• ΗΛΕΙΑ
 • Απόστολος Κατσιφάρας: «Το πιστέψαμε, το καταφέραμε» -Είκοσι εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

Απόστολος Κατσιφάρας: «Το πιστέψαμε, το καταφέραμε» -Είκοσι εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναπτυξιακή παρέμβαση των τελευταίων χρόνων στην περιοχή Καλαβρύτων και μια απ’ τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε πανελλήνια κλίμακα σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Το πιστέψαμε και το καταφέραμε». Με αυτό τον τρόπο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 την οριστική εξασφάλιση της χρηματοδότησης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον ριζικό εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι η Περιφέρεια δρομολογεί μελέτη για τον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης της περιοχής Καλαβρύτων –μέσω Πούντας –με την Ολυμπία Οδό.

Ο κ. Κατσιφάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Περιφέρειας στην Πάτρα, μαζί με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, υπογράμμισε αρχικά ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλάζει, βελτιώνει θεαματικά και μέσα σε λίγα χρόνια τις υποδομές της, εξασφαλίζει πόρους, ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και φέρνει αποτελέσματα ορατά στους πολίτες.

Για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι «είναι έργο που θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση σε μια περιοχή που μόλις λίγα χρόνια πριν θεωρούσαμε απομονωμένη και σε υστέρηση».

Και πρόσθεσε: «Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από μια επίμονη και συστηματική προσπάθεια που κράτησε πολλούς μήνες, σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η εκ βάθρων αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου αποτελεί την μεγαλύτερη και σπουδαιότερη εξέλιξη απ’ την εποχή της δημιουργίας του, τριάντα χρόνια πριν».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται, ο κ. Κατσιφάρας πρόσθεσε: «Αλλάζουμε τον εξοπλισμό, καλυτερεύουμε τις πίστες, ενισχύουμε την κτιριακή υποδομή, ικανοποιούμε το αίτημα κατασκευής Βιολογικού Καθαρισμού, εκσυγχρονίζουμε κάθε λειτουργία του Χιονοδρομικού, θωρακίζουμε την εικόνα μιας υποδομής που με τα 20 εκατομμύρια που επενδύουμε θα φέρει υπερ-πολλαπλάσιο πλούτο σε μια μεγάλη περιοχή που τον έχει ανάγκη» κι εκτίμησε ότι «το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, πολύ σύντομα, δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει απ’ τα φημισμένα Κέντρα της Ευρώπης».

Ο Περιφερειάρχης εστίασε, επίσης, στην υποδειγματική και αποτελεσματική συνεργασία με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, ενώ ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Παναγιώτη Κορκολή και τον σημερινό Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, που από τη θέση του  Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης υπήρξε αρωγός στην όλη προσπάθεια. Την  πράξη ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Γιώργος Λαζουράς: Ιστορική απόφαση

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσωπικά τον Απόστολο Κατσιφάρα και το Περιφερειακό Συμβούλιο για την στήριξή του στον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση,  για μια μεγάλη επένδυση πανελληνίου ενδιαφέροντος  και πρόσθεσε ότι «έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου, γίνεται μία τόσο μεγάλη παρέμβαση, με την οποία ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο Χιονοδρομικό, δίνοντάς του “ζωή” για τα επόμενα 40 χρόνια».

Σε ότι αφορά τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν, ο κ. Λαζουράς τόνισε ότι «ο εκσυγχρονισμός του χιονοδρομικού σημαίνει “ζωή”, κίνηση, επαγγελματική δραστηριότητα, τουριστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, διότι μέσα από την αναβάθμιση στόχος είναι το χιονοδρομικό κέντρο να μη λειτουργεί μόνο τη χειμερινή περίοδο, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή ακόμα και το καλοκαίρι».

Εξήγησε ότι «με τη λειτουργία των σύγχρονων, γρήγορων και ασφαλών αναβατήρων όσοι θα φθάνουν στο χιονοδρομικό κέντρο τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουν τη δυνατότητα να φθάνουν στην κορυφή του Χελμού ή να επισκέπτονται  τις εγκαταστάσεις όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχός”, ενώ παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες, όπως το ποδήλατο βουνού».

Μελέτη για αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης των Καλαβρύτων με την Ολυμπία Οδό

Συνεχίζοντας ο κ. Κατσιφάρας ανακοίνωσε και την υποβολή για χρηματοδότηση μελέτης που αφορά τον συνδετήριο άξονα της Ολυμπίας Οδού με τα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό, με στόχο να επιτευχθεί ωριμότητα για  το έργο «Αναβάθμιση και βελτίωση κατά τμήματα της οδού Πούντας –Καλάβρυτα – Παράκαμψη Κερνίτσας» να υλοποιηθεί με την ένταξή του στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027. Μια παρέμβαση που θα αναβαθμίσει οικονομικά και κοινωνικά την ευρύτερη περιοχή Αιγιάλειας – Καλαβρύτων, ενώ με την παράκαμψη της Κερνίτσας ενισχύεται η οδική ασφάλεια.

Ιδιαίτερη έμφαση στην παράκαμψη Κερνίτσας που δρομολογείται έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων Σπύρος Καπράλος, επισημαίνοντας ότι βελτιώνεται περαιτέρω η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις που σηματοδοτούν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι έχουν δρομολογηθεί  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο κι έχουν στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή των Καλαβρύτων, αλλά και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο  «Συντήρηση Οδικού άξονα Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων» προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, τα «Έργα σταθεροποίησης πρανών στον οδικό άξονα Πούντα – Καλάβρυτα» προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ, το έργο συντήρησης επαρχιακού οδικού δικτύου στο Δήμο Καλαβρύτων, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, τη συντήρηση επαρχιακών οδών Δήμου Καλαβρύτων, Ετών 2019 – 2020 προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, το έργο Αίγιο –  Φτέρη – Καλάβρυτα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ και το έργο Σπεπαστό – Κερπινή  – Πλατανιώτισσα, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ και οι αποκαταστάσεις στην Ε.Ο Πατρών – Τριπόλεως (πρώην 111).

Μάλιστα με τη φράση η «Δυτική Ελλάδα αλλάζει», ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε ότι «η Δυτική Ελλάδα, μέσα σε λίγα χρόνια, παρά την δυσμενή συγκυρία της κρίσης, παρά τις αντιξοότητες που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθια αλλά και να πετύχει κάτι που καμία άλλη Περιφέρεια της χώρας δεν πέτυχε. Ν’ αναβαθμίσει θεαματικά τις υποδομές της, να κλείσει εκκρεμότητες που έρχονταν από το μακρινό παρελθόν, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευκαιριών που δεν παραπέμπει στο μακρινό και αόριστο αύριο αλλά στο ορατό και χειροπιαστό σήμερα».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ακόμη ο Γενικός Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων Λεωνίδας Σπυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο τεχνικό μέρος του εκσυγχρονισμού και ο Βοηθός Δημάρχου -Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής ανάπτυξης Καλαβρύτων Νίκος Μαγκαφάς ο οποίος έδωσε έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αποκτά η περιοχή των Καλαβρύτων.

 • Αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου για την Ανάπτυξη και τον Εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=Qgm0t585QGc

Ο σχεδιασμός για την Ανάπτυξη και τον  Εκσυγχρονισμό                                          του  Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

 Α) Βελτιώσεις αναβατήρων- βοηθητικά Συστήματα :

Προμήθεια και εγκατάσταση πλήρων και σε πλήρη λειτουργία, τριών καινούργιων αναβατήρων, καθώς και επανεγκατάσταση του εναέριου τριθέσιου αναβατήρα «Αχιλλέα» που θα αντικατασταθεί από καινούριο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ανασχεδιασμός και αναβάθμιση του δικτύου των αναβατήρων που έχει σχεδιαστεί ως εξής

 • Αντικατάσταση του «Αχιλλέα» με 8θέσια κλειστά οχήματα και 6θέσιες καρέκλες με ουσιαστική βελτίωση της ασφάλειας, της μεταφορικής ικανότητας και της ταχύτητας.
 • Αντικατάσταση της «Στύγας» με 8θέσια κλειστά οχήματα και 6θέσιες καρέκλες. με ουσιαστική βελτίωση της ασφάλειας της μεταφορικής ικανότητας και της
 • Μετεγκατάσταση του αναβατήρα «Αχιλλέα ΙΙ» σε νέα χάραξη, με χρήση και αξιοποίηση του εξ αποξηλώσεως υλικού από τον Αναβατήρα «Αχιλλέα».
 • Εγκατάσταση του Αναβατήρα «Στύγα ΙΙ». Θα είναι νέος συρόμενος σε νέα μικρού μήκους χάραξη.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση βοηθητικών συστημάτων- Η/Μ εξοπλισμός.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής Έκδοσης Εισιτηρίων. Προβλέπεται η αγορά και εγκατάσταση συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, διαφόρων κατηγοριών, και αντίστοιχες πύλες με καρτα ναγνώστες και τουρνικέ, που επιτρέπουν την είσοδο σε κάθε αναβατήρα μόνον με τον αντίστοιχο τύπο του εισιτηρίου.

Κύρια πλεονεκτήματα, πλέον της ασφάλειας που απορρέει από την παρακολούθηση της κίνησης, είναι η άνετη εξυπηρέτηση των χρηστών και η δυνατότητα εφαρμογής στοχευμένης τιμολογιακής πολιτικής.

 Β) Αναβάθμιση και αντικατάσταση Χιονοστρωτήρων

Η παλαιότητα των υφιστάμενων χιονοστρωτήρων και η μακρά χρήσης τους,

απαιτεί αυξημένο κόστος συντήρησης. Κρίθηκε αναγκαία η προμήθεια δύο νέων Χιονοστρωτήρων, ώστε να παροπλιστούν οι παλαιότεροι. Με την απόκτησή τους, πέρα από τη βελτίωσης της εξυπηρέτησης αναμένεται και σημαντική μείωση των δαπανών συντήρησης τους.

 Γ) Τεχνικές εργασίες

 • Περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανασχεδιασμού στις πίστες, έργα Πολιτικού Μηχανικού- Φράκτες προστασίας, Χιονοπαγίδες
 • Βελτιώσεις – Συμπληρώσεις κτιριακών υποδομών:

Πέτρινου Βαθειάς Λάκκας και Καντίνα Βαθειάς Λάκκας

 Δ) Προμήθεια- εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και δίκτυα

Προβλέπεται σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού ικανό να καλύψει τις δυνητικές ανάγκες χιονοδρόμων, επισκεπτών και εργαζομένων, όπως προβλέπεται να διαμορφωθούν μετά τον εκσυγχρονισμό του.

Θα εγκατασταθεί στη στάθμη 1700μ. (Ξηρόκαμπος), όπου εντοπίζονται οι περισσότερες ανάγκες. Θα είναι υπόγειος για την αποφυγή διαταραχής του τοπίου και για την προστασία από παγετό. Η τελική διάθεση προβλέπεται υπεδάφια σε κατάλληλο βάθος.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Η μεταφορά των μικρών μαθητών των Δημοτικών Σχολείων από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ηλείας γίνεται… χωρίς συνοδούς!

«Χύμα» η μεταφορά των μαθητών από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ; Αρκετές καταγγελίες έχει δεχθεί μέχρι σήμερα το «Ilia.news» που αναφέρουν …

Οι εγγραφές στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή της Αμαλιάδας πότε ξεκινούν;

Ξεκίνησαν λοιπόν και τα σχολεία, ξεκίνησαν και οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ και πολλοί είναι αυτοί που ρωτάνε, πότε ξεκινούν …

Δημοσκόπηση «Ilia.news»: «Καταστροφική» η μέχρι στιγμής θητεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Ηλεία

Έκλεισε η δημοσκόπηση του «Ilia.news» με θέμα το πως αξιολογούν οι κάτοικοι της Ηλείας τη μέχρι στιγμής τη θητεία της …

Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας Αντώνης Πατρινός

Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας Αντώνης Πατρινός  Την παραίτησή του από Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας υπέβαλε σήμερα ο κ. Αντώνης Πατρινός. …

Συνελήφθη καλλιεργητής ναρκωτικών στην Ηλεία – Κατασχέθηκαν (200) γραμμάρια κάνναβης, ενώ εκριζώθηκαν (3) δενδρύλλια

Συνελήφθη καλλιεργητής ναρκωτικών στην Ηλεία   Κατασχέθηκαν (200) γραμμάρια κάνναβης, ενώ εκριζώθηκαν (3) δενδρύλλια της ναρκωτικής ουσίας     Συνελήφθη, …

Σεβαστείτε το Δήμο και τους πολίτες που σας έδωσαν πολιτική υπόσταση και… επαγγελματική αποκατάσταση!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ   Σεβαστείτε το Δήμο και τους πολίτες που σας έδωσαν πολιτική υπόσταση και… επαγγελματική αποκατάσταση! …

 • ΗΛΕΙΑ
 • Απόστολος Κατσιφάρας: «Το πιστέψαμε, το καταφέραμε» -Είκοσι εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

Απόστολος Κατσιφάρας: «Το πιστέψαμε, το καταφέραμε» -Είκοσι εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναπτυξιακή παρέμβαση των τελευταίων χρόνων στην περιοχή Καλαβρύτων και μια απ’ τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε πανελλήνια κλίμακα σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Το πιστέψαμε και το καταφέραμε». Με αυτό τον τρόπο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 την οριστική εξασφάλιση της χρηματοδότησης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον ριζικό εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι η Περιφέρεια δρομολογεί μελέτη για τον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης της περιοχής Καλαβρύτων –μέσω Πούντας –με την Ολυμπία Οδό.

Ο κ. Κατσιφάρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Περιφέρειας στην Πάτρα, μαζί με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, υπογράμμισε αρχικά ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλάζει, βελτιώνει θεαματικά και μέσα σε λίγα χρόνια τις υποδομές της, εξασφαλίζει πόρους, ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και φέρνει αποτελέσματα ορατά στους πολίτες.

Για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι «είναι έργο που θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση σε μια περιοχή που μόλις λίγα χρόνια πριν θεωρούσαμε απομονωμένη και σε υστέρηση».

Και πρόσθεσε: «Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από μια επίμονη και συστηματική προσπάθεια που κράτησε πολλούς μήνες, σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η εκ βάθρων αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου αποτελεί την μεγαλύτερη και σπουδαιότερη εξέλιξη απ’ την εποχή της δημιουργίας του, τριάντα χρόνια πριν».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται, ο κ. Κατσιφάρας πρόσθεσε: «Αλλάζουμε τον εξοπλισμό, καλυτερεύουμε τις πίστες, ενισχύουμε την κτιριακή υποδομή, ικανοποιούμε το αίτημα κατασκευής Βιολογικού Καθαρισμού, εκσυγχρονίζουμε κάθε λειτουργία του Χιονοδρομικού, θωρακίζουμε την εικόνα μιας υποδομής που με τα 20 εκατομμύρια που επενδύουμε θα φέρει υπερ-πολλαπλάσιο πλούτο σε μια μεγάλη περιοχή που τον έχει ανάγκη» κι εκτίμησε ότι «το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, πολύ σύντομα, δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει απ’ τα φημισμένα Κέντρα της Ευρώπης».

Ο Περιφερειάρχης εστίασε, επίσης, στην υποδειγματική και αποτελεσματική συνεργασία με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, ενώ ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Παναγιώτη Κορκολή και τον σημερινό Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, που από τη θέση του  Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης υπήρξε αρωγός στην όλη προσπάθεια. Την  πράξη ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Γιώργος Λαζουράς: Ιστορική απόφαση

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσωπικά τον Απόστολο Κατσιφάρα και το Περιφερειακό Συμβούλιο για την στήριξή του στον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση,  για μια μεγάλη επένδυση πανελληνίου ενδιαφέροντος  και πρόσθεσε ότι «έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου, γίνεται μία τόσο μεγάλη παρέμβαση, με την οποία ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο Χιονοδρομικό, δίνοντάς του “ζωή” για τα επόμενα 40 χρόνια».

Σε ότι αφορά τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν, ο κ. Λαζουράς τόνισε ότι «ο εκσυγχρονισμός του χιονοδρομικού σημαίνει “ζωή”, κίνηση, επαγγελματική δραστηριότητα, τουριστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, διότι μέσα από την αναβάθμιση στόχος είναι το χιονοδρομικό κέντρο να μη λειτουργεί μόνο τη χειμερινή περίοδο, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή ακόμα και το καλοκαίρι».

