ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Από το λιμάνι της Πάτρας σαλπάρισαν τα παιδιά, δίνοντας λύση στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στον πλανήτη, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.OT!


Ο 6ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/6/2018 σε επίπεδο υψηλών προδιαγραφών, υπό την αιγίδα της ΠΔΕΔΕ και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης με τον W.R.O™ Hellas, στο φιλόξενο Κτίριο Β1 του Νότιου Λιμένα Πατρών, όπως παραχωρήθηκε από τον Ο.Λ.ΠΑ. με τις ανάλογες διευκολύνσεις. Ο διαγωνισμός είχε μέχρι και δρώμενο με παρκούρ, στο οποίο τα ρομπότ προφανώς μειονεκτούν!

 

Για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς πείνα και φτώχεια, διαγωνίστηκαν μαθητές και μαθήτριες από τη Δυτική Ελλάδα για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.2018 (World Robot Olympiad), που θα πραγματοποιηθεί 16-18/11/2018 στην Ταϊλάνδη. Το φετινό συναρπαστικό θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ έχει τίτλο «Food Matters» και εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα. Η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα δύο ολυμπιακές διακρίσεις (2017 χάλκινο από Αχαϊκή ομάδα και 2015 αργυρό). Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διεθνή διοργάνωση αφιερωμένη στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση, που συγκεντρώνει μαθητές και νέους από όλον τον κόσμο. Στόχος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και η επίλυση προβλημάτων.

Το Σάββατο 16/6/2018 λοιπόν οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό κατασκεύασαν ρομπότ σχετικά με την καλλιέργεια, τη διανομή και την κατανάλωση της τροφής. Με οδηγό τον Στόχο των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη «Zero Hunger», τα παιδιά κατέθεσαν λύσεις με καινοτόμους τρόπους που βελτιώνουν τη διατροφική αλυσίδα και συμβάλλουν στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στον πλανήτη. Ο τελικός του Εθνικού διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1η Ιουλίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου.

 

Οι θεατές είδαν λύσεις για το πώς καλλιεργούμε, μοιραζόμαστε και καταναλώνουμε την τροφή μας. Εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, η γεωργία, η δασοπονία και η αλιεία, τότε θα μπορέσουμε να παράγουμε θρεπτική τροφή για όλους και να δημιουργήσουμε εισοδήματα, στηρίζοντας έτσι την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη της περιφέρειας και προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

 

20+ ομάδες από τη Δυτική Ελλάδα προκρίθηκαν στον Εθνικό Τελικό της Αθήνας!

Η ημέρα ξεκίνησε με επίδειξη ποδοσφαίρου με ρομπότ από 2 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει, βάσει κανονισμού τη συμμετοχή τους στον Εθνικό Τελικό και συνεχίστηκε κανονικά με τις προσπάθειες των παιδιών και τα ρομποτάκια τους στη διαγωνιστική (Regular) και ανοικτή κατηγορία (OPEN).

Επιπλέον, για πρώτη χρονιά στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 θα διεξαχθεί πιλοτικά η κατηγορία WeDo Open Challenge, για ομάδες μαθητών Δημοτικού σε επιλεγμένες περιφέρειες, μία εκ των οποίων είναι και η Δυτική Ελλάδα. Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας δήλωσε βροντερά το παρόν με τις κάτωθι ομάδες:

 

ΚατάταξηΌνομα ΟμάδαςΣχολείο ΟμάδαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΠροπονητήςΔιαγωνιζόμενος #1Διαγωνιζόμενος #2Διαγωνιζόμενος #3
1Robotinia 1Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου134Δασιός ΑθανάσιοςΧαλμούκη ΔήμητραΚατσικαρώνη ΑιμιλίαΣένα Κισιάνα
2Krestena RobotsΔημοτικό Σχολείο Κρεστένων133Δασιός ΑθανάσιοςΑθανασουλόπουλος ΑντώνιοςΠανούσος ΕυαγγελοςΔημητρόπουλος Δημήτριος
3Robotinia 2Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου133Καραγγελή Κυριακή-ΜαρίαΣένα ΕρμέλαΚορκολή ΒασιλικήΣέχι Αντέλα

 

Η διαγωνιστική κατηγορία Δημοτικού ήταν υπόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και οι ομάδες που προκρίθηκαν είναι οι εξής:

ΚατάταξηΌνομα ΟμάδαςΣχολείο ΟμάδαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΠροπονητήςΔιαγωνιζόμενος #1Διαγωνιζόμενος #2Διαγωνιζόμενος #3
1Teamwork Happiness49ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας170Βοβός ΑνέστηςΡαβασοπούλου ΣταματίαΒοβού ΕρμιόνηΒοβού Κλειώ
2TechnoTalos Junior12ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
2ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
120Αρβανιτάκης ΠαναγιώτηςΔούβρης ΜάξιμοςΔελδήμος ΧρήστοςΔελδήμος Γιώργος
3INFONET26ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
20ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας
30Σταυρόπουλος ΠέτροςΝικολίτσης ΓεώργιοςΠασάλογλου Γεώργιος 

Η φετινή πρόκληση αφορά στην κατασκευή ρομπότ που βοηθάει στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Η αποστολή του ρομπότ είναι να ταξινομεί τρόφιμα λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση και την ημερομηνία λήξης τους και στη συνέχεια να τα μεταφέρει σε περιοχές που να καταναλώνονται αντί να πετιούνται.

 

Στη διαγωνιστική κατηγορία Γυμνασίου προκρίθηκαν 3 ομάδες από την Αχαΐα και 2 από την Ηλεία:

ΚατάταξηΌνομα ΟμάδαςΣχολείο ΟμάδαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ/ΧρόνοςΠροπονητήςΔιαγωνιζόμενος #1Διαγωνιζόμενος #2Διαγωνιζόμενος #3
1Teamwork PrimeΓυμνάσιο Καστριτσίου180 (1:18:12)Βοβός ΑνέστηςΝταλαπέρα ΑγγελικήΝιφόρα ΑνδριάναΣχοινάς- Μπονάτσος Χρήστος – Παναγιώτης
2Teamwork OptimumΠειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών
Γυμνάσιο Καστριτσίου
180 (1:28:57)Βοβός ΑνέστηςΓεωργιάδης ΓεώργιοςΠαπαζαχαρίου ΣτυλιανόςΒέρρας Ιωάννης
3Γυμνάσιο Λεχαινών_1Γυμνάσιο Λεχαινών180 (1:48:00)Γεωργάκης ΑριστείδηςΠανταζής ΝικόλαοςΜέτσος ΣπύροςΚωνσταντακοπούλου Νικολέτα
4Robotica.grΠειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών
Γυμνάσιο Καστριτσίου
170 (2:00:00)Τσιμπούρης ΑνδρέαςΜητρέλης ΑπόστολοςΚατσαρός ΓεώργιοςΑντωνόπουλος Φίλιππος
5Teamwork Certainty13ο Γυμνάσιο Πατρών
Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών
55 (2:00:00)Βοβός ΑνέστηςΧριστόπουλος ΓεώργιοςΧρυσανθακόπουλος ΝικόλαοςΑποστολοπούλου Όλγα
6Optimistic1ο Γυμνάσιο Πύργου40 (2:00:00)Γεωργάκης ΘεοφύλακτοςΝικολόπουλος ΑνδρέαςΧριστοδουλόπουλος Ευστάθιος 

Η πρόκληση της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι η κατασκευή ενός ρομποτικού συστήματος με σκοπό να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του εδάφους των αγροτικών περιοχών και να τα χρησιμοποιήσει για να φυτέψει διάφορα σπορόφυτα ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους.

 

Στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου πήραν το εισιτήριο για τον τελικό, το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου και το 12ο  ΓΕΛ Πάτρας:

ΚατάταξηΌνομα ΟμάδαςΣχολείο ΟμάδαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ/ΧρόνοςΠροπονητήςΔιαγωνιζόμενος #1Διαγωνιζόμενος #2Διαγωνιζόμενος #3
1Teamwork Experience12ο Λύκειο Πάτρας40Βοβός ΑνέστηςΡέντζης ΦώτιοςΠιτσής Ανδρέας 
2Τransformers2o ΕΠΑΛ Αγρινίου5Τίτης  ΆγγελοςΚοντογιάννης ΡαφαήλΜαυρέλης ΓεώργιοςΣακαρέλης Χρήστος

Η πρόκληση στο Λύκειο είναι η δημιουργία ρομπότ που μπορεί να φέρνει διάφορα είδη τροφίμων στους σωστούς προορισμούς από τα κατάλληλα πλοία και (ένα ρομπότ που μπορεί επίσης) να εξοπλίζει τα πλοία με ελεγκτές θερμοκρασίας, οι οποίοι διατηρούν τα διάφορα είδη φθαρτών τροφίμων στα πλοία, στην επιθυμητή περιοχή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

 

Στην ανοικτή κατηγορία (OPEN) η Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας έλαβε την 1η θέση και την πρόκριση μαζί με άλλες 6 ομάδες:

ΚατάταξηΌνομα ΟμάδαςΣχολείο ΟμάδαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΠροπονητήςΔιαγωνιζόμενος #1Διαγωνιζόμενος #2Διαγωνιζόμενος #3
1Robo Agri (nio) culturists17o Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου187Καραχρήστος Χριστόφορος
Ράπτης Δημήτριος
Τσιακανίκα ΓεωργίαΣιμψηρής ΝαπολέωνΖαραβίνας Σωκράτης
2TeamMatesΠειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πατρών
64ο
Δημοτικό Σχολείο Πατρών
168Βέρρας ΠαναγιώτηςΚαραγεωργόπουλος ΜάριοςΝτούβας ΓεώργιοςΒασιλάκης Αντώνιος
3Smartbirds Sparks44ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών153Βέρρας ΠαναγιώτηςΚαμαριανάκη ΑδαμαντίαΒέρρας ΙάσωναςΚαμπούρης Κωνσταντίνος
4RoboDelivAiryΑρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πατρών142Σταυρουλοπούλου ΌλγαΜπεκίρης ΒασίλειοςΜεϊμάρης ΤιμολέωνΜητρέλης Εμμανουήλ
5Ήφαιστος2 – Κόφτης Νερού20ο Γυμνάσιο Πάτρας109Νικήτα ΙωάνναΒεσκούκη ΝεφέληΠαυλάκης Κωνσταντίνος 
6GREEnEARΕκπαιδευτική Αναγέννηση
44ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
67Βέρρας ΠαναγιώτηςΓεωργόπουλος ΚωνσταντίνοςΒέρρας ΙωάννηςΣτεφανόπουλος Χρήστος
7Fast n’ CuriousΠειραματικό Γυμνάσιο Πατρών
2o Γυμνάσιο Πατρών
40Βέρρας ΠαναγιώτηςΛαμπροπούλου ΕυανθίαΠαναγοπούλου ΜαρίαΣτεφανίδη Μαρία

 

Ανάλογα λοιπόν με την κατηγορία στην οποία συμμετείχαν οι διαγωνιζόμενοι/ες δημιούργησαν ρομποτικές κατασκευές που συμβάλλουν στην επίτευξη των παρακάτω κατηγοριών του 2ου Στόχου για Βιώσιμη Ανάπτυξη σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη:

  • Βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων
  • Τερματισμός όλων των μορφών κακής διατροφής
  • Επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας
  • Εξάλειψη της πείνας

 

Τον Περιφερειακό Διαγωνισμό υποστήριξαν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ – Hellenic Open University, ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών Α.Ε. www.patrasport.gr, η Εθνική Τράπεζα www.nbg.gr (με τα δώρα των νικητών), το Αχαϊκό Χωριάτικο axaikoxoriatiko.gr (με τα νόστιμα μπριός και το υπέροχο παγωτό), η DUR Α.Ε. (με τις μπλούζες της αποστολής στον τελικό), η STEM Education Πάτρας, η LOUX – ΛΟΥΞ – Φυσική Ελληνική Απόλαυση (με τους χυμούς) το ΚΔΑΠ Τρίλιζα (με τα αναμνηστικά) το Super Market Kronos (με τα νερά), η ΠΕΚΑΠ Αχαΐας (με τις βεβαιώσεις) και το Ionian Channel με την επικοινωνία του ομολογουμένως επιτυχημένου φετινού διαγωνισμού (https://youtu.be/BBNYZpQL7J0). Επίσης, προσέφεραν με τα βιολογικά και υγιεινά τοπικά προϊόντα τους, μέλι και ρόδι αντίστοιχα, οι BeBee organic greek honey Βασίλης Φωτόπουλος και BioJuicery / Μικροχυμοποιείο Βιοκαλλιεργητών.


Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Γιαννόπουλος περιχαρής έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις 21 ομάδες που προκρίθηκαν στον Εθνικό διαγωνισμό, στην Αθήνα, και αντίστοιχα ευχές για πρόκριση στην Ταϊλάνδη. Από την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή η κ. Σοφία Π. Χριστοπούλου ευελπιστεί ότι η επιτυχία της Κόστα Ρίκα (3η θέση της Αχαϊκής ομάδας Smartbirds Next) να εμπνεύσει τους διαγωνιζόμενους και για τον επόμενο προορισμό στην Ταϊλάνδη.

 

Όλες οι φωτογραφίες ειναι ΕΔΩ,ΠΑΤΗΣΤΕ