ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αστέρας: Η “επόμενη μέρα” των κρίσιμων αποφάσεων-Τα βασικά σημεία του σκεπτικού της Εφέσεων


Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία ουσιαστικά κόβει τον δρόμο του Αστέρα Αμαλιάδας προς τη Football League, έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία σίγουρα δεν είναι αυτό που θα ήθελαν στην ομάδα, από την άλλη, σε συνδυασμό με την αφαίρεση βαθμών στον Εθνικό, διατηρεί τον Αστέρα στην πρώτη επιλαχούσα θέση και του προσφέρει μια κρυφή ελπίδα να μπορέσει να ανέβει, σε περίπτωση που αποχωρήσει κάποια ομάδα από τη Football League.

Μια πιθανή προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο, πάντα υπάρχει ως ενδεχόμενο, θα πρέπει όμως πρώτιστα να εξεταστούν οι πιθανότητες να αλλάξει η απόφαση πριν γίνει μια τέτοια κίνηση. Η ουσία αυτή τη στιγμή, σήμερα Κυριακή 15 Ιουλίου, είναι ότι ο Αστέρας βρίσκεται στη Γ΄ Εθνική και η «επόμενη μέρα», ήδη ξεκίνησε. Για την ακρίβεια, με δεδομένο ότι το Πρωτάθλημα αρχίζει στις 24 Σεπτέμβρη, οι μέρες πλησιάζουν όπου θα πρέπει σταδιακά η ομάδα να ξεκινήσει τον σχεδιασμό της και να ετοιμάζεται να μπει στο γήπεδο για προετοιμασία. Μάλιστα φέτος, οι επίσημες υποχρεώσεις θα ξεκινήσουν πιο νωρίς, καθώς η ομάδα θα συμμετάσχει στο Κύπελλο Ελλάδας. Το καίριο ερώτημα βεβαίως είναι πώς και με ποιους στόχους θα ξεκινήσει η νέα σεζόν.

Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε επείγουσα σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία ακόμα και αν δεν έχει απαρτία, θα επαναληφθεί την ίδια μέρα, μετά από μια ώρα.

Δείτε εδώ το σχετικό κείμενο-ανακοίνωση, για την πρόσκληση:

Αστέρας: Σύγκληση επείγουσας Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη

Αποφασίζει ο Θανάσης Παπαγεωργίου

Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την ομάδα, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή παρά να τον έχει ο Θανάσης Παπαγεωργίου. Είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε πέρυσι, ο άνθρωπος που οδήγησε τον Αστέρα στην κορυφαία παρουσία του από την εποχή που ιδρύθηκε, κατακτώντας τον πρώτο και τελευταίο εθνικό τίτλο της ιστορίας του. Και βέβαια, είναι ο άνθρωπος που σχεδόν μόνος του επωμίστηκε τα οικονομικά βάρη και την ευθύνη των επιλογών, βγάζοντας πέρα τη σεζόν, η αλήθεια είναι με μηδαμινή σχεδόν στήριξη από αλλού, παρά το γεγονός ότι στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν πολλά ακούγονταν για πολύπλευρη συμμετοχή και στήριξη. Οι αποφάσεις που θα λάβει, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της ομάδας.

Η κατάσταση στο ρόστερ

Τη στιγμή αυτή που μιλάμε, το ρόστερ του Αστέρα Αμαλιάδας παραμένει ως έχει σχεδόν. Δεν έχουν δηλαδή αποχωρήσει παίκτες και θεωρητικά η ομάδα έχει το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της διαθέσιμο, αν αποφασίσει να προχωρήσει. Μοναδικοί παίκτες που έχουν αποχωρήσει, είναι ο Λόρι Κέρι (ο οποίος υπέγραψε στη Νίκη Βόλου) και ο Αλμπέρτο Ενγκουέμ. Και των δυο τα δελτία έληξαν καθώς ήταν μονοετούς διάρκειας.

Τα βασικά σημεία του σκεπτικού της Εφέσεων

Όπως έγινε γνωστό, η έφεση του Αστέρα απορρίφθηκε. Αυτό σημαίνει ότι από την ομάδα της Αμαλιάδας αφαιρούνται πέντε βαθμοί, ενώ τέσσερα παιχνίδια της ερχόμενης περιόδου θα τα παίξει κεκλεισμένων των θυρών.

Κατ’ αρχήν, η Επιτροπή Εφέσεων απέδωσε, όπως και η Πειθαρχική Επιτροπή, τη διακοπή του παιχνιδιού, στα αναγραφόμενα του διαιτητή, την εισβολή ατόμων μη εγγεγραμμένων στο Φύλλο Αγώνα και τον τραυματισμό του αξιωματούχου, προπονητή του Ηροδότου Παπαματθαιάκη (αυτά έγραψε ο διαιτητής στο Φύλλο Αγώνα). Ο προπονητής, θεωρείται αξιωματούχος. (Πρόσφατη απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ και σκεπτικό της, αποφάνθηκε ότι ένα παιχνίδι μπορεί να διεξαχθεί και χωρίς την παρουσία προπονητή, αλλά αυτό δεν το έλαβε υπόψιν της η Επιτροπή Εφέσεων, καθώς ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι και δεν το έπαιξε όπως ο διαιτητής στην Αχαγιά).

Επίσης, η Επιτροπή Εφέσεων απέδωσε αντικειμενική ευθύνη στον Αστέρα, ως γηπεδούχο σωματείο. Επίσης, απέρριψε την έφεση για μείωση της ποινής (ο Αστέρας ζητούσε να θεωρηθεί ως ένα αυτοτελές γεγονός η οριστική διακοπή και να πέσει η ποινή στο -3). Η Επιτροπή Εφέσεων διατήρησε το -5, με το σκεπτικό ότι  η εκ νέου πρόβλεψη από τον Πειθαρχικό Κώδικα για αφαίρεση βαθμών, εκφράζει τη βούληση του συντάκτη για μεγαλύτερη ποινή σε περίπτωση που ένα παιχνίδι δεν διακοπεί απλά, αλλά διακοπεί οριστικά. Έτσι κατέληξε ότι η ποινή θα είναι μεγαλύτερη από το -3 που επιβλήθηκε στον Εθνικό για προσωρινή διακοπή.