Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
24.6 C
Pýrgos

Από τη σημερινή συνέντευξη τύπου της ΕΕΔΥΕ Ηλείας

spot_img

Από τη σημερινή συνέντευξη τύπου της ΕΕΔΥΕ ΗλείαςΓενικά για το συνέδριο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που η συμμετοχή 278 αντιπροσώπων από 40 Επιτροπές Ειρήνης της περιφέρειας και από 18 Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής.

Το σώμα του Συνεδρίου ενέκρινε ομόφωνα την Εισήγηση της απερχόμενης Γραμματείας, καθώς και ψήφισμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη του νέου Εθνικού Συμβουλίου, που αποτελείται από 63 μέλη και στο οποίο μετέχει η Επιτροπή Ηλείας μέσω του προέδρου της Γ. Καραπάνου.

 

Θέματα συνεδρίου

Α. Διεθνείς εξελίξεις

  1. Εξετάστηκαν οι διεθνείς εξελίξεις που είναι σύνθετες και επικίνδυνες. Σε όλες τις περιοχές του πλανήτη εκδηλώνονται θερμές εστίες αντιπαραθέσεων, προσωρινών ή μονιμότερων στρατιωτικών συγκρούσεων, ιμπεριαλιστικών πολέμων στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων (πετρελαίου, φυσικού αερίου ακόμα και νερού). Οι πόλεμοι αυτοί έχουν στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, εκατομμύρια διωγμένους πρόσφυγες και μετανάστες και διδάσκουν τους λαούς να αντιμετωπίζουν πιο αποφασιστικά τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα και να αποφεύγουν τις παγίδες.
  2. Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ–ΕΕ (Γερμανίας) και οι εξελίξεις στην ΕυρωπαϊκήΈνωση, με τη διαμόρφωση στρατηγικής αυτονόμησής της, αλλά και συμπληρωματικής προς το ΝΑΤΟ, απηχεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, με τον ίδιο τρόπο που η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των κυρίαρχων τμημάτων του αμερικάνικου κεφαλαίου.

 

Β. Ελληνική πλευρά. Εσωτερικό μέτωπο

Αναδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ταυτίζεται απόλυτα με τις νατοϊκές στρατηγικές, συμμετέχει με το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα μέλος στις δαπάνες υπερ του ΝΑΤΟ και παράλληλα εντείνει τις πρωτοβουλίες της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για τη διασφάλιση και επέκταση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, μέσα από τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μέσα σε συνθήκες οξυμένων ανταγωνισμών, ανάμεσα στα ισχυρότερα ή λιγότερο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκει την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, για την καπιταλιστική ανάκαμψη, με κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους από την ένταση της εκμετάλλευσης του λαού μας. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη (15/6).

Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ

  • Προχώρησε σε συμφωνίες ύψους δις. ευρώ για τα F-16, που ήταν δώρο στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία
  • Επικαιροποίησε τις δηλώσεις ότι η Ελλάδα είναι «χρήσιμος σύμμαχος» των ΗΠΑ και στρατηγικός πυλώνας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή κυρίως στον τομέα της ενέργειας και
  • δεσμεύτηκε επίσημα για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και όλο το δίκτυο των Βάσεων και των στρατιωτικών υποδομών στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μεταφορά οπλικών συστημάτων στη Βάση της Σούδας και πυρηνικών κεφαλών στη Βάση του Αράξου.

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα