Αφιέρωμα: Καπνεργοστάσιο Καραβασίλη

spot_img

Προτεινόμενα

·        Το κτιριακό συγκρότημα του παλαιού Καπνεργοστασίου Καραβασίλη, στον Πύργο, βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που οριοθετείται από τις οδούς Ξάνθου, Συλλαιδοπούλου και Αχιλλέως.

Το εργοστάσιο αποτέλεσε μία από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις του Πύργου, που άρχισε την λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του ’20.

Απασχολούσε μεγάλο αριθμό εργατών και για την αύξηση της παραγωγής ο ιδιοκτήτης έφερε την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή το 1924.

Το εργοστάσιο, δυστυχώς, δεν κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση του πολέμου και την δεκαετία του 1950 σταμάτησε την λειτουργία του.

Τα κτίρια του εργοστασίου  είναι ισόγεια αι διώροφα πέτρινα της δεκαετίας του ’20, με κεραμοσκεπείς στέγες, συμμετρικά διατεταγμένα ανοίγματα και μορφολογία που παραπέμπει στον όψιμο νεοκλασικισμό των αρχών του 20ου αιώνα.

Σήμερα, στο ισόγειο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ξάνθου και Συλλαιδοπούλου λειτουργεί χώρος μουσικών εκδηλώσεων και διασκέδασης, ενώ σε γειτονικό κτίριο στεγαζόταν ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα