Αρχαία Ήλις: Η πρωτεύουσα των Ηλείων

spot_img

Προτεινόμενα

*Κτισμένη σε προνομιακή θέση, στην αριστερή όχθη του Ηλειακού Πηνειού, η αρχαία Ήλις υπήρξε η πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων και διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
Ανθρώπινη παρουσία υποδηλώνεται στους προιστορικούς χρόνους και σχευική ανάπτυξη παρατηρείται κατά την εποχή του χαλκού.
Κατά τον Παυσανία, ο Αιτωλός Οξυλος γίνεται ιδρυτής-πρώτος βασιλέας – οικιστής της Ηλιδος και καθιερώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όταν το ιερό της Ολυμπίας και οι Αγώνες αποκτούν πανελλήνιο χαρακτήρα [776 π.Χ.], η Ηλις γίνεται πρωτεύουσα των Ηλείων. Από τις αρχές του 5ου έως τον 4ο αι. π.Χ., το ηλειακό κράτος ακμάζει, επεκτείνεται και περιλαμβάνει την Κοίλη Ήλιδα, την Ακρώρεια, την Πισάτιδα και την Τριφυλία. Κατά τον δεύτερο συνοικισμό [471 π.Χ.] είναι εξαιρετικά οργανωμένο.

Η εικόνα δεν αλλάζει θεαματικά στα ελληνιστικά χρόνια [3ος-2ος αι. π.Χ.], ενώ οι πρώτοι αυτοκρατορικοί χρόνοι [1ος-2ος αι. μ. Χ.] χαρακτηρίζονται από ανάκαμψη. Παρά τη σημαντική συρρίκνωσή της λόγω της κατάργησης των Ολυμπιακών Αγώνων [393 μ.Χ.] και των βαρβαρικών επιδρομών η πόλη επιβιώνει και μια παλαιοχριστιανική βασιλική κτίζεται πάνω στα ερείπια της Κερκυραϊκής Στοάς. Τέλος, ερημώνεται και εγκαταλείπεται εξαιτίας ισχυρού σεισμού στα τέλη του 6ου αι. μ.Χ.

Τον 19ο αιώνα Ευρωπαίοι περιηγητές εντοπίζουν την Ήλιδα. Με οδηγό τον Παυσανία οι πρώτες ανασκαφές του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου [1910-1914] αποκαλύπτουν δημόσια οικοδομήματα της Αγοράς, ταυτίζουν τη θέση της ακρόπολης και εντοπίζουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Περαιτέρω συστηματική έρευνα πραγματοποιείται στην Αγορά, ενώ σωστικές ανασκαφές αποκαλύπτουν μεγάλο τμήμα της πόλης και των νεκροταφείων.

Από το 2002 η συστηματική έρευνα και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Ήλιδας συνεχίζεται. Ορατά για τον επισκέπτη σήμερα είναι τα ρωμαϊκά κατάλοιπα που καλύπτουν προγενέστερα κτίσματα ελληνιστικών και κλασσικών χρόνων.

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Αρχαία ακρόπολη
Αρχαιολογικό Μουσείο
Κλίβανος
Παλαιά Αρχαιολογική Συλλογή
Θέατρο Αγορά
Ιερά
Κτήριο Μουσών
Κυρίως πόλη
Οκτάγωνο

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα