Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022
25.1 C
Pýrgos

Ασαφής η προκήρυξη των Πλέι Οφ της Α1 κατηγορίας-Λέτε να κριθεί ο τίτλος στα δικαστήρια;

spot_img

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου.  Τελειώνει η κανονική περίοδος και αρχίζουν τα Πλέι Οφ. Τέσσερις ομάδες, μπαίνουν στην τελική κούρσα για τον τίτλο, με μια ασάφεια πολύ ασήμαντη για πολλούς στην προκήρυξη, ικανή όμως να οδηγήσει ακόμα και στα δικαστήρια τις ομάδες. Μια ασάφεια, την οποία αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν είναι αρκετό να την επεξηγήσει η ΕΠΣ Ηλείας, καθώς ως γνωστόν, ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Και εδώ, έχουμε να κάνουμε και με την ευθύνη της ΕΠΟ, η οποία ενέκρινε μια προκήρυξη η οποία αφήνει ερωτηματικά.

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου 

Η ασάφεια έγκειται στο γεγονός ότι στους τελικούς για την ανάδειξη του πρωταθλητή, γίνεται λόγος ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας, ακολουθούν όσα ορίζει ο ΚΑΠ, δηλαδή αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο με παράταση και πέναλτι. Με τη μόνη διαφορά ότι ο ΚΑΠ, δεν ορίζει μόνο αυτά. Ορίζει ξεκάθαρα τί σημαίνει ισοβαθμία και προϋποθέτει ότι για να συμβεί αυτή, θα πρέπει οι ομάδες εκτός από βαθμούς, να έχουν και ίδιο αριθμό τερμάτων, ή ίδιο αριθμό συνολικών τερμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν έχουμε κανονικό πρωτάθλημα, αλλά σειρά αγώνων κατάταξης, για τις οποίες ο ΚΑΠ παραπέμπει στις προκηρύξεις, υπάρχει το εξής θέμα. Πιο πάνω η προκήρυξη ορίζει διαφορετικά την απόλυτη ισοβαθμία, ως «απόλυτη», με τα τέρματα που έχουν σημειωθεί στα μεταξύ των ομάδων παιχνίδια, ενώ πιο κάτω, δεν ορίζει την ισοβαθμία ως «απόλυτη», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε τρίτο ματς, ακόμα κι αν το πρώτο ματς έχει λήξει 3-0 υπέρ της μιας ομάδας και το δεύτερο 1-0 υπέρ της άλλης. Τέλος, στην τελευταία πρόταση δεν υπάρχει κόμμα στην ισοβαθμία, η πρόταση συνεχίζεται και λέει ότι θα ακολουθήσουν όσα ορίζει ο ΚΑΠ. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν το πρώτο ματς λήξει 1-0 υπέρ της μιας ομάδας και στη συνέχεια 1-0 υπέρ της άλλης; Θα ισχύσει αυτό που λέει ο ΚΑΠ για τη συνολική διαφορά τερμάτων; Και αν ναι, πώς θα προκύψει αυτή αφού δεν έχουμε κανονική περίοδο πρωταθλήματος, αλλά Πλέι Οφ, όπου ο ΚΑΠ δηλώνει «αναρμόδιος» και παραπέμπει στις προκηρύξεις των διοργανωτριών;

Μύλος!

Ας δούμε τι λέει η προκήρυξη, στην οποία έχουμε μαυρίσει και υπογραμμίσει τις κομβικής σημασίας  λέξεις:

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν διπλοί αγώνες play offs για την τελική κατάταξη των ομάδων. Συγκεκριμένα θα αγωνιστεί ο πρώτος (1ος) του πρώτου (1ου) ομίλου με τον δεύτερο (2ο ) του δεύτερου (2ου) ομίλου και ο πρώτος (1ος) του δεύτερου (2ου) ομίλου με τον δεύτερο (2ο ) του πρώτου (1ου). Ο πρώτος αγώνας play offs θα γίνει στην έδρα των σωματείων με την υψηλότερη βαθμολογική θέση. Ο δεύτερος αγώνας play offs θα γίνει στην έδρα των σωματείων με την χαμηλότερη βαθμολογική θέση. Σε περίπτωση απόλυτης ισοβαθμίας (βαθμοί-γκολ) θα διεξαχθεί και τρίτος (3ος) αγώνας στην έδρα των σωματείων με την υψηλότερη βαθμολογική θέση της κανονικής περιόδου (δεν ισχύουν εκτός έδρας γκολ σε αγώνες play off και play out). Σε περίπτωση τριών (3) ισοπαλιών ευνοείται η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογική θέση της κανονικής περιόδου. Οι νικητές των παραπάνω αγώνων θα δώσουν νέους αγώνες play offs μεταξύ τους για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Ο ορισμός της έδρας του 1ου αγώνα θα προκύψει μετά από κλήρωση. Μετά το πέρας και των δύο αγώνων εάν υπάρξει ισοβαθμία θα ακολουθηθούν τα οριζόμενα από τον ΚΑΠ (αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο, παράταση πέναλντυ). 

 

Ποια είναι τα «οριζόμενα από τον ΚΑΠ»

Σε περιπτώσεις που δεν έχουμε κανονικό πρωτάθλημα, αλλά σύστημα Πλέι Οφ, ο ΚΑΠ παραπέμπει στην προκήρυξη της διοργανώτριας, της ΕΠΣΗ εν προκειμένω: 

Η ΕΠΣΗ μέσω της προκήρυξής της, παραπέμπει στον ΚΑΠ σε περίπτωση ισοβαθμίας. Το άρθρο 20 του ΚΑΠ, περί βαθμολογικής κατάταξης των ομάδων, αναφέρει:

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα