ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Αφιέρωμα: Δημοτική Αγορά Πύργου

  • 30
    Shares

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη σύγχρονη ιστορία του Πύργου και το πλέον επιβλητικό για την Ηλειακή πρωτεύουσα.

Οι αρχιτέκτονες μπορούν να θαυμάσουν ένα καταπληκτικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, έναν εντυπωσιακό εκθεσιακό χώρο, ένα αληθινό κόσμημα.

Το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε κεντρικό σημείο της πόλης. Το διάστημα της ανοικοδόμησής του τοποθετείται περίπου το 1880 και αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ.

Διαθέτει τρία εσωτερικά αίθρια, το κεντρικό τμήμα προεξέχει των πλευρικών, τα οποία καταλήγουν σε διακεκριμένους γωνιαίους όγκους.

Το κτήριο λειτούργησε ως κεντρική αγορά της πόλης μέχρι το 1957. Η διακοπή της λειτουργίας του, οφειλόταν στις ανάγκες συντήρησής του, οι οποίες γίνονταν ολοένα και πιο επιτακτικές. Στη συνέχεια ετέθη ο προβληματισμός για την αλλαγή χρήσης του κτηρίου και μετατροπής του σε μουσείο, οπότε το 1962 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να το δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της ήταν ξύλινη. Το 1899 αποφασίστηκε η διάθεση διακοσίων χιλιάδων δραχμών, από τον τότε δήμαρχο, για την ανέγερση λιθόκτιστης αγοράς στο ίδιο σημείο. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησαν οι εργασίες. Την μελέτη του έργου είχε επιμεληθεί ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστο Τσίλερ.
Η ιστορία αναφέρει πως κατά την ανέγερση της Αγοράς, που γινόταν παράλληλα με τις εργασίες αναστήλωσης του Αγίου Νικολάου, οι τεχνίτες των δύο έργων βρίσκονταν σε συνεχή διαμάχη και οι τεχνίτες της Αγοράς έκλεβαν τις νύχτες τα μάρμαρα από το εργοτάξιο του ναού, ώστε το δικό τους έργο να είναι περισσότερο λαμπρό.

Στο επίπεδο του ισογείου φιλοξενούνται οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου. Πρόκειται για τρίλοβο συγκρότημα ενιαίων επιφανειών με κύρια πρόσβαση από την οδό Καραϊσκάκη μέσω της οποίας οδηγείται ο επισκέπτης στην αίθουσα υποδοχής και κοινών εξυπηρετήσεων του κεντρικού αίθριου.

Στην περίμετρο του χώρου υποδοχής και στα τμήματά του εντάσσονται βεστιάριο, πωλητήριο έντυπου υλικού κ.λ.π.

Στο επίπεδο του πρώτου ορόφου φιλοξενούνται, γραφείο επιστημονικού προσωπικού, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, χώροι υγιεινής και χώρος συσκέψεων.

Στο υπόγειο βρίσκεται η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδρίων που χειρίζεται ο δήμος Πύργου βάσει της συμφωνίας του με το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι υπόλοιποι χώροι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, ομάδα αιθουσών εργαστηρίων ευρημάτων, χώρο ελέγχου ασφαλείας και λειτουργίας του μουσείου, αίθουσα μελέτης ευρημάτων κ.λ.π.


  • 30
    Shares