Απόδοση Τιμής και Ευγνωμοσύνης στον Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, από τον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου

spot_img

Προτεινόμενα

«Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να ανταποδώσουν το κακό, παρά το καλό που του έκανες, αφού  η ευγνωμοσύνη είναι βάρος, ενώ η εκδίκηση είναι ευχαρίστηση…». (Τάκιτος Ρωμαίος Ιστορικός 55-120 μ.Χ).

Σεμνά και ταπεινά εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τίμησε τον απερχόμενο Δήμαρχο Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή, για τα έργα που έγιναν κατά την Δημαρχιακή θητεία του. Λόγω όμως τεχνικών προβλημάτων αλλά και του αφόρητου καύσωνα δε πραγματοποιήθηκε η Συναυλία των «Τραγουδιστάδων του Πύργου», προς τιμήν του.

Η εκδήλωση αυτή ήταν ένα αντίδωρο τιμής και ευγνωμοσύνης, διότι ο απερχόμενος Δήμαρχος επιτέλεσε εις το ακέραιο τις υποσχέσεις του, για τα έργα: απαλλοτρίωση οικίας κ. Άννας Γκιντζήρη έμπροσθεν του Ναού και δημιουργία Πλατείας, εξωτερικός ηλεκτροφωτισμός, απαλλοτρίωση οικοπέδου ιδιοκτησίας αφών Διονυσίου Καλαματιανού, έμπροσθεν Β΄ Κοιμητηρίου Πύργου και κατασκευή ρείθρων-κρασπέδων εις το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, αφήνοντας έτσι έντονο το αποτύπωμά του, κατά την Δημαρχιακή του θητεία, στην Ενορία μας.

Πριν την παράδοση της τιμητικής πλακέτας αλλά και φορητής εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος, τελέσθηκε Ιερά παράκληση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και αρτοκλασία, με την ευκαιρία της αναμνήσεως του Υπερφυούς θαύματος, με το οποίο απάλλαξε την Κέρκυρα από την πολιορκία των Αγαρηνών κατά το έτος 1716, οι οποίοι ήθελαν την υποδούλωση του νησιού και την προσάρτησή του, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο κ. Γαβρίλη Λιατσή, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο θαύμα, καθώς επίσης στην βιωτή και την πολιτεία του Αγίου Σπυρίδωνος, τόνισε χαρακτηριστικά και τα εξής:

«Η αχαριστία σήμερα δυστυχώς είναι στάση ζωής πολλών. Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να ανταποδώσουν το κακό παρά το καλό που τους έκαναν, αφού η ευγνωμοσύνη τους είναι βάρος, ενώ η εκδίκηση αποτελεί γι’ αυτούς ευχαρίστηση… Επιπλέον δεν αισθάνονται την ανάγκη ότι οφείλουν αναγνώριση σε όσους τους ευεργετούν και τους προσφέρουν. Ευγνωμοσύνη όμως είναι το αγαθόν και ευγενές συναίσθημα του ευεργετηθέντος πρός τον Ευεργέτην. Ο ευγνώμων και ο ευχάριστος εύχονται υπέρ της υγείας του ευεργέτη και υπέρ του μακροημερεύσαι τον Θεόν τας ημέρας αυτού. Ο ευγνώμων είναι και ευχάριστος και ο ευχάριστος ευγνώμων. Ο ευγνώμων και ο ευχάριστος έχουσιν αγαθήν καρδίαν, νούν υγιή, ψυχήν άδολον. Η καρδία αυτών αγαπά τον ευεργέτην και το στόμα αυτών επαινεί αυτόν σύμφωνα με τον Άγιο Νεκτάριο. Η Αγία  Ορθόδοξη Εκκλησία μας, πάντα προσεύχεται και δέεται για τους προσωπικούς ή συλλογικούς ευεργέτες σε κάθε Θεία Λειτουργία τιμώντας έτσι τα πεπραγμένα ορισμένων ανθρώπων. Η Προσευχή υπέρ των ευεργετών είναι ένα αντίδωρο καρδιακό και απόδειξη παντοτινής ζωντάνιας στην σκέψη μας. Την λειτουργική αυτή πράξη, δεν την κάνει για να ενισχύσει τον ναρκισσισμό… των ευεργετών και δωρητών, αλλά επιθυμεί να υπογραμμίσει στα παιδιά Της, το αίσθημα της ευγνωμοσύνης για τις προσφορές από επώνυμους ή ανώνυμους υπέρ του κοινού καλού, αποδίδοντας πάντα την οφειλόμενη τιμή».

 

Ζήτησε παράλληλα δημόσια συγγνώμη μάλιστα ενώπιον Θεού και Ανθρώπων, από τον απερχόμενο Δήμαρχο διότι, εκούσια ή ακούσια τον λύπησε με την στάση του, αγωνιώντας για την πορεία των έργων τονίζοντας χαρακτηριστικά τον λόγο της Αγίας Γραφής: “ον αγαπά Κύριος παιδεύει, μαστιγεί δε πάντα Υιόν ον παραδέχεται”. Παράλληλα μετέφερε τις ευχές και τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, ο οποίος δεν παρέστη στην εκδήλωση, λόγω άλλων Αρχιερατικών του υποχρεώσεων.

 

Στην σύντομη και μεστή αντιφώνησή του, ο κ. Λιατσής συγκινημένος ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, για την λιτή αλλά ουσιαστική αυτή τιμητική του εκδήλωση, στην οποία παρά τον αφόρητο Αυγουστιάτικο καύσωνα, παρέστησαν αρκετοί ενορίτες καθώς επίσης η αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο κ. Αθανάσιος Στυλιανόπουλος Στρατηγός ε.α., ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου « ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Πύργου «Ηλείων Παράδοσις», η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κ. Κωνσταντίνα Παννέτα, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Πύργου κ. Τάκης Γεωργόπουλος και η εκπρόσωπος του Διοικητή της Σ.Ε.Τ.Τ.Η.Λ Πύργου (Λοχίας) Ευγενία Χριστοπούλου.

Εκ του Ιερού Ναού.

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα