26.9 C
Pýrgos
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Απροστάτευτη η Ηλεία σε περίπτωση πυρκαγιών

spot_img

Προτεινόμενα

Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν, κυρίως, τη νότια Ηλεία, με τα δεκάδες θύματα ενός αναξιόπιστου και παράλογου κρατικού μηχανισμού και όλα δείχνουν πως το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Όπως τότε, έτσι και φέτος, παρά τις προειδοποιήσεις για ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες, ο νομός παραμένει ανοχύρωτος λόγω της αδιαφορίας και ανικανότητας μιας κρατικής εξουσίας η οποία κλεισμένη στο δικό της γυάλινο κόσμο δεν μπορεί, ή δεν θέλει, να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και το κυριότερο να δίνει συγκεκριμένες λύσεις.

Έτσι, λοιπόν, ο καταταλαιπωρημένος από φυσικές καταστροφές Νομός Ηλείας, παραμένει το φετινό καλοκαίρι ανοχύρωτος. Χωρίς εναέρια μέσα, χωρίς το ελικόπτερο Erikkson, , να εναποθέτει τις ελπίδες του να μην επαναληφθούν τα τραγικά γεγονότα του 2007, στον… Πανάγαθο!

Τι κι αν οι δήμαρχοι και οι λοιποί φορείς του νομού έχουν από καιρό διαμαρτυρηθεί για το χάλι;

Τι κι αν θρηνήσαμε αθώα θύματα πριν δέκα χρόνια; Άλλωστε, μήπως ανάμεσά τους ήταν κάποιος συγγενείς αυτών που με περισσή ευκολία αφήνουν απροστάτευτο το Νομό; Το αφτί των αρμοδίων δεν ιδρώνει στις εκκλήσεις. Τόσο το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, του οποίου ο Αρχηγός είχε δηλώσει, όταν επισκέφθηκε τον Πύργο, πως τα εναέρια μέσα για την προστασία του νομού θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας μέχρι τις 15 Ιουνίου, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί επιμένουν ότι ο Νομός, σε περίπτωση κινδύνου, μπορεί να… καλυφθεί από μονάδες που βρίσκονται κυρίως στην Αττική!!! Αλλά, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, και το Erikkson που το έστειλαν στη Κρήτη, μπορεί να προστρέξει σε… βοήθεια στη περίπτωση μιας πυρκαγιάς.

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», όπως συχνά λέει ένας από τους δημάρχους της Ηλείας.

Και, βέβαια, μέσα σε όλα βάλτε τα γερασμένα και μάλλον κακοσυντηρημένα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το λίγο ανθρώπινο προσωπικό που όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες και αν καταβάλλουν δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στη πιθανότητα μιας μεγάλης φωτιάς, αλλά και τα αυτοκίνητα των δασαρχείων που έχουν ξεμείνει από… καύσιμα, λόγω καθυστέρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας έγκρισης των δαπανών προμήθειας.

Βραδυφλεγής βόμβα

Τα δέματα των σκουπιδιών στα Κονιδέικα, περιμένουν ακόμη την απομάκρυνσή τους. Μια βόμβα στην Ηλεία, τώρα που οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές. Ο κίνδυνος για το ξέσπασμα πυρκαγιάς, που γρήγορα θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι κάτι παραπάνω από ορατός!

Δυστυχώς, τόσο αυτό όσο και όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, συμπληρώνουν και διαμορφώνουν το άθλιο σκηνικό που υπάρχει στην Ηλεία, σ’ ένα νομό που έχει θρηνήσει από πυρκαγιές δεκάδες αθώα θύματα.

Κώστας Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας:

«Δεν έχουμε αεροπορική κάλυψη δεδομένου ότι τα εναέρια μέσα σταθμεύουν σε άλλα μέρη και ο χρόνος παρέμβασής τους ελαχιστοποιείται. Και η δική μας  εκτίμηση μας είναι ότι φέτος θα διανύσουμε ένα ιδιαίτερα θερμό και επικίνδυνο καλοκαίρι, που σημαίνει και μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών. Είμαστε τελείως απροστάτευτοι κι έχουμε επανειλημμένα κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ηλιδας:

«Προ ημερών στη Πηνεία είχαμε μια φωτιά η οποία θα μπορούσε σε δέκα λεπτά, με ρίψεις από το ελικόπτερο με δίπλα τη λίμνη, να είχε γίνει κατάσβεση. Αν είχαμε λίγο αέρα, θα κινδύνευε  να επαναληφθεί, το 2007.

Αυτό από μόνο του μπορεί να απαντήσει στις αιτιολογίες του αρχηγού της πυροσβεστικής ή του υπουργού, ότι κοντά είναι η Ελευσίνα, ή κοντά είναι η Κρήτη, για να έρθει το ελικόπτερο.

Εμείς δεν καλυπτόμαστε από αυτές τις περιοχές. Θέλουμε εναέρια μέσα και ειδικά το ελικόπτερο Eriksson το οποίο είναι τοπικής κατάσβεσης και μπορεί να πάει πάνω από την εστία και να την σβήσει. Αν δεν μπορούν να το καταλάβουν ας μας αφήσουν να καούμε και δεύτερη φορά. Να σεβαστούν επιτέλους τα θύματα που είχαμε το 2007.

Αλέξης Καστρινός, Δήμαρχος Πηνειού:

«Είναι καταστροφή για το νομό. Αν τύχει και συμβεί κάτι, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που ευθύνονται»

Διονύσιος Μπουλούτας, Πρόεδρος Ε.Σ. ¨Ενότητα» Κατακόλου:

«Η κατάσταση είναι τραγική. Ο Νομός έμεινε γυμνός, εκτεθειμένος. Έχουμε διαμαρτυρηθεί ως σύλλογος για την έλλειψη των εναέριων μέσων. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε αντίστοιχα γεγονότα του 2007. Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί».

Μπάμπης Παλλαδινός, Πρόεδρος Ε.Σ. Λεχαινών:

«Είναι λυπηρό στην Ηλεία του 2017, με το προηγούμενο των καταστροφών και τον άδικο χαμό συνανθρώπων μας, να μη διαθέτει εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Επίγειες μονάδες μόνο, οι οποίες απ’ ότι έχω πληροφορηθεί δεν έχουν την κατάλληλη συντήρηση αλλά και το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να μπορέσουν, στην έκταση που έχει ο νομός μας, να προσφέρουν σημαντικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ένα ελικόπτερο τύπου Εrikkson το οποίο υπήρχε στη περιοχή μας όλα αυτά τα χρόνια το πήγαν στη Κρήτη και λένε ότι θα μπορεί να επεμβαίνει από εκεί. Μέχρι να έρθει από την Κρήτη στο μέσο της διαδρομής θα γυρίζει πίσω, αφού όλα θα έχουν καεί. Το ελικόπτερο αυτό κάλυπτε και μεγάλο κομμάτι των Ιόνιων νήσων, όπως τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Εμείς σαν εμπορικός σύλλογος, όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν, είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων να προσφέρουμε ότι βοήθεια μας ζητηθεί».

Υ.Γ.: Πριν 30 χρόνια, συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου 1987 ξεκίνησε το πιο θανατηφόρο κύμα καύσωνα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, προκαλώντας την παγκόσμια συγκίνηση. Το περιοδικό TAIM είχε κυκλοφορήσει με τίτλο στο εξώφυλλο: «Η εκδίκηση των Θεών»

Το φονικό κύμα καύσωνα άφησε επίσημα 1300 θύματα, ανεπίσημα περισσότερα από 1500, με την Αττική να έχει τα περισσότερα, 1115 νεκρούς.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα