Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, η τριμερής συνεργασία που έχουν αναπτύξει το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, το “Istituto Scolastico Einaudi Casaregis Galilei” της Γένοβας και το “Goethe Gymnasium” της Γερμανικής πόλης Κάσσελ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: “European Schools Go Green!”.
Το πρωί της Παρασκευής, αντιπροσωπεία καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Ήλιδας στο γραφείο του, για να του μεταφέρουν τα δώρα που απέστειλαν γι’ αυτόν, τόσο ο Δήμαρχος της Γένοβας, όσο και η Διεύθυνση του σχολείου που τους φιλοξένησε.
Ο Δήμος Ήλιδας από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, βοηθώντας όπου χρειάστηκε τους υπευθύνους του 2ου Γυμνασίου που είχαν αναλάβει την επιτυχή ολοκλήρωσή του και ιδιαίτερα την «ψυχή» του προγράμματος που ήταν η καθηγήτρια κα Αικατερίνη Ανδρέου.
Η πρώτη επίσκεψη στο πλαίσιο της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριου του 2017 στην Γερμανία, εν συνεχεία τον Απρίλιο του 2018 επισκέφτηκαν μαθητές των δύο Ευρωπαϊκών σχολείων την Αμαλιάδα και η τρίτη επίσκεψη ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Γένοβα της Ιταλίας.
Ο Δήμος Ήλιδας απέστειλε υλικό με την περιοχή μας, ευχαριστήριες επιστολές για την υποδοχή του σχολείου μας και τοπικά προϊόντα, τόσο στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Γένοβα και Κάσσελ, όσο και στις διευθύνσεις των σχολείων, ενώ κατά την επίσκεψη μαθητών και καθηγητών στην Αμαλιάδα παρέθεσε γεύμα προς τιμήν τους.
Το πρόγραμμα είχε να κάνει με τη δημιουργική και παραγωγική συνεργασία μαθητών και καθηγητών πάνω σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των τριών πόλεών να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία, τον πολιτισμό, την τεχνολογία και την φύση των δύο περιοχών.
Η συνεργασία των σχολείων προβλημάτισε, ενημέρωσε και εκπαίδευσε κατάλληλα τους μαθητές και το περιβάλλον τους, για να συνεργάζονται, να αποδέχονται το διαφορετικό και να δουλεύουν με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον με καθαρή ενέργεια, οικολογική ισορροπία, αειφόρο ανάπτυξη, εκτίμηση της ιστορίας και του πολιτισμού του καθενός.