ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόστολος Πόντας: «Οι υψηλότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα είναι οι εργολάβοι και οι διαπλεκόμενοι με το δημόσιο επιχειρηματίες»


“Όχι σε υπερπροστατευτισμούς που οδηγούν σε στρεβλώσεις και Ύφεση”

Το ρόλο μεγαλοεργολάβων του δημοσίου και των τραπεζών στην ελληνική κρίση καυτηρίασε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντρο-αριστεράς, Α.Πόντας μιλώντας σε δημοσιογράφους:

«Οι υψηλότερα αμειβόμενοι “δημόσιοι υπάλληλοι” στη Χώρα είναι οι μεγαλοεργολάβοι και οι διαπλεκόμενοι με τον δημόσιο τομέα επιχειρηματίες. Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος, στην περίπτωση που είναι υπεράριθμος και μη παραγωγικά χρηστικός, επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό με μερικές εκατοντάδες ευρώ, ενώ οι κρατικοδίαιτοι μεγαλοεργολάβοι έχουν στερήσει άνευ αντικρίσματος το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια και οι τραπεζίτες έχουν ζημιώσει τα δημόσια οικονομικά με δεκάδες δισεκατομμύρια. Η αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών είναι η βάση τόσο της δίκαιας κρίσης όσο και του κοινωνικά ωφέλιμου ορθολογισμού, που θα πρέπει να διακρίνει το μέλλον της Χώρας.»

Ζήτησε ακόμα να μπει τέλος σε προνόμια, εξαιρέσεις και αφορολόγητα όρια, που οδηγούν σε στρεβλώσεις:

«Η σύγχρονη διακυβέρνηση δεν συνιστάται, αλλά ούτε και αναμασά εξαιρέσεις, ειδικά προνόμια και αφορολόγητα όρια. Αυτού του είδους οι προστατευτισμοί οδηγούν σε στρεβλώσεις, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και υπονομεύουν το θεσμικό πλαίσιο. Ουσιαστικά, οι δήθεν προστατευμένοι από το αφορολόγητο ή από την εξαίρεσή τους στην υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών εκπαιδεύονται στον ανορθολογισμό, καθίστανται “αγύμναστοι” πολίτες και μη παραγωγικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες, ιδιώτες ή επιχειρηματίες. Αυτή είναι μια προπαγάνδα οικονομικού ετεροκαθορισμού, η κύρια αιτία Ύφεσης και όχι πυλώνας Ανάπτυξης.»