Αφιέρωμα: Κάστρο Χλεμούτσι [φωτογραφίες]

spot_img

Προτεινόμενα

*Το κάστρο Χλεμούτσι είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στο δυτικότερο ακρωτήρι της Πελοποννήσου.

Ιδρύθηκε το 1220-1223 από τον ηγεμόνα Γοδεφρείδο Α’ Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκιπάτου της Αχαίας.

Το κάστρο κτίστηκε εξαρχής από τους Φράγκους και ονομάστηκε Clermont, που στα ελληνικά έγινε Χλεμούτσι. Αργότερα, πήρε την ονομασία Tornese, επειδή θεωρήθηκε λανθασμένα πως σε αυτό βρισκόταν το περίφημο φράγκικο νομισματοκοπείο των τορνέσιων νομισμάτων.

Η θέση που επιλέχθηκε για την ίδρυση του νέου κάστρου ήταν στρατηγική. Από την κορυφή του λόφου το Χλεμούτσι προστάτευε το φημισμένο εμπορικό λιμάνι της Γλαρέντζας και την πρωτεύουσα του πριγκιπάτου Ανδραβίδα, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο της περιοχής που αποτέλεσε το κέντρο των φράγκικων κτήσεων στο Μοριά, η οποία γνώρισε ιδιαίτερη ακμή και αίγλη κατά την εποχή των Βιλλεαρδουίνων.

Κατά την ταραγμένη περίοδο που ξεκινά μετά τον θάνατο του Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου και διαρκεί όλο τον 14ο αιώνα οδηγώντας στη σταδιακή παρακμή του φράγκικου πριγκιπάτου, το Χλεμούτσι γίνεται αντικείμενο διεκδικήσεων μεταξύ διαφόρων ευγενών. Εδώ φυλακίστηκε και πέθανε η τελευταία απόγονος των Βιλλεαρδουίνων, Μαργαρίτα της Ακοβας, επειδή θεωρήθηκε υπαίτια για την διεκδίκηση του Μοριά από τους Καταλανούς οι οποίοι κατέκτησαν για μικρό διάστημα το κάστρο το 1315.

Στις αρχές του 15ου αιώνα το κάστρο περνά στην κατοχή του Καρόλου Τόκκου, κόμη της Κεφαλονιάς και δεσπότη της Ηπείρου. Το 1427 περιήλθε ειρηνικά στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο μετά τον γάμο του με την κόρη του Τόκκου και αυτός το χρησιμοποίησε ως στρατιωτικό και διοικητικό του κέντρο προετοιμάζοντας την επίθεση στην Πάτρα.

Το κάστρο παρέμεινε σε χρήση μέχρι τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, περνώντας από τα χέρια των Τούρκων [1460-1687 και 1715-1821] και των Βενετών [1687-1715]. Φαίνεται όμως πως ήδη μετά το τέλος της Φραγκοκρατίας άρχισε να χάνει σταδιακά τον σημαντικό του ρόλο στην άμυνα της περιοχής. Οι Ελληνες και οι Βενετοί δεν πραγματοποίησαν καθόλου εργασίες στο κάστρο, ενώ οι Τούρκοι εκτέλεσαν μικρής έκτασης επεμβάσεις για την ενίσχυσή του.

Σημαντική καταστροφή υπέστη μέρος του κάστρου κατά τον βομβαρδισμό από τον Ιμπραήμ το 1825.

Σήμερα το κάστρο Χλεμούτσι διατηρεί έντονο το φράγκικο χαρακτήρα του και είναι από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα του ελληνικού χώρου.

Το κάστρο αποτελείται από δύο περιβόλους: Ο εξωτερικός περίβολος έχει σχήμα πολυγωνικό. Στην περίμετρο των τειχών του διατηρούνται ερείπια κτιρίων που ανήκουν στην αρχική κατασκευή του 13ου αιώνα, ενώ σε εσωτερικό του σώζονται ίχνη κτισμάτων από τα οποία επιμελέστερης κατασκευής είναι ένα τουρκικό τζαμί.

Στις επεμβάσεις που έγιναν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ανήκει η σημερινή διαμόρφωση της κύριας εισόδου, των επάλξεων και των τριών πύργων της δυτικής πλευράς του περιβόλου.

Στο νοτιοανατολικό του άκρο υψώνεται ο εξαγωνικός εσωτερικός περίβολος, που αποτελείται από σειρά θολωτών αιθουσών γύρω από μια μεγάλη κεντρική αυλή.

Οι περισσότερες από τις αίθουσες ήταν αρχικά διώροφες και θερμαίνονταν με τζάκια, παρόμοιας μορφής με εκείνα των κτιρίων του εξωτερικού περιβόλου.

Μορφολογικά στοιχεία όπως οι ψηλοί ημιελλειψοειδής θόλοι που στεγάζουν τις αίθουσες και τα χαμηλωμένα ή ελαφρώς οξυκόροφα τόξα των ανοιγμάτων μαρτυρούν τη δυτική καταγωγή των ιδρυτών του κάστρου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα