15.9 C
Pýrgos
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Από το λιμάνι της Πάτρας σαλπάρισαν τα παιδιά, δίνοντας λύση στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στον πλανήτη, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.OT!

spot_img

Ο 6ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/6/2018 σε επίπεδο υψηλών προδιαγραφών, υπό την αιγίδα της ΠΔΕΔΕ και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης με τον W.R.O™ Hellas, στο φιλόξενο Κτίριο Β1 του Νότιου Λιμένα Πατρών, όπως παραχωρήθηκε από τον Ο.Λ.ΠΑ. με τις ανάλογες διευκολύνσεις. Ο διαγωνισμός είχε μέχρι και δρώμενο με παρκούρ, στο οποίο τα ρομπότ προφανώς μειονεκτούν!

 

Για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πείνα και φτώχεια, διαγωνίστηκαν μαθητές και μαθήτριες από τη Δυτική Ελλάδα για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.2018 (World Robot Olympiad), που θα πραγματοποιηθεί 16-18/11/2018 στην Ταϊλάνδη. Το φετινό συναρπαστικό θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ έχει τίτλο «Food Matters» και εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα. Η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα δύο ολυμπιακές διακρίσεις (2017 χάλκινο από Αχαϊκή ομάδα και 2015 αργυρό). Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διεθνή διοργάνωση αφιερωμένη στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση, που συγκεντρώνει μαθητές και νέους από όλον τον κόσμο. Στόχος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και η επίλυση προβλημάτων.

Το Σάββατο 16/6/2018 λοιπόν οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό κατασκεύασαν ρομπότ σχετικά με την καλλιέργεια, τη διανομή και την κατανάλωση της τροφής. Με οδηγό τον Στόχο των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη «Zero Hunger», τα παιδιά κατέθεσαν λύσεις με καινοτόμους τρόπους που βελτιώνουν τη διατροφική αλυσίδα και συμβάλλουν στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στον πλανήτη. Ο τελικός του Εθνικού διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1η Ιουλίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου.

 

Οι θεατές είδαν λύσεις για το πώς καλλιεργούμε, μοιραζόμαστε και καταναλώνουμε την τροφή μας. Εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, η γεωργία, η δασοπονία και η αλιεία, τότε θα μπορέσουμε να παράγουμε θρεπτική τροφή για όλους και να δημιουργήσουμε εισοδήματα, στηρίζοντας έτσι την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της περιφέρειας και προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

 

20+ ομάδες από τη Δυτική Ελλάδα προκρίθηκαν στον Εθνικό Τελικό της Αθήνας!

Η ημέρα ξεκίνησε με επίδειξη ποδοσφαίρου με ρομπότ από 2 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει, βάσει κανονισμού τη συμμετοχή τους στον Εθνικό Τελικό και συνεχίστηκε κανονικά με τις προσπάθειες των παιδιών και τα ρομποτάκια τους στη διαγωνιστική (Regular) και ανοικτή κατηγορία (OPEN).

Επιπλέον, για πρώτη χρονιά στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 θα διεξαχθεί πιλοτικά η κατηγορία WeDo Open Challenge, για ομάδες μαθητών Δημοτικού σε επιλεγμένες περιφέρειες, μία εκ των οποίων είναι και η Δυτική Ελλάδα. Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας δήλωσε βροντερά το παρόν με τις κάτωθι ομάδες:

 

Κατάταξη Όνομα Ομάδας Σχολείο Ομάδας ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Προπονητής Διαγωνιζόμενος #1 Διαγωνιζόμενος #2 Διαγωνιζόμενος #3
1 Robotinia 1 Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου 134 Δασιός Αθανάσιος Χαλμούκη Δήμητρα Κατσικαρώνη Αιμιλία Σένα Κισιάνα
2 Krestena Robots Δημοτικό Σχολείο Κρεστένων 133 Δασιός Αθανάσιος Αθανασουλόπουλος Αντώνιος Πανούσος Ευαγγελος Δημητρόπουλος Δημήτριος
3 Robotinia 2 Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου 133 Καραγγελή Κυριακή-Μαρία Σένα Ερμέλα Κορκολή Βασιλική Σέχι Αντέλα

 

Η διαγωνιστική κατηγορία Δημοτικού ήταν υπόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και οι ομάδες που προκρίθηκαν είναι οι εξής:

Κατάταξη Όνομα Ομάδας Σχολείο Ομάδας ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Προπονητής Διαγωνιζόμενος #1 Διαγωνιζόμενος #2 Διαγωνιζόμενος #3
1 Teamwork Happiness 49ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας 170 Βοβός Ανέστης Ραβασοπούλου Σταματία Βοβού Ερμιόνη Βοβού Κλειώ
2 TechnoTalos Junior 12ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
2ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
120 Αρβανιτάκης Παναγιώτης Δούβρης Μάξιμος Δελδήμος Χρήστος Δελδήμος Γιώργος
3 INFONET 26ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
20ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
30 Σταυρόπουλος Πέτρος Νικολίτσης Γεώργιος Πασάλογλου Γεώργιος  

Η φετινή πρόκληση αφορά στην κατασκευή ρομπότ που βοηθάει στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Η αποστολή του ρομπότ είναι να ταξινομεί τρόφιμα λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση και την ημερομηνία λήξης τους και στη συνέχεια να τα μεταφέρει σε περιοχές που να καταναλώνονται αντί να πετιούνται.

 

Στη διαγωνιστική κατηγορία Γυμνασίου προκρίθηκαν 3 ομάδες από την Αχαΐα και 2 από την Ηλεία:

Κατάταξη Όνομα Ομάδας Σχολείο Ομάδας ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ/Χρόνος Προπονητής Διαγωνιζόμενος #1 Διαγωνιζόμενος #2 Διαγωνιζόμενος #3
1 Teamwork Prime Γυμνάσιο Καστριτσίου 180 (1:18:12) Βοβός Ανέστης Νταλαπέρα Αγγελική Νιφόρα Ανδριάνα Σχοινάς- Μπονάτσος Χρήστος – Παναγιώτης
2 Teamwork Optimum Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών
Γυμνάσιο Καστριτσίου
180 (1:28:57) Βοβός Ανέστης Γεωργιάδης Γεώργιος Παπαζαχαρίου Στυλιανός Βέρρας Ιωάννης
3 Γυμνάσιο Λεχαινών_1 Γυμνάσιο Λεχαινών 180 (1:48:00) Γεωργάκης Αριστείδης Πανταζής Νικόλαος Μέτσος Σπύρος Κωνσταντακοπούλου Νικολέτα
4 Robotica.gr Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών
Γυμνάσιο Καστριτσίου
170 (2:00:00) Τσιμπούρης Ανδρέας Μητρέλης Απόστολος Κατσαρός Γεώργιος Αντωνόπουλος Φίλιππος
5 Teamwork Certainty 13ο Γυμνάσιο Πατρών
Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών
55 (2:00:00) Βοβός Ανέστης Χριστόπουλος Γεώργιος Χρυσανθακόπουλος Νικόλαος Αποστολοπούλου Όλγα
6 Optimistic 1ο Γυμνάσιο Πύργου 40 (2:00:00) Γεωργάκης Θεοφύλακτος Νικολόπουλος Ανδρέας Χριστοδουλόπουλος Ευστάθιος  

Η πρόκληση της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι η κατασκευή ενός ρομποτικού συστήματος με σκοπό να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του εδάφους των αγροτικών περιοχών και να τα χρησιμοποιήσει για να φυτέψει διάφορα σπορόφυτα ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους.

 

Στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου και το 12ο  ΓΕΛ Πάτρας:

Κατάταξη Όνομα Ομάδας Σχολείο Ομάδας ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ/Χρόνος Προπονητής Διαγωνιζόμενος #1 Διαγωνιζόμενος #2 Διαγωνιζόμενος #3
1 Teamwork Experience 12ο Λύκειο Πάτρας 40 Βοβός Ανέστης Ρέντζης Φώτιος Πιτσής Ανδρέας  
2 Τransformers 2o ΕΠΑΛ Αγρινίου 5 Τίτης  Άγγελος Κοντογιάννης Ραφαήλ Μαυρέλης Γεώργιος Σακαρέλης Χρήστος

Η πρόκληση στο Λύκειο είναι η δημιουργία ρομπότ που μπορεί να φέρνει διάφορα είδη τροφίμων στους σωστούς προορισμούς από τα κατάλληλα πλοία και (ένα ρομπότ που μπορεί επίσης) να εξοπλίζει τα πλοία με ελεγκτές θερμοκρασίας, οι οποίοι διατηρούν τα διάφορα είδη φθαρτών τροφίμων στα πλοία, στην επιθυμητή περιοχή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

 

Στην ανοικτή κατηγορία (OPEN) η Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας έλαβε την 1η θέση και την πρόκριση μαζί με άλλες 6 ομάδες:

Κατάταξη Όνομα Ομάδας Σχολείο Ομάδας ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Προπονητής Διαγωνιζόμενος #1 Διαγωνιζόμενος #2 Διαγωνιζόμενος #3
1 Robo Agri (nio) culturists 17o Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου 187 Καραχρήστος Χριστόφορος
Ράπτης Δημήτριος
Τσιακανίκα Γεωργία Σιμψηρής Ναπολέων Ζαραβίνας Σωκράτης
2 TeamMates Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πατρών
64ο
Δημοτικό Σχολείο Πατρών
168 Βέρρας Παναγιώτης Καραγεωργόπουλος Μάριος Ντούβας Γεώργιος Βασιλάκης Αντώνιος
3 Smartbirds Sparks 44ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών 153 Βέρρας Παναγιώτης Καμαριανάκη Αδαμαντία Βέρρας Ιάσωνας Καμπούρης Κωνσταντίνος
4 RoboDelivAiry Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πατρών 142 Σταυρουλοπούλου Όλγα Μπεκίρης Βασίλειος Μεϊμάρης Τιμολέων Μητρέλης Εμμανουήλ
5 Ήφαιστος2 – Κόφτης Νερού 20ο Γυμνάσιο Πάτρας 109 Νικήτα Ιωάννα Βεσκούκη Νεφέλη Παυλάκης Κωνσταντίνος  
6 GREEnEAR Εκπαιδευτική Αναγέννηση
44ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
67 Βέρρας Παναγιώτης Γεωργόπουλος Κωνσταντίνος Βέρρας Ιωάννης Στεφανόπουλος Χρήστος
7 Fast n’ Curious Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών
2o Γυμνάσιο Πατρών
40 Βέρρας Παναγιώτης Λαμπροπούλου Ευανθία Παναγοπούλου Μαρία Στεφανίδη Μαρία

 

Ανάλογα λοιπόν με την κατηγορία στην οποία συμμετείχαν οι διαγωνιζόμενοι/ες δημιούργησαν ρομποτικές κατασκευές που συμβάλλουν στην επίτευξη των παρακάτω κατηγοριών του 2ου Στόχου για Βιώσιμη Ανάπτυξη σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη:

  • Βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων
  • Τερματισμός όλων των μορφών κακής διατροφής
  • Επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας
  • Εξάλειψη της πείνας

 

Τον Περιφερειακό Διαγωνισμό υποστήριξαν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ – Hellenic Open University, ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών Α.Ε. www.patrasport.gr, η Εθνική Τράπεζα www.nbg.gr (με τα δώρα των νικητών), το Αχαϊκό Χωριάτικο axaikoxoriatiko.gr (με τα νόστιμα μπριός και το υπέροχο παγωτό), η DUR Α.Ε. (με τις μπλούζες της αποστολής στον τελικό), η STEM Education Πάτρας, η LOUX – ΛΟΥΞ – Φυσική Ελληνική Απόλαυση (με τους χυμούς) το ΚΔΑΠ Τρίλιζα (με τα αναμνηστικά) το Super Market Kronos (με τα νερά), η ΠΕΚΑΠ Αχαΐας (με τις βεβαιώσεις) και το Ionian Channel με την επικοινωνία του ομολογουμένως επιτυχημένου φετινού διαγωνισμού (https://youtu.be/BBNYZpQL7J0). Επίσης, προσέφεραν με τα βιολογικά και υγιεινά τοπικά προϊόντα τους, μέλι και ρόδι αντίστοιχα, οι BeBee organic greek honey Βασίλης Φωτόπουλος και BioJuicery / Μικροχυμοποιείο Βιοκαλλιεργητών.


Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Γιαννόπουλος περιχαρής έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις 21 ομάδες που προκρίθηκαν στον Εθνικό διαγωνισμό, στην Αθήνα, και αντίστοιχα ευχές για πρόκριση στην Ταϊλάνδη. Από την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή η κ. Σοφία Π. Χριστοπούλου ευελπιστεί ότι η επιτυχία της Κόστα Ρίκα (3η θέση της Αχαϊκής ομάδας Smartbirds Next) να εμπνεύσει τους διαγωνιζόμενους και για τον επόμενο προορισμό στην Ταϊλάνδη.

 

Όλες οι φωτογραφίες ειναι ΕΔΩ,ΠΑΤΗΣΤΕ

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα