολογισμού 680.818€ και σύντομα θα δημοπρατηθούν.

Ανακαίνισα αμέσως στην αρχή της θητείας μου το Φουαγιέ του μπαρ και των τουαλετών του στο κλειστό Γυμναστήριο, με δωρεές των πολιτών, το οποίο όπως θα θυμάστε ήταν σε μία άθλια μάλλον κατάσταση. Σήμερα όπως γνωρίζετε όλοι σας, σφύζει από χρωματική ζωντάνια, και οι φίλαθλοι των ομάδων πίνουν στο χώρο αυτόν το καφεδάκι τους.

Ο ΄΄Ηλείος΄΄ στις δομές του περιλαμβάνει επίσης και τους Παιδικούς Σταθμούς, το Ωδείο, το ΚΑΠΗ, την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη και συνδιοργανώνει μαζί με τον Δήμο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ήταν το 2014 – 2015 το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην πλατεία Αγίου Αθανασίου, το οποίον είχα επιμεληθεί προσωπικά.

Το Φεστιβάλ της αρχαίας Ήλιδας αναδείχθηκε σε ΄΄ΔΙΕΘΝΕΣ΄΄ επί των ημερών μας, με την πολιτιστική σύμπραξη των Δήμων Ήλιδας-Πατρέων-Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Μεσολογγίου.

Κατακτήσαμε το 1ο βραβείο για την συμμετοχή μας στο πλαίσιο του διαγωνισμού ιδεών Culture Development Engine ΄΄Το ταξίδι των Ηρώων΄΄ στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

Πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις έγιναν και στην ιστορική οικία Τατάνη, που ήταν κλειστή και αναξιοποίητη πριν αναλάβω ως Συντονιστής Πολιτισμού και Τουρισμού και στην συνέχεια ως Πρόεδρος του ΄΄Ηλείου΄΄ από τον Ιούνιο του 2016 και μετά.

Η ενεργή συμμετοχή του ΄΄Ηλείου΄΄ στις εκδηλώσεις της Ανθοκομικής και του Καρναβαλιού συνέβαλαν αισθητά στην αναβάθμιση τους, το οποίον οι πολίτες μας το τίμησαν δεόντως.

Πρέπει να αναφέρω επίσης, ότι για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε τις θέσεις των δασκάλων του Ωδείου, και του καλλιτεχνικού διευθυντή, αναγνωρισμένες πλέον από το υπουργείο με νόμιμες αμοιβές. Η ποιότητα των δασκάλων μας, οι οποίοι έχουν και πανελλήνιες αναγνωρίσεις, συμβάλλουν θετικά στις αναβαθμισμένες πλέον υπηρεσίες του Ωδείου.

Τέλος έγινε η πρόσληψη προσωπικού στο μουσείο Μπελογιάννη μέσω ΑΣΕΠ.

 

 Και άλλα πολλά έγιναν  που θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά δεν θα ήθελα άλλο να σας κουράσω.

Σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, το λόγο τώρα έχει η αντιπρόεδρος του Ηλείου Κα Βίκυ Σιαχάμη. Στο σημείο αυτό θέλω να καλέσουμε τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και με ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη να του αποδώσουμε μία ηθική αμοιβή για την εργατικότητα του, την αφοσίωση του, την επιμέλεια στην εργασία του και τη δημιουργικότητα του στο χώρο του αθλητικού του κέντρου. Μετά λόγω γνώσεως και επειδή προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, στο πρόσωπο του Παναγιώτη βραβεύουμε αυτούς τους έντιμους δημοσίους υπαλλήλους, που χάνονται μέσα στην ανωνυμία του δημόσιου τομέα, αλλά προσφέρουν ουσιαστικά τόσα πολλά λαμβάνοντας τόσα λίγα!”. 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Βίκυ Σιαχάμη, η οποία ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την πρόταση που μου έκανε το 2016 να γίνω αντιπρόεδρος του Ηλείου καθώς και όλους όσους μας βοήθησαν όλα αυτά τα τρία χρόνια, βοηθώντας με τα μέσα που μπορούσαν για ένα καλύτερο έργο.

Παραλάβαμε μια διοίκηση με ένα μικρό προϋπολογισμό της τάξης των 600 χιλιάδων συν μιας έκτακτης επιχορήγησης από τον Δήμο 120 χιλιάδων ευρώ, έχοντας να διαχειριστούμε όλα αυτά. Μέλημά μας ήταν η σωστή δίκαιη και κυρίως εύρυθμη λειτουργία των χώρων. Ίσως να θέλαμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά υπήρξε μεγάλη οικονομική στενότητα. Θέλω να πιστεύω ότι καταφέραμε αρκετά να κάνουμε γιατί το πρώτο εξάμηνο ήταν εξάμηνο προσαρμογής. Ο δημόσιος τομέας δεν είναι όπως ο ιδιωτικός. Βρήκαμε πολλά προβλήματα.

Προσφέραμε στο ΚΑΠΗ γεύματα και συνδρομή στις εκδηλώσεις και την υχαγωγία. Πέτρα από τη συντήρηση των παιδικών σταθμών, προχωρήσαμε σε άδεια πυρασφάλισης και λειτουργίας. Αναβαθμίσαμε το ωδείο, εισπράττοντας το αντίτιμο των δημοτών ούτως ώστε να κάνουμε πρόσληψη καθηγητών μέσω ΑΣΕΠ. Είχαμε πετυχημένες εκδηλώσεις στο ωδείο, ενώ έχουμε προσλάβει καλλιτεχνικό διευθυντή για να μπορούν τα παιδιά να έχουν αναγνωρισμένο πτυχίο.

Όσο για το αθλητικό κέντρο, ένα από τα πέντε ίσως καλύτερα της χώρας, κατηγορηθήκαμε για τα μισθώματα στους συλλόγους. Ήταν μια απόφαση μόνο και μόνο για να υπάρχουν έσοδα και τα χρήματα να επιστραφούν με έργα μέσα στους ίδιους τους χώρους. Μέλημά μας να απευθυνόμαστε σε επιστήμονες και επαγγελματίες τους Δήμου μας. Τη συντήρηση των εγκαταστάσεων είχαν αναλάβει πριν επιστήμονες εκτός των ορίων του Δήμου μας. Εμείς αλλάξαμε πολιτική και αυτή την πολιτική ακολουθήσαμε και σε όλες τι υπόλοιπες δομές, με μέλημά μας να έχουμε επαγγελματίες και επιστήμονες συνδημότες μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μανωλόπουλο για τη στήριξή του αυτά τα χρόνια, τις υπαλλήλους στο γραφείο, όλους τους υπόλοιπους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι ήταν αρωγοί σε ό,τι χρειαστήκαμε. Εύχομαι ό,τι καλό αφήσαμε να συνεχιστεί από τους επόμενους και να γίνει καλύτερο».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα