ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Ρεαλισμό στον Σουρεαλισμό» στην Αμαλιάδα

  • 11
    Shares

Μια σημαντική Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο «Από τον Ρεαλισμό στον Σουρεαλισμό» θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας με έργα του Οδυσσέα Άννινου και της Κωνσταντίνας Καφύρα Βαρελά.

Εγκαίνια Έκθεσης Παρασκευή 6 Μαρτίου και ώρα 20.00

Έκθεση ζωγραφικής με έργα δύο καλλιτεχνών που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στο χώρο των εικαστικών τεχνών, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 6 Μαρτίου έως και 13 Μαρτίου2020 στην αίθουσα Εκθέσεων του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας στην Αμαλιάδα. Πρόκειται για τους Οδυσσέα Άννινο και την Κωνσταντίνα Καφύρα Βαρελά, δύο καλλιτέχνες με διαφορετική τεχνοτροπία, οι οποίοι δημιουργούν μια εικαστική συζήτηση με ζητούμενο την αποτύπωση της ανθρώπινης ύπαρξης, από διαφορετική προσέγγιση, σε ύφος χρώματα και φόρμες. Ο τίτλος της έκθεσης: «Από τον Ρεαλισμό στον Σουρεαλισμό», δημιουργεί και το θέμα αυτής της καλλιτεχνικής συνομιλίας, που στην περίπτωση της Κωνσταντίνας Καφύρα – Βαρελά αποτυπώνεται μια πιστή αντιγραφή της πραγματικότητας, μέσα από τα θέματα της που κυριαρχεί «Η Γυναίκα». Η γυναίκα μάνα, σύζυγος, ερωμένη, καλλιτέχνιδα ή απλή νοικοκυρά, που ακόμα και σε γυμνές εκδοχές, η Αμαλιαδίτισσα ζωγράφος θωρακίζει το ρόλο και την ηθική υπόσταση της γυναίκας, με τρόπο σεμνό και λιτό. Τα δικά του χαρακτηριστικά όμως ξεδιπλώνει και ο Οδυσσέας Άννινος ο οποίος αποτυπώνει εικαστικά την αληθινή πορεία της σκέψης, ελεύθερη ή μάλλον απρόσκοπτη από κάθε λογική ή ηθική επιφύλαξη. Η δημιουργία του αναδεικνύει και την πορεία που του υπαγορεύει το υποσυνείδητο, ένας καθαρός ψυχικός αυτοματισμός που δίνει ταυτότητα στα έργα των Σουρεαλιστών, ξεφεύγοντας από ακαδημαϊκούς κανόνες και καθιερωμένες τάσεις αισθητικής.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Μαρτίου και ώρα 20.00 στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Δήμου Ήλιδας.

 

Οδυσσέας Άννινος

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών με τον καθηγητή Δημήτρη Χυτήρη.

Το 1972 πήρε το πτυχίο του από τη σχολή Δοξιάδη αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

Το 1980 δημιούργησε την (Anino design) διακοσμητικό και μελετητικό γραφείο το οποίο διατηρεί έως και σήμερα.

Κατά την περίοδο 2000 -2004 διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωση αρχιτεκτόνων και διακοσμητών εσωτερικού χώρου, και την ίδια περίοδο ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την πιστοποίηση των πτυχίων δημοσίων ΙΕΚ.

Παράλληλα έκανε ατομικές εκθέσεις σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Τον Ιούνιο του 2012 παρουσίασε στον Πολυχώρο Αθηναΐς στο Βοτανικό την τελευταία του εικαστική δημιουργία με τίτλο «Ο μελισσοκόμος των αγγέλων» έργα εμπνευσμένα από τις ταινίες του μεγάλου μας σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, έχοντας και την αποδοχή της οικογένειας του

Τα έργα του παρουσιάζονται μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε επιλεγμένα σχολεία ανά την Ελλάδα. Η έκθεση των έργων του συνεχίζεται σε δήμους και πόλεις της χώρας καθώς και σε πόλεις της Ευρώπης!

 

Κωνσταντίνα Καφύρα- Βαρελά

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα και κατάγεται από καλλιτεχνική οικογένεια. Το χάρισμα και την αγάπη για την ζωγραφική η κ. Κωνσταντίνα Καφύρα – Βαρελά το κληρονόμησε από τον παππού της Θεοχάρη και τη Νονά και Θεία της Τζένη Κωστή, ζωγράφο αγιογράφο. Η ίδια δηλώνει: “Η αλήθεια είναι ότι μου μετέδωσαν την αγάπη για τη ζωγραφική από την ημέρα που γεννήθηκα. Από τα 12 μου χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με λάδι σε μεταξωτό καμβά χρώματα Ρέμπραντ. Κοντά στα 16 μου χρόνια πηγαίνοντας ακόμα σχολείο η ανάγκη μου να υλοποιήσω τα όνειρά μου επάνω στην τέχνη εργάστηκα για δυόμισι χρόνια στο εργαστήριο κεραμικών αρχαίων ελληνικών αγγείων που διατηρούσε τότε η εικαστικός τέχνης Έφη Γεωργοπούλου. Στα 18 μου χρόνια γνωρίζοντας τον σύζυγό μου έκανα την πρώτη μου ερωτική συμφωνία, πάντρεψα την εικαστική τέχνη με τα άνθη».

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με τιμητικές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία μαζί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Μερικές από αυτές είναι : Moυσείο θάλασσα Αγία Νάπα, Ουνέσκο, Π.Ε.Λ.Τ, Gallery Διώνη, Απελλής, Megart Gallery, Μορφωτικό κέντρο πρεσβείας Αιγύπτου, Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, Καλλιτεχνόραμα Γλυφάδας, κ.α.

Έργα της έχουν μπει σε δύο εικαστικά Ανθολογία « 50 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί 2017-2018 και 2018_.19» , εκδόσεις Όστρια

Επίσης έχει συμμετάσχει σε ημερολόγια Εικαστικών καλλιτεχνών.

Μία από τις όμορφες στιγμές της πάνω στη τέχνη ήταν στη πολιτιστική εκδήλωση «Ο μελισσοκόμος των αγγέλων» με τον καλλιτέχνη Οδυσσέα Άννινο, στην οικία Τατάνη στην Αμαλιάδα, στην οποία συμμετείχε με έργα της. Η ζωγραφική για την ίδια είναι η ίδια η ζωή, στοχεύοντας πάντα στην ανάδειξη ενός ζωογόνου συνδυασμού :της αγάπης με την ομορφιά.


  • 11
    Shares