ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΗΛΕΙΑ

Αφιέρωμα: Ανδρίτσαινα


Με σημαντική ιστορία από την περίοδο της ελληνικής επανάστασης

Βρίσκεται κοντά στα όρια με την Αρκαδία, δυτικά της Καρύταινας και 80 χλμ από την Τρίπολη.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, μέσα σε καταπράσινο και μαγευτικό ορεινό τοπίο, εντυπωσιάζει με τα μεγαλόπρεπα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά και τα πλακόστρωτα δρομάκια της.

Αναπτύχτηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας στον 12ο-13ο αιώνα και αναφέρεται στα Χρονικά του Μορέως. Κατά την Επανάσταση του 1821 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και κάηκε το 1826 από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ

Σήμερα ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί από τη μετανάστευση, αλλά κατά τη θερινή περίοδο ζωντανεύει από πολλούς παραθεριστές και λάτρεις του βουνού. Διαθέτει ξενώνες, καφενεία και ταβέρνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο. Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η Ιστορική βιβλιοθήκη

Στο κτήριο του Γυμνασίου, στην είσοδο του χωριού, στεγάζεται η περίφημη βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Η βιβλιοθήκη έγινε το 1840 μετά από δωρεά του Ανδριτσάνου Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου, ενός μεγάλου λόγιου ουμανιστή του 190υ αιώνα που έζησε στο Παρίσι.

Διαθέτει σπάνιες εκδόσεις αθλητικών και ξενόγλωσσων βιβλίων και χειρογράφων από τον 16ο αιώνα μέχρι τον 17ο, έγγραφα του απελευθερωτικού αγώνα και λαογραφική συλλογή.

Η τρανή Βρύση

Στο κέντρο της κωμόπολης είναι η γραφική πλατεία σκεπασμένη με πλατάνια και με όμορφη θέα. Απέναντί της βρίσκεται η «Τρανή Βρύση» χτισμένη το 1724, όπως μαρτυρεί η εντοιχισμένη επιγραφή, με δύο καμάρες και ακανόνιστες πέτρες. Πρόκειται για την παλαιότερη χρονολογημένη κρήνη της Πελοποννήσου.

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας ιδρύθηκε το 1981 ύστερα από πρωτοβουλία του εξωραϊστικού συλλόγου γυναικών στην αρμοδιότητα του οποίου και υπάγεται.

Δημιουργήθηκε με σκοπό να διασωθεί και παράλληλα να προβληθεί το παραδοσιακό υλικό της Ανδρίτσαινας. Είναι χαρακτηριστικό και πρέπει να τονισθεί ότι το υλικό προέρχεται αποκλειστικά και μόνο μέσα από την Ανδρίτσαινα.

Το Μουσείο είναι θεματοφύλακας της ιστορίας και του μεγαλείου που γνώρισε η Ανδρίτσαινα ιδίως κατά τα χρόνια του ένδοξου αγώνα.

Στους χώρους του φιλοξενούνται όλα εκείνα που αντιπροσωπεύουν το λαϊκό μας πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όλα εκείνα που καταμαρτυρούν τη ζωντάνια και την αρχοντιά της περιοχής σε χρόνους άλλους και καταστάσεις διαφορετικές.