Εξήγησε ότι «με τη λειτουργία των σύγχρονων, γρήγορων και ασφαλών αναβατήρων όσοι θα φθάνουν στο χιονοδρομικό κέντρο τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουν τη δυνατότητα να φθάνουν στην κορυφή του Χελμού ή να επισκέπτονται  τις εγκαταστάσεις όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχός”, ενώ παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες, όπως το ποδήλατο βουνού».

Μελέτη για αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης των Καλαβρύτων με την Ολυμπία Οδό

Συνεχίζοντας ο κ. Κατσιφάρας ανακοίνωσε και την υποβολή για χρηματοδότηση μελέτης που αφορά τον συνδετήριο άξονα της Ολυμπίας Οδού με τα Καλάβρυτα και το Χιονοδρομικό, με στόχο να επιτευχθεί ωριμότητα για  το έργο «Αναβάθμιση και βελτίωση κατά τμήματα της οδού Πούντας –Καλάβρυτα – Παράκαμψη Κερνίτσας» να υλοποιηθεί με την ένταξή του στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027. Μια παρέμβαση που θα αναβαθμίσει οικονομικά και κοινωνικά την ευρύτερη περιοχή Αιγιάλειας – Καλαβρύτων, ενώ με την παράκαμψη της Κερνίτσας ενισχύεται η οδική ασφάλεια.

Ιδιαίτερη έμφαση στην παράκαμψη Κερνίτσας που δρομολογείται έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων Σπύρος Καπράλος, επισημαίνοντας ότι βελτιώνεται περαιτέρω η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις που σηματοδοτούν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι έχουν δρομολογηθεί  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο κι έχουν στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή των Καλαβρύτων, αλλά και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο  «Συντήρηση Οδικού άξονα Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων» προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, τα «Έργα σταθεροποίησης πρανών στον οδικό άξονα Πούντα – Καλάβρυτα» προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ, το έργο συντήρησης επαρχιακού οδικού δικτύου στο Δήμο Καλαβρύτων, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, τη συντήρηση επαρχιακών οδών Δήμου Καλαβρύτων, Ετών 2019 – 2020 προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, το έργο Αίγιο –  Φτέρη – Καλάβρυτα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ και το έργο Σπεπαστό – Κερπινή  – Πλατανιώτισσα, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ και οι αποκαταστάσεις στην Ε.Ο Πατρών – Τριπόλεως (πρώην 111).

Μάλιστα με τη φράση η «Δυτική Ελλάδα αλλάζει», ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε ότι «η Δυτική Ελλάδα, μέσα σε λίγα χρόνια, παρά την δυσμενή συγκυρία της κρίσης, παρά τις αντιξοότητες που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθια αλλά και να πετύχει κάτι που καμία άλλη Περιφέρεια της χώρας δεν πέτυχε. Ν’ αναβαθμίσει θεαματικά τις υποδομές της, να κλείσει εκκρεμότητες που έρχονταν από το μακρινό παρελθόν, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευκαιριών που δεν παραπέμπει στο μακρινό και αόριστο αύριο αλλά στο ορατό και χειροπιαστό σήμερα».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ακόμη ο Γενικός Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων Λεωνίδας Σπυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο τεχνικό μέρος του εκσυγχρονισμού και ο Βοηθός Δημάρχου -Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής ανάπτυξης Καλαβρύτων Νίκος Μαγκαφάς ο οποίος έδωσε έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αποκτά η περιοχή των Καλαβρύτων.

 • Αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου για την Ανάπτυξη και τον Εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=Qgm0t585QGc

Ο σχεδιασμός για την Ανάπτυξη και τον  Εκσυγχρονισμό                                          του  Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

 Α) Βελτιώσεις αναβατήρων- βοηθητικά Συστήματα :

Προμήθεια και εγκατάσταση πλήρων και σε πλήρη λειτουργία, τριών καινούργιων αναβατήρων, καθώς και επανεγκατάσταση του εναέριου τριθέσιου αναβατήρα «Αχιλλέα» που θα αντικατασταθεί από καινούριο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ανασχεδιασμός και αναβάθμιση του δικτύου των αναβατήρων που έχει σχεδιαστεί ως εξής

 • Αντικατάσταση του «Αχιλλέα» με 8θέσια κλειστά οχήματα και 6θέσιες καρέκλες με ουσιαστική βελτίωση της ασφάλειας, της μεταφορικής ικανότητας και της ταχύτητας.
 • Αντικατάσταση της «Στύγας» με 8θέσια κλειστά οχήματα και 6θέσιες καρέκλες. με ουσιαστική βελτίωση της ασφάλειας της μεταφορικής ικανότητας και της
 • Μετεγκατάσταση του αναβατήρα «Αχιλλέα ΙΙ» σε νέα χάραξη, με χρήση και αξιοποίηση του εξ αποξηλώσεως υλικού από τον Αναβατήρα «Αχιλλέα».
 • Εγκατάσταση του Αναβατήρα «Στύγα ΙΙ». Θα είναι νέος συρόμενος σε νέα μικρού μήκους χάραξη.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση βοηθητικών συστημάτων- Η/Μ εξοπλισμός.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής Έκδοσης Εισιτηρίων. Προβλέπεται η αγορά και εγκατάσταση συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, διαφόρων κατηγοριών, και αντίστοιχες πύλες με καρτα ναγνώστες και τουρνικέ, που επιτρέπουν την είσοδο σε κάθε αναβατήρα μόνον με τον αντίστοιχο τύπο του εισιτηρίου.

Κύρια πλεονεκτήματα, πλέον της ασφάλειας που απορρέει από την παρακολούθηση της κίνησης, είναι η άνετη εξυπηρέτηση των χρηστών και η δυνατότητα εφαρμογής στοχευμένης τιμολογιακής πολιτικής.

 Β) Αναβάθμιση και αντικατάσταση Χιονοστρωτήρων

Η παλαιότητα των υφιστάμενων χιονοστρωτήρων και η μακρά χρήσης τους,

απαιτεί αυξημένο κόστος συντήρησης. Κρίθηκε αναγκαία η προμήθεια δύο νέων Χιονοστρωτήρων, ώστε να παροπλιστούν οι παλαιότεροι. Με την απόκτησή τους, πέρα από τη βελτίωσης της εξυπηρέτησης αναμένεται και σημαντική μείωση των δαπανών συντήρησης τους.

 Γ) Τεχνικές εργασίες

 • Περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανασχεδιασμού στις πίστες, έργα Πολιτικού Μηχανικού- Φράκτες προστασίας, Χιονοπαγίδες
 • Βελτιώσεις – Συμπληρώσεις κτιριακών υποδομών:

Πέτρινου Βαθειάς Λάκκας και Καντίνα Βαθειάς Λάκκας

 Δ) Προμήθεια- εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και δίκτυα

Προβλέπεται σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού ικανό να καλύψει τις δυνητικές ανάγκες χιονοδρόμων, επισκεπτών και εργαζομένων, όπως προβλέπεται να διαμορφωθούν μετά τον εκσυγχρονισμό του.

Θα εγκατασταθεί στη στάθμη 1700μ. (Ξηρόκαμπος), όπου εντοπίζονται οι περισσότερες ανάγκες. Θα είναι υπόγειος για την αποφυγή διαταραχής του τοπίου και για την προστασία από παγετό. Η τελική διάθεση προβλέπεται υπεδάφια σε κατάλληλο βάθος.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Η μεταφορά των μικρών μαθητών των Δημοτικών Σχολείων από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ηλείας γίνεται… χωρίς συνοδούς!

«Χύμα» η μεταφορά των μαθητών από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ; Αρκετές καταγγελίες έχει δεχθεί μέχρι σήμερα το «Ilia.news» που αναφέρουν …

Οι εγγραφές στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή της Αμαλιάδας πότε ξεκινούν;

Ξεκίνησαν λοιπόν και τα σχολεία, ξεκίνησαν και οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ και πολλοί είναι αυτοί που ρωτάνε, πότε ξεκινούν …

Δημοσκόπηση «Ilia.news»: «Καταστροφική» η μέχρι στιγμής θητεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Ηλεία

Έκλεισε η δημοσκόπηση του «Ilia.news» με θέμα το πως αξιολογούν οι κάτοικοι της Ηλείας τη μέχρι στιγμής τη θητεία της …

Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας Αντώνης Πατρινός

Παραιτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας Αντώνης Πατρινός  Την παραίτησή του από Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας υπέβαλε σήμερα ο κ. Αντώνης Πατρινός. …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων