Αστικές Αναπλάσεις: Η Περιφερειακή Στρατηγική για την αλλαγή στην τοπική κοινωνική και οικονομική τάση

spot_img

Προτεινόμενα

Με αφορμή την ανακοίνωση οριστικοποίησης της απόφασης των προς ένταξη αστικών αναπλάσεων της 2η φάσης, σας αποστέλλουμε άρθρο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Καστιφάρα.

Αστικές Αναπλάσεις: Η Περιφερειακή Στρατηγική για την αλλαγή στην τοπική κοινωνική και οικονομική τάση

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση εντάξεων αστικών αναπλάσεων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020, στην οποία εντάχθηκαν 12 ακόμα σχέδια αστικών αναπλάσεων Δήμων της Περιφέρειάς μας. Είναι μια πραγματικότητα. Δεν είναι λόγια.

Ως Περιφερειακή Αρχή και εγώ προσωπικά, θεωρώ το θέμα των Αστικών Αναπλάσεων ως ένα θέμα κοινωνικό. Γιατί ο στόχος τους είναι η κοινωνία, ο πολίτης, αφού είναι ο άμεσος αποδέκτης της αλλαγής του χώρου.

Μια αστική ανάπλαση φέρνει αλλαγές στις κοινωνικές και οικονομικές τάσεις. Αναζωογονεί την οικονομική δραστηριότητα, βελτιώνει την ποιότητα περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής του χρήστη, αλλάζει την κοινωνική λειτουργία.

Από την προηγούμενη θητεία μας, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων για όλους τους Δήμους της Περιφέρειάς μας. Γιατί η αλλαγή περνά, κοινωνικά και οικονομικά, από το τοπικό επίπεδο. Το σχέδιό μας περιελάμβανε την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών κάθε τόπου, τη διατήρηση της κληρονομιάς κάθε τόπου, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Οι πρώτες αστικές αναπλάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχεδιάστηκαν το 2011, αμέσως μόλις αναλάβαμε την διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Ένα όραμά μας άρχισε να υλοποιείται. Κάθε Δήμος στη Δυτική Ελλάδα ξεδίπλωσε το σχέδιό του και βρήκε την πηγή χρηματοδότησης, όπως την σχεδιάσαμε.

Στη συνέχεια, σχεδιάσαμε το 2014 – 2020. Η εμπειρία μας ήταν οδηγός μας. Έτσι, σχεδιάσαμε δύο μεγάλες Ολοκληρωμένες Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.), σε Πύργο – Κατάκωλο – Αρχαία Ολυμπία και σε Μεσολόγγι – Αιτωλικό, καθώς και δύο Βιώσιμες Αστικές Αναπτύξεις (Β.Α.Α.), στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειάς μας, την Πάτρα και το Αγρίνιο. Επίσης, συνεχίσαμε τις Αστικές Αναπλάσεις για όλους τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειάς μας.

Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και για την δεύτερη φάση των αστικών Αναπλάσεων, ενώ θεωρώ ότι θα καταφέρουμε, από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν, να υλοποιήσουμε και μία τρίτη φάση.

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη Περιφερειακή Στρατηγική, με τοπική κοινωνική και οικονομική στόχευση. Μια στρατηγική με όραμα, για τη συμβολή μας στην τοπική ανάπτυξη, με σχέδιο, από κάτω προς τα πάνω. Και τώρα που ξεδιπλώνεται στο σύνολό της, αισθανόμαστε μια ικανοποίηση, γιατί αγκαλιάστηκε από τις τοπικές κοινωνίες.

Συνεχίζουμε αυτό το σχέδιο. Ακούμε τις τοπικές κοινωνίες για βελτιώσεις. Και θα προσπαθούμε συνεχώς να διασφαλίζουμε πόρους για τις τοπικές ανάγκες.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